Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπουφές: Πείραμα δείχνει πως μπορεί να μειωθεί το «αλόγιστο» γέμισμα των πιάτων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΜπουφές: Πείραμα δείχνει πως μπορεί να μειωθεί το «αλόγιστο» γέμισμα των πιάτων
spot_img

Δύο πειράματα έρευνας που εισάγουν ένα νέο προσομοιωμένο σενάριο μπουφέ.

Η μείωση του μεγέθους της μερίδας, έχει μεγάλες δυνατότητες μείωσης της πρόσληψης τροφής αλλά και της σπατάλης τροφίμων. Στους μπουφέδες οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού από ό,τι στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο, χωρίς τελικά να το καταναλώνουν.  Σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, για παράδειγμα: κάθε θαμώνας άφησε πίσω του κατά μέσο όρο 300 γραμμάρια φαγητού στο πρωινό, 100 γραμμάρια το μεσημεριανό γεύμα και 400 γραμμάρια στο δείπνο, εκ των οποίων το 92 % μπορούσε να αποφευχθεί. Σε ξενοδοχεία της Κίνα και της Σλοβενίας, οι επισκέπτες άφησαν πίσω τους 211 και 152 g ανά άτομο στο πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα αντίστοιχα.

- Advertisement -

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference αναπτύσσει και αξιολογεί, σε δύο διαδικτυακά πειράματα, μια παρέμβαση καθοδήγησης γευμάτων για να βοηθήσει τους καταναλωτές στις επιλογές γευμάτων τους.

Οι ερευνητές για να μετρήσουν τις συμπεριφορικές προθέσεις, δημιούργησαν ένα προσομοιωμένο σενάριο μπουφέ όπου  681 συμμετέχοντες βλέπουν μια σειρά από τρόφιμα (όπως θα έκαναν στον μπουφέ) και τους ζητείται στη συνέχεια να επιλέξουν ποια τρόφιμα και πόσες μερίδες από κάθε τρόφιμο θα έπαιρναν. Κάθε πρόταση γεύματος σημειωνόταν με ένα σύμβολο σε διαφορετικό χρώμα. Οι επιλογές γευμάτων ήταν γλυκές αλλά υγιεινές, αλμυρές, αλμυρές vegan, γλυκές και vegan γλυκές. Ανάλογα με την ομάδα που είχε οριστεί, τα φαγητά που αποτελούσαν κάθε γεύμα σημειώθηκαν με το αντίστοιχο χρώμα στον προσομοιωμένο μπουφέ. Η καθοδήγηση δεν έδειχνε μόνο ποιες τροφές να θα μπορούσαν να βάλουν στο πιάτο τους αλλά και πόση ποσότητα.

Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, η παροχή καθοδήγησης γευμάτων οδήγησε σε σημαντικές διαφορές στον αριθμό των γραμμαρίων και των θερμίδων που ελήφθησαν από τον μπουφέ κατά τη σύγκριση εκείνων που τουλάχιστον ακολούθησαν την καθοδήγηση με κάποιο τρόπο και εκείνων που δεν ακολούθησαν.

Η έρευνα έχει μεθοδολογικές επιπτώσεις: παρουσιάζει ένα νέο και εύκολο στην εφαρμογή μέτρο υποθετικών επιλογών φαγητού σε μπουφέ και μερίδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα έρευνας. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα ωθήσουν τους επισκέπτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τα γεύματα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα