Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
29.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Ποια είναι η πιο θρεπτική γύρη για τις μέλισσες – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΜελισσοκομία: Ποια είναι η πιο θρεπτική γύρη για τις μέλισσες - Νέα μελέτη
spot_img

Διατροφικό προφίλ φυτών για την υγεία των μελισσών.

Ως κρίσιμοι επικονιαστές, οι μέλισσες διατηρούν τα γεωργικά μας συστήματα σε λειτουργία. Όμως οι ανθρωπογενείς αλλαγές στον πλανήτη επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές αναζήτησης τροφής. Για να βοηθήσουμε στην προστασία της διατροφικής μας ασφάλειας, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις των μελισσών. Οι επιστήμονες που γράφουν στο Frontiers in Sustainable Food Systems μελέτησαν τη θρεπτική αξία 57 τύπων γύρης και διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες χρειάζονται τροφή από μια ποικιλία φυτών για να ισορροπήσουν τη διατροφή τους μεταξύ λιπαρών οξέων και απαραίτητων αμινοξέων.


«Παρά το δημόσιο ενδιαφέρον και την αύξηση των φυτεύσεων επικονιαστών, λίγα είναι γνωστά για το ποια φυτικά είδη είναι τα καταλληλότερα για την υγεία των μελισσών», δήλωσε η Δρ Sandra Rehan του Πανεπιστημίου York, ανώτερη συγγραφέας. «Αυτή η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη θρεπτική αξία των φυτικών ειδών. Με βάση τις ιδανικές αναλογίες πρωτεΐνης προς λιπίδια για τη διατροφή των άγριων μελισσών, συνιστούμε να δίνεται έμφαση στα είδη γύρης από τριαντάφυλλα, τριφύλλια, κόκκινο βατόμουρο και ψηλή νεραγκούλα

Οι ανάγκες των μελισσών

Η γύρη και οι μέλισσες αλληλοεξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό: τα φυτά χρειάζονται τις μέλισσες για να απλώσουν τη γύρη τους για να αναπαραχθούν και οι μέλισσες χρειάζονται τη γύρη για να φάνε. Ενώ οι μέλισσες παίρνουν τους υδατάνθρακες τους από το νέκταρ, η γύρη παρέχει πρωτεΐνες, λιπίδια και άλλα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Οι ανθρωπογενείς αλλαγές στο περιβάλλον που αλλοιώνουν τη διαθεσιμότητα και τις ιδιότητες της γύρης κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε υποσιτισμένες μέλισσες.

Οι μέλισσες πρέπει ιδιαίτερα να καταναλώνουν τροφές υψηλής ποιότητας που περιέχουν μη εστεροποιημένα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Χωρίς αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οι μέλισσες ζουν μικρότερη ζωή, έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Επίσης εάν οι μέλισσες τα καταναλώνουν σε λάθος αναλογία, αντιμετωπίζουν γνωστικά προβλήματα. Οι μέλισσες χρειάζονται επίσης απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη γνωστική υγεία και την αναπαραγωγή – αλλά αν τρώνε πάρα πολύ, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες σε ορισμένα παράσιτα.

Για να καταλάβουν ποια φυτά είναι καλύτερα για τις μέλισσες, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα γύρης από 57 είδη που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική, είτε από φρέσκα λουλούδια στη φύση είτε από λουλούδια που είχαν αποξηρανθεί στο εργαστήριο. Επέλεξαν τα είδη φυτών με βάση τη σημασία τους για τα είδη άγριας βορειοανατολικής μέλισσας και την επικράτηση τους. Η γύρη υποβλήθηκε σε επεξεργασία και αναλύθηκε για επίπεδα διαφορετικών αμινοξέων, μη εστεροποιημένων λιπαρών οξέων και αναλογιών πρωτεΐνης προς λιπίδιο και ωμέγα-6:3, για να καθοριστεί ποια φυτά ήταν καλύτερα για τις μέλισσες.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν επίσης εάν τα στενά συγγενικά είδη φυτών παρείχαν παρόμοια θρεπτικά οφέλη και εάν τα είδη που είχαν εισαχθεί στην περιοχή όπου συλλέχθηκαν ήταν λιγότερο θρεπτικά από τα ενδημικά είδη.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Γενικά, τα φυτά της ίδιας οικογένειας πρόσφεραν στις μέλισσες αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας, με εξαίρεση τα απαραίτητα αμινοξέα. Φυτά από την οικογένεια του λάχανου, της οικογένειας των οσπρίων και της οικογένειας των μαργαριτών είχαν όλα παρόμοια επίπεδα απαραίτητων αμινοξέων σε σύγκριση με άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας. Οι μαργαρίτες, ένα πολύ σημαντικό φυτό για τις μέλισσες, διαθέτοντας ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα απαραίτητων αμινοξέων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα φυτά που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα είχαν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε μη εστεροποιημένα λιπαρά οξέα και αντίστροφα.

«Υπάρχει μια πιθανή αντιστάθμιση μεταξύ της περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα και αμινοξέα στη γύρη, υποδηλώνοντας ότι μια ποικιλόμορφη διατροφή με λουλούδια μπορεί να ωφελήσει τις μέλισσες περισσότερο από μια μοναδική πηγή γύρης», είπε ο Rehan. «Κανένα είδος φυτού δεν είναι βέλτιστο για γενική υγεία των άγριων μελισσών».

Τα αποτελέσματα των επιστημόνων έδειξαν ότι η διατροφή από πολλά διαφορετικά λουλούδια είναι καλύτερη για τις περισσότερες μέλισσες και ότι η διατροφή από ενδημικά είδη φυτών δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα. Τα περισσότερα είδη γύρης περιέχουν τα περισσότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά για να λάβουν τα βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, οι μέλισσες θα πρέπει να αναζητήσουν τροφή από πολλά διαφορετικά είδη φυτών. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι αυτή η ποικιλομορφία θρεπτικού περιεχομένου αντανακλά τις διαφορετικές ανάγκες των διαφόρων ειδών μελισσών, ειδικά των ειδικών ειδών που ευνοούν συγκεκριμένα φυτά. Μια μεγάλη ποικιλία πηγών διατροφής με διαφορετικές ιδιότητες σημαίνει ότι όλες οι μέλισσες μπορούν να αναζητήσουν τροφή στα φυτά που τις τρέφουν καλύτερα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία θα βοηθήσει στην ενημέρωση των επιλογών ανθοφόρων φυτών για κήπους επικονιαστών», είπε η Rehan. «Αλλά εδώ εξετάσαμε μόνο 57 είδη φυτών και υπάρχουν χιλιάδες προς εξέταση για να κατανοήσουμε τα διατροφικά προφίλ. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει μελλοντικές παρόμοιες έρευνες, καθώς και μελέτες παρακολούθησης σχετικά με την προτίμηση και την επιβίωση των μελισσών σε διαφορετικές δίαιτες».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα