Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μερέντα Vs Nutella: Η μάχη στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ- Σύγκριση και ιστορία

ΑρχικήΝέαΜερέντα Vs Nutella: Η μάχη στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ- Σύγκριση και ιστορία
spot_img

Ενώ η Nutella “επελαύνει” ανενόχλητη στις παγκόσμιες αγορές, στην Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν δυνατό αντίπαλο.

Αν και το «αιώνιοι» αντίπαλοι είναι υπερβολή, αφού η Nutella της Ferrero κλείνει φέτος τα 60 χρόνια ενώ η μερέντα είναι λίγο πάνω από 54, εντούτοις εδώ και πάνω από 30 χρόνια, παραμένουν αντίπαλοι στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ και δίλημμα για όσους λατρεύουν το άλειμμα σοκολάτας.

Και τα δύο αγαπημένα προϊόντα δημιουργήθηκαν από δαιμόνιους επιχειρηματίες που έγραψαν την δική τους ιστορία στο παγκόσμιο βιβλίο της βιομηχανικής ζαχαροπλαστικής. Η Nutella είναι δημιούργημα του Petro Ferrero ζαχαροπλάστη και ιδρυτή της εταιρείας Ferrero και χρονολογείται από το 1964 (φέτος γιορτάζει τα 60) στην πόλη Alba γνωστή για την παραγωγή φουντουκιών. Το πρώτο βάζο nutella έφυγε από το εργοστάσιο στην Άλμπα στις 20 Απριλίου του 1964 και αμέσως σημείωσε επιτυχία και έγινε δημοφιλές. Η Νutella κέρδισε γρήγορα τους παγκόσμιους καταναλωτές και μάλιστα το 2014 έγινε και αναμνηστικό γραμματόσημο στην Ιταλία, και όχι μόνο. Η ιστορία της είναι γραμμένη με πολλά κεφάλαια και όλα επιτυχημένα.

Ωστόσο στην Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει έναν δυνατό αντίπαλο. Την μερέντα, το αγαπημένο γλυκό των παιδιών της δεκαετίας του ‘70, που ήταν ιδέα και δημιούργημα  του Σπυρίδωνα Παυλίδη δισέγγονου του ιδρυτή του πρώτου εργοστασίου σοκολάτας στην Ελλάδα «Παυλίδη» στην οδό Πειραιώς. Για πολλά χρόνια ήταν μοναδικός παίχτης στην κατηγορία της με μοναδικό αντίπαλο τις σπιτικές συνταγές της εποχής. Η Nutella μπήκε στην Ελληνική αγορά το 1993 αλλά η διείσδυσή της δεν ήταν τόσο εύκολη όσο σε άλλες χώρες λόγω της Merenda. Είναι εντυπωσιακό δε, ότι η μερέντα ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών που όταν ήρθε στην Ελλάδα η nutella, μερέντα την αποκαλούσαν…

Αν και η μερέντα έχει ελληνικές ρίζες δεν είναι πια ελληνική. To 1986 η σοκολατοβιομηχανία Παυλίδης θα περάσει στα χέρια της Jacobs Suchard, μετέπειτα Κraft General Foods που μετονομάστηκε σε Mondelez International με έσοδα 36,02 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Όσο για τη Ferrero είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και ζαχαροπλαστικής σοκολάτας στον κόσμο με έσοδα 14 δισ. το 2022.

Και τα δύο προϊόντα λοιπόν ανήκουν πλέον σε πολυεθνικές με παρουσία σε όλο τον κόσμο. Η διαφορά τους στην τιμή είναι μικρή με την Nutella να είναι ελαφρώς πιο ακριβή, αλλά η διαφορά τους στη γεύση είναι διακριτή. Οι παλαιότεροι και πιο πιστοί προτιμούν τη Merenda, ωστόσο οι νεότερες γενιές έχουν στραφεί στη nutella, αλλά και πάλι το ποια είναι πιο νόστιμη, είναι υπό συζήτηση και καθαρά προσωπική επιλογή. Για κάποιους η μερέντα έχει πιο σοκολατένια γεύση και η nutella είναι πιο πραλίνα ενώ είναι και πιο εύκολη στην επάλειψη.

Διαφορές στη διατροφική αξία

Η Nutella έχει λίγες παραπάνω θερμίδες (539Kcal στα 100gr η nutella και 524Kcal η μερέντα) αλλά και περισσότερες πρωτεΐνες. Επίσης στα 100gr:

  • η μερέντα έχει 28g λιπαρά και η Nutella 30,9g,
  • υδατάνθρακες 64,0g η μερέντα και η Nutella 57,5g,
  • πρωτεΐνες 3,6g η μερέντα και η Nutella 6,3g
  • ενώ όσον αφορά στο αλάτι η μερέντα έχει 0,23g αλάτι ενώ η Nutella 0,107g.

Γεμάτες ζάχαρη και φοινικέλαιο ή βαμβακέλαιο

Η πληροφορίες συστατικών για την μερέντα στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναφέρουν ότι περιέχει: Ζάχαρη, φυτικό έλαιο (βαμβακέλαιο), ορός ΓΑΛΑΚΤΟΣ σε σκόνη, αποβουτυρωμένο κακάο σε σκόνη (6,5%), ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (4%), φυτικό λιπαρό (καριτέ, καρύδας), αποβουτυρωμένο ΓΑΛΑ σε σκόνη (1%), γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη ΣΟΓΙΑΣ), αλάτι, αρώματα (περιέχεται πρωτεΐνη ΣΙΤΟΥ). Το σύνολο των συστατικών για τα οποία υπάρχει πληροφορία ποσοστού είναι 11.5%. Συνεπώς το υπόλοιπο 88,5% είναι ζάχαρη και βαμβακέλαιο …

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Nutella η οποία περιέχει ζάχαρη, φοινικέλαιο, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ (13%), ΓΑΛΑ αποβουτυρωμένο σε σκόνη (8,7%), κακάο αποβουτυρωμένο (7,4%), γαλακτοματοποιητές: λεκιθίνες (ΣΟΓΙΑΣ) και, βανιλλίνη. Συνεπώς ένα ποσοστό άνω το 70% είναι ζάχαρη και φοινικέλαιο.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι υγιεινά και σύμφωνα με το open Food Facts, στο διατροφικό σύστημα Nutriscore έχουν την τελευταία βαθμολογία Ε (Bad nutritional quality) και στο NOVA, βαθμολογία 4 ως υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Μην ξεχνάμε επίσης τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά ενώ για τα παιδιά, η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης – ανάλογα με την ηλικία και το φύλο – είναι χαμηλότερη.

Ωστόσο και τα δύο είναι γλυκές αμαρτίες που έχουν γράψει ιστορία και, έχουν δημιουργήσει μία συναισθηματική προσκόλληση λόγω του μοναδικού συνδυασμού γεύσης και υφής. Οι διαφορά μεταξύ των δύο είναι μικρή και τελικά είναι θέμα προσωπικής επιλογής, και όπως σε όλες τις απολαυστικές λιχουδιές το μέτρο είναι το κλειδί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο