Η καλλιέργεια μπανανόδεντρων μπορεί να μειώσει την ένταση της φωτιάς κατά 96% σύμφωνα με μελέτη.
Και το καλοκαίρι που πέρασε η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, ως αποτέλεσμα είτε αμέλειας, είτε από κερδοσκόπους και ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά με κοινό παρονομαστή την αύξηση της θερμοκρασίας και την παγκόσμια ξηρασία, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης των πυρκαγιών δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας. Για παράδειγμα οι πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1984 και 2015.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS Nexus, οι μπανανιές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και να κατευνάσουν τις πυρκαγιές και να αποφέρουν κέρδος για τους κατοίκους των περιοχών που είναι επιρρεπείς στη φωτιά. Στην Ελλάδα μπανάνες καλλιεργούνται προς το παρόν στην Κρήτη κυρίως στην Ιεράπετρα, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Επίσης καλλιεργούνται σε μικρή έκταση και σε περιοχές της νοτίου Πελοποννήσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τη δυνατότητα των μπανανόδεντρων να λειτουργούν ως πολυλειτουργικός ποροσβεστήρας πυρκαγιάς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ιδανική συνθήκη για να σταματήσουν τη φωτιά. Παράλληλα όταν αρδεύονται με ανακυκλωμένο νερό, μπορούν να παράγουν καλλιέργειες υψηλής αξίας.
Η ομάδα έκανε προσομοίωση μιας πραγματικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε το 2017 στην κομητεία Sonoma της Καλιφόρνια και ανακάλυψε ότι αν είχαν τοποθετηθεί μπανανόδεντρα θα είχαν μειώσει την ένταση της φωτιάς κατά 96%. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι γενικά εφαρμόσιμα σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Μεξικού, της Χιλής, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής και της ίδιας της Μεσογειακής Λεκάνης.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Xiao Fu, Abigail Lidar, Michael Kantar, Barath Raghavan, Βρώσιμα πυρκαγιά: Μετριασμός της δασικής πυρκαγιάς με πολυλειτουργικά τοπία, PNAS Nexus , Τόμος 2, Τεύχος 10, Οκτώβριος 2023, pgad315, https://doi.org/10.109/pgadnasex/