Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλύφθηκε εύκολη εξέταση αίματος για τη μέτρηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

ΑρχικήΕπιστήμηΑνακαλύφθηκε εύκολη εξέταση αίματος για τη μέτρηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
spot_img

Μια κρίσιμη τεχνολογία για την καρδιαγγειακή και γνωστική υγεία.

   Έναν εύκολο τρόπο παρακολούθησης των επιπέδων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος, ανέπτυξαν οι Stuart Phillips, καθηγητής κινησιολογίας στο McMaster και David Mutch, καθηγητής ανθρώπινης υγείας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Guelph. Σκοπός τους ήταν να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι κρίσιμες για την καρδιαγγειακά και γνωστική υγεία, αλλά στο παρελθόν ήταν δύσκολο να μετρηθούν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research.

   Ενώ το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει τα περισσότερα από τα λίπη που χρειάζεται, δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρέπει να τα λαμβάνει από διατροφικές πηγές. Δύο βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ονομάζονται EPA (εικοσατετραενοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ), μπορούν να προέρχονται μόνο από ορισμένες πηγές, όπως ψάρια, θαλασσινά, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα, αλλά μετρώντας πόση ποσότητα εισέρχεται στο αίμα ήταν τόσο δύσκολη όσο και επεμβατική.

  Εκτός από την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων, η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει επίσης συσχετιστεί με φλεγμονές και άλλες παθήσεις υγείας, όπως γνωστική εξασθένηση, κατάθλιψη, εμβρυϊκή νευροανάπτυξη και πρόωρο τοκετό.

  Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες βιοδείκτες του Ωμέγα-3 Δείκτη (O3I) θα διευκολύνουν τους ερευνητές να μελετήσουν τη διατροφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υποστήριξη της υγείας του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων. «Αυτό αντικατοπτρίζει ότι είσαι αυτό που τρως. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προέρχονται κυρίως από τη διατροφή μας και ενσωματώνονται στις μεμβράνες όλων των κυττάρων και των ιστών του σώματός σας», λέει ο Philip Britz-McKibbin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χημείας και χημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Γενικά, εάν έχετε O3I κάτω από 4%, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο για ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αντίθετα, τα άτομα με O3I πάνω από 8% έχουν χαμηλότερο κίνδυνο. Επειδή όμως το O3I είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου, μπορείτε να το αλλάξετε μέσω της διατροφής. «Η ανταπόκριση του οργανισμού στα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων, με ξεχωριστά οφέλη για την υγεία που αναφέρονται για ασθενείς που κατανάλωναν μόνο EPA, μόνο DHA ή μείγμα», λέει ο Britz-McKibbin.

   Οι υπάρχουσες δοκιμές για τη μέτρηση του Δείκτη Ωμέγα-3 απαιτούσαν λήψη μεγάλων όγκων αίματος και περίπλοκες εργαστηριακές εργασίες για την ανάλυση της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί δεν μετρούν τακτικά το O3I. Η νέα μέθοδος ανοίγει την πόρτα σε τακτικό προληπτικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς να καταλάβουν πόσα συμπληρώματα είναι απαραίτητα. «Αυτό θα πρέπει να κάνει πολύ πιο βολικό να κάνουμε δοκιμές ρουτίνας, καθώς τα επίπεδα δοσολογίας και οι συνθέσεις των προϊόντων διαφέρουν πολύ στην ακριβή σύστασή τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», λέει ο Britz-Mckibbin.

   Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να εντοπίσουν έναν υποκατάστατο βιοδείκτη του O3I με μια εξέταση με βάση τα ούρα, η οποία θα εξαλείφει την ανάγκη εξ ολοκλήρου αιμοληψίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο