Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση από λάθος επισήμανση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάνω από τους μισούς καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση από λάθος επισήμανση
spot_img

Μεγάλη έρευνα διαπιστώνει ανακριβή επισήμανση, διφορούμενες φράσεις όπως «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς» και ανησυχητική έλλειψη συνέπειας στις συσκευασίες τροφίμων.

Πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας γραμμωτού κώδικα GS1UK.

Επτά στα 10 άτομα με τροφικές αλλεργίες είπαν ότι ένιωθαν νευρικοί όποτε έτρωγαν φαγητό που δεν ετοίμασαν ή δεν είχε μαγειρευτεί από στενό μέλος της οικογένειας. 

Η νέα έρευνα της GS1 UK που διεξήχθη μεταξύ 02.04.2024 και 05.04.2024 από την Censuswide σε 1.023 άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες έναντι 1.000 που δεν πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, διαπίστωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκείς πρακτικές επισήμανσης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει ασαφή και ανακριβή επισήμανση, διφορούμενες φράσεις όπως «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς» και ανησυχητική έλλειψη συνέπειας. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ακόμα κι αν βρεθούν οι πληροφορίες, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι δύσπιστοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν (12% έναντι 7%3), αναφέροντας ανησυχίες για την ακρίβεια (53%), τη ασαφή γλώσσα όπως «μπορεί να περιέχει» (52%), μικρή γραφή (27 %) και την παράλειψη των διατροφικών τους αναγκών (13%). 

Ως αποτέλεσμα, πολλοί με τροφικές αλλεργίες αναζητούν στο διαδίκτυο (41%), αναζητούν φυλλάδια προϊόντων (23%), επισκέπτονται ιστότοπους κατασκευαστών (24%) και ζητούν από το προσωπικό του καταστήματος (17%) να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες. 

Ωστόσο, το 43% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες λένε ότι θα προτιμούσαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες προϊόντος σαρώνοντας τη συσκευασία με το smartphone τους. 

Η έρευνα της GS1 UK αποκάλυψε επίσης την ασάφεια γύρω από το τι σημαίνουν για τους καταναλωτές οι προληπτικές ετικέτες αλλεργιογόνων (PAL) όπως «μπορεί να περιέχει» και «χωρίς». Διαπίστωσε ότι υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση (72%) μεταξύ των ερωτηθέντων ότι εάν κάτι διατίθεται στην αγορά ως «χωρίς από», πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένο από συγκεκριμένα συστατικά όπως γλουτένη, γαλακτοκομικά ή ξηρούς καρπούς. Είναι αλήθεια ότι ένα προϊόν πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, αλλά η επισήμανση ενός προϊόντος ως απαλλαγμένου από αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα απαλλαγμένο από όλα τα αλλεργιογόνα. 

Και η σήμανση vegan δεν περιλαμβάνεται στη νομοθεσία για τα τρόφιμα, επομένως μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει ζωικά προϊόντα – το Chartered Trading Standards Institute (CTSI) διαπίστωσε ότι ένα στα τρία vegan προϊόντα που πωλούνται περιλαμβάνουν γάλα και αυγό. Είναι η ίδια ιστορία για την PAL, με το 80 % των ερωτηθέντων να μην γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός του «μπορεί να περιέχει» μεταξύ των παρασκευαστών τροφίμων. Ένα επιπλέον 73% δεν γνώριζε ότι δεν υπάρχει καμία νομική ή κανονιστική καθοδήγηση για τους κατασκευαστές σχετικά με το PAL, με πάνω από το ήμισυ (56%) να αγνοεί ότι το PAL είναι εντελώς εθελοντικό. 

Η επισήμανση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ερμηνεία των κατευθυντήριων γραμμών από τον παραγωγό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνέπεια για τους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, με το 20% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες να δηλώνουν ότι έχουν διακινδυνεύσει να φάνε τρόφιμα με την ένδειξη «μπορεί να περιέχει». 

Αυτό έρχεται καθώς οι γραμμικοί κώδικες επόμενης γενιάς – μια συγχώνευση του γραμμικού γραμμικού κώδικα και του κώδικα QR – χρησιμοποιούνται πιλοτικά από τα μέλη του GS1 του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κωδικοί QR που τροφοδοτούνται από το GS1 θα μπορούσαν σύντομα να σαρωθούν στα καταστήματα και στα ταμεία των κορυφαίων εμπόρων λιανικής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας στους καταναλωτές και στον κλάδο άμεση πρόσβαση σε ατελείωτες ροές αξιόπιστων δεδομένων προϊόντων. 

Αυτά τα δεδομένα συνδέονται με τη μοναδική ταυτότητα του προϊόντος, μπορούν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από τους περιορισμούς της φυσικής συσκευασίας και μπορούν να ενημερωθούν απρόσκοπτα σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τις πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα πιο ακριβείς και προσβάσιμες από ποτέ. 

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνα που δεν είχαν τις αγοραστικές τους αποφάσεις να επηρεαστούν από τη διαθεσιμότητα λεπτομερών πληροφοριών προϊόντος μέσω κωδικού QR (83% έναντι 58%) – με τα δύο τρίτα (64%) να χρησιμοποιούν ήδη τα smartphone τους για τη σάρωση της συσκευασίας που διαθέτει κωδικό QR. 

Το ένα τρίτο (33%) δήλωσε ότι θα ήταν πιο πιθανό να επιλέξει προϊόντα με κωδικούς QR στη συσκευασία, με το 29 τοις εκατό να λέει ότι αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του σε ένα προϊόν. 

Οι βασικές πληροφορίες που θα ήθελαν να βλέπουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες κατά τη σάρωση κωδικών QR περιλαμβάνουν πλήρεις λίστες συστατικών (57%) και αλλεργιογόνων (56%), πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή (41%) και λεπτομέρειες σχετικά με την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων (PAL) όπως « μπορεί να περιέχει» (37%). 

Η Sarah Knight, γονέας δύο παιδιών με τροφικές αλλεργίες και Διευθύνουσα Σύμβουλος της The Allergy Team, η οποία υποστηρίζει οικογένειες, σχολεία και επιχειρήσεις για τη διαχείριση των αλλεργιών, σχολίασε την έρευνα της GS1 UK : «Η ευρεία χρήση κωδικών QR επόμενης γενιάς στις συσκευασίες τροφίμων θα μπορούσε να προσφέρει απαιτείται διαφάνεια για τα άτομα με αλλεργίες ώστε να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις. Θα επέτρεπε στις επωνυμίες να παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι σημαίνουν φράσεις όπως «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς». Για παράδειγμα, το προϊόν κατασκευάστηκε σε γραμμή παραγωγής με ξηρούς καρπούς ή κατασκευάστηκε σε ξεχωριστό μέρος του εργοστασίου που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης; Λεπτομέρειες όπως αυτή θα μπορούσαν να σώσουν ζωές – και αναμφίβολα θα μετριάσουν το τεράστιο άγχος για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες και τις οικογένειές τους». 

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τροφικών αλλεργιών, ο καθηγητής Άνταμ Φοξ, σχολίασε: «Υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες των αδήλωτων αλλεργιογόνων ή της ασαφής επισήμανσης. Η έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων, όρων όπως «μπορεί να περιέχει» προκαλεί τεράστια ανησυχία. Οι κωδικοί QR επόμενης γενιάς μπορούν μόνο να βοηθήσουν στην παροχή της διαφάνειας που απαιτείται για να διατηρούνται ασφαλή τα άτομα με τροφικές αλλεργίες σε αυτό που έχει γίνει η πιθανή λοταρία της σήμανσης των τροφίμων». 

Η Julianne Ponan MBE, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Creative Nature Superfoods, δήλωσε : «Πάσχω από αναφυλαξία σε όλα τα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι και ορισμένα πρόσθετα. Η ασαφής επισήμανση των τροφίμων μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου. Ένας τεράστιος αριθμός εμπορικών σημάτων τεμπελιάζει στην επισήμανση, επιλέγοντας να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όχι τον καταναλωτή. 

«Θα ήταν απαράδεκτο να κυκλοφορούν τρόφιμα με επισήμανση που λέει “μπορεί να περιέχει γυαλί” – οπότε γιατί είναι αποδεκτή η χρήση μπορεί να περιέχει επισήμανση για συστατικά που μπορεί να είναι θανατηφόρα για πολλούς καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο; 

«Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για μια καθολική συμφωνία για το τι συνιστά το «μπορεί να περιέχει», ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η υιοθέτηση κωδικών QR που υποστηρίζονται από το GS1 στις συσκευασίες τροφίμων έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην τόσο αναγκαία διαφάνεια, ιδιαίτερα για άτομα σαν εμένα με αλλεργίες. Αυτή η καινοτομία δίνει τη δυνατότητα στις επωνυμίες να προσφέρουν πρωτοφανή σαφήνεια σχετικά με δηλώσεις όπως «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, αυγό, γάλα». Εκτός από το να επιτρέπει στις επωνυμίες να πουν την πλήρη ιστορία για να προσφέρουν περισσότερη διαφάνεια στον πελάτη. Τέτοιες λεπτομερείς πληροφορίες δεν είναι απλώς ενημερωτικές. είναι σωτήριο. Υπόσχεται όχι μόνο να σώσει ζωές, αλλά και να προσφέρει τεράστια ανακούφιση στους πάσχοντες από αλλεργίες και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, απαλύνοντας το βάρος του άγχους που συχνά συνοδεύει τις αποφάσεις για την ώρα του φαγητού». 

Η Sarah Atkins, CMO και διευθύντρια μέλους της GS1 UK, δήλωσε: «Τα αδήλωτα συστατικά και η ασαφής επισήμανση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα με αλλεργίες. Τόσο οι επωνυμίες όσο και οι έμποροι λιανικής πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται και προστατεύονται με δεδομένα προϊόντων που μπορούν να εμπιστευτούν. Οι κωδικοί QR που τροφοδοτούνται από το GS1 μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, παρέχοντας στους καταναλωτές άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς και καλά».

                  Σχετικά με το GS1 UK

Είτε στο διαδίκτυο, είτε στο κατάστημα είτε σε νοσοκομείο, η κοινή γλώσσα των παγκόσμιων προτύπων GS1 βοηθά την κοινότητά μας με περισσότερους από 60.000 οργανισμούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει, να περιγράψει και να παρακολουθήσει μοναδικά οτιδήποτε, δημιουργώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα δεδομένα για όλους. Από τους γραμμωτούς κώδικες προϊόντων έως τα βραχιολάκια ασθενών, τα πρότυπα GS1 μεταμορφώνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε εδώ και 50 χρόνια. 

Ξεκινάμε τώρα για τα επόμενα 50 χρόνια μετασχηματισμού της βιομηχανίας που παρέχεται μέσω κωδικών QR που υποστηρίζονται από το GS1. Το GS1 UK είναι ένας από τους 116 ουδέτερους και ανεξάρτητους οργανισμούς GS1 που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. 

Σχετικά με την Julianne Ponan MBE

Η Julianne Ponan MBE της Creative Nature ηγείται μιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της εκπαίδευσης για τις αλλεργίες στα σχολεία, με στόχο τη μείωση του εκφοβισμού και την προώθηση της συμπεριληπτικότητας για κάθε παιδί. Σε συνεργασία με το The Allergy Badge, τη Stephanie Hulme, τον Dr. Jose Costa και τον προπονητή Jay Dhanjal, έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα Allergy Assembly. Το 2023, αυτό το πρόγραμμα έφτασε σε πάνω από 130.000 παιδιά. Στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τις αλλεργίες, επισκέπτονται εκ νέου τα σχολεία για να προσφέρουν αυτό το πακέτο συναρμολόγησης δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα