Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειωμένες 2,89% οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΜειωμένες 2,89% οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο
spot_img

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, τα περισσότερα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά τον Μάρτιο ήταν οι πατάτες

Μικρή μείωση κατέγραψε ο όγκος των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, φθάνοντας τους 225.522 τόνους έναντι των 232.291 (-2,89%) τόνων το α’ τρίμηνο του 2024 και 183.158 τόνων το 2023 (+23,15%).

- Advertisement -

Τον Μάρτιο οι εισαγωγές, με βάση προσωρινά στοιχεία για το 2025, διαμορφώθηκαν σε 103.488 τόνους (-4,67%) έναντι των 108.559 τόνων του ιδίου μήνα για το 2024.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα περισσότερα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά τον Μάρτιο ήταν οι πατάτες με 61.213 τόνους (-14,11%) έναντι 71.293 τόνων. Ακολουθούν οι μπανάνες με 28.113 τόνους (+30,10%) έναντι 21.648 τόνων τον Μάρτιο του 2024, τα κρεμμύδια με 2.149 τόνους (-14,01%) έναντι 2.499 τόνων το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους και μανιτάρια με 1.240 τόνους (+10,41%), έναντι των 1.120 τόνων πέρυσι.

 «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στη χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της Ε.Ε., με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητος και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησης τους».

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Incofruit Hellas, οι κυριότερες εισαγωγές έγιναν στα εξής προϊόντα:

  • 117.893 τόνοι πατάτες έναντι 130.730 το 2024 (-9,82%) προερχόμενες (βάσει στοιχείων Ιανουαρίου 2025 της ΕΛΣΤΑΤ) από Γαλλία και ακολουθούν Αίγυπτο και Κύπρος.
  • 73.569 τόνοι μπανάνες έναντι 63.217 το 2024 (+20,08%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κόστα Ρίκα και Κολομβία.
  • 4.642 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 6.848 πέρυσι (-32,21%) προερχόμενα από Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία.
  • 973 τόνοι τομάτες έναντι 948 τόνων το 2024 (+2,64%) από Γερμανία, Τουρκία και Αίγυπτο.
  • 1.009 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 1.493 τόνων το 2024 (-11,9%) προερχόμενες από Ισραήλ, Ισπανία και Γερμανία.
  • 477 τόνοι λεμονιών/γλυκολεμονιών έναντι 840 τόνων το 2024 (-43,21%) προερχόμενα κυρίως από Ολλανδία καθώς και Τουρκία και Ισπανία.
  • 3.988 τόνοι μήλων έναντι 7.241 τόνων το περασμένο έτος (-44,92%) από Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία και Ιταλία.
  • 1.211 τόνοι αβοκάντο έναντι 1.360 το 2024 (-10,96%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Ισπανία.
  • 69 τόνοι πορτοκάλια έναντι 1.057 πέρσι (-93,47%) κυρίως από Αίγυπτο.
  • 3.305 τόνοι μανιτάρια έναντι 3.218 πέρσι (+2,28%) από την Πολωνία και Ιταλία και Ολλανδία.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα