Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελισσοκομία: Πως επηρεάζει ο καύσωνας τις μέλισσες και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών

ΑρχικήΝέαΜελισσοκομία: Πως επηρεάζει ο καύσωνας τις μέλισσες και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών
spot_img

Όταν η ζέστη σε αποπροσανατολίζει…

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μία από τις συνέπειές του είναι ολοένα και μεγαλύτερες και πιο έντονες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες επηρεάζουν βασικές φυσικές διεργασίες – όπως η επικονίαση. Μια ομάδα ερευνητών από το Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) διερεύνησε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες πώς η υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον επηρεάζει έναν συγκεκριμένο παίκτη σε αυτές τις διαδικασίες: τη μέλισσα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences.

“Οι αγριομέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές στα φυσικά και γεωργικά συστήματα. Ως εκ τούτου, έχουν υψηλή οικονομική αξία και αξία βιοποικιλότητας”, εξηγεί η Δρ Sabine Nooten, επικεφαλής της μελέτης. Είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητες σε θερμικά φαινόμενα, καθώς είναι προσαρμοσμένες σε ψυχρότερο φυσικό περιβάλλον.

Η βλάβη που προκαλεί η πειραματική θερμότητα

Ως επικονιαστές, οι βομβίνοι καθοδηγούνται από τις μυρωδιές που εκπέμπουν τα φυτά. Αυτές οι χημικές “πινακίδες” όχι μόνο αποκαλύπτουν τη θέση των φυτών, αλλά περιέχουν επίσης πληροφορίες για την κατάσταση των λουλουδιών.

Στο πείραμα, οι βομβίνοι εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και οι συνέπειες αποδείχθηκαν σοβαρές. «Διαπιστώσαμε ότι η ζέστη μείωσε σημαντικά την ικανότητα των βομβίνων να ανιχνεύουν τα αρώματα λουλουδιών», λέει η Sabine Nooten. Ουσιαστικά δηλαδή, χάνουν την όσφρησή τους.

Τα κύματα καύσωνα προκάλεσαν έντονες μειώσεις στις αποκρίσεις κεραίας στις μυρωδιές λουλουδιών και στα δύο είδη μέλισσας που συμμετείχαν στο πείραμα( Bombus terrestris και Bombus pascuorum ). Στις εργάτριες η απώλεια όσφρησης έφτασε το 80% ενώ στα αρσενικά στο 50%. Ακόμη και μια επόμενη περίοδος αναγέννησης σε κατάλληλες θερμοκρασίες δεν οδήγησε αμέσως σε βελτίωση. 24 ώρες μετά τις δοκιμές θερμότητας, τα περισσότερα από τα δείγματα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν βλάβες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος υποδηλώνουν ότι η προβλεπόμενη αυξημένη συχνότητα και σφοδρότητα των κυμάτων καύσωνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις υπηρεσίες επικονίασης που προκαλούνται από μέλισσες διαταράσσοντας τη χημική επικοινωνία μεταξύ των φυτών και των επικονιαστών. Επιπλέον η μειωμένη χημειοευαισθησία μπορεί να μειώσει την ικανότητα των μελισσών να εντοπίζουν πηγές τροφής και να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών.

Επακόλουθη μελέτη

Η μελέτη επιβεβαιώνει πόσο έντονα επηρεάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ εντόμων και φυτών από την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, οι καύσωνες παίζουν βασικό ρόλο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για μελλοντικές πρωτοβουλίες διατήρησης των ειδών.

Ένα επόμενο έργο που βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης έχει ήδη εγκριθεί, λέει η Sabine Nooten: «Τώρα που ανακαλύψαμε ότι τα κύματα καύσωνα βλάπτουν τις φυσιολογικές διαδικασίες των βομβίνων για την ανίχνευση αρωμάτων λουλουδιών, η εστίασή μας είναι τώρα στην πλευρά της συμπεριφοράς και θα αναλύσουμε, πώς η συμπεριφορά των βομβίνων επηρεάζεται από τα πειραματικά κύματα καύσωνα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο