Το νέο Country Office, στη Λάρνακα, θα υποστηρίξει τη χώρα για την επίτευξη των στόχων της για τη δημόσια υγεία, όπως η αντιμετώπιση μολυσματικών και μη μεταδοτικών ασθενειών.
Στις 6 Οκτωβρίου 2022, η Κυπριακή Κυβέρνηση και η ΠΟΥ/Ευρώπη υπέγραψαν κοινή δήλωση που θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία Γραφείου της ΠΟΥ στην Κύπρο. Το νέο Country Office, που βρίσκεται στη Λάρνακα, θα υποστηρίξει τη χώρα για την επίτευξη των στόχων της για τη δημόσια υγεία, όπως η αντιμετώπιση μολυσματικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, και θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και εμπειρίας της Κύπρου στην καινοτομία στον τομέα της υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
Κατά την τελετή, ο κ. Μιχαήλ Χατζηπαντελά, Υπουργός Υγείας της Κύπρου, εξέφρασε τη δέσμευση και των δύο υπογραφόντων «να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειες προς την επιτυχή λειτουργία του Γραφείου στη Λάρνακα στο άμεσο μέλλον».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri P. Kluge, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους του ΠΟΥ/Ευρώπης, τόνισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης: «Σήμερα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πιο ασφαλή, καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές για την υγεία και να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη που προσδοκούν οι πολίτες. Το νέο Γραφείο της ΠΟΥ στην Κύπρο θα βασιστεί στην ιστορία της αριστείας της χώρας στην επιστήμη και την έρευνα και θα αξιοποιήσει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και τεχνογνωσίας της για την καταπολέμηση μολυσματικών και ζωονοσογόνων νόσων».
Ο Δρ Kluge πρόσθεσε, «Στο σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης, η Κύπρος έχει μια μοναδική γεωπολιτική θέση ως κόμβος μετανάστευσης και σημείο εισόδου για την προώθηση της διαπεριφερειακής υγείας. Χαιρετίζω αυτό το νέο γραφείο που θα προσφέρει μια τόσο αναγκαία πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία στη δημόσια υγεία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια συνολικά».
Η πορεία μετά την πανδημία
Την επομένη της υπογραφής, οι υπουργοί υγείας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη, συγκεντρώθηκαν σε μια υβριδική διάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους, ο Δρ Kluge περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Αναγνωρίζοντας ότι ο COVID-19 παραμένει μαζί μας, με τα κρούσματα ήδη να αυξάνονται στην Ευρώπη, σημείωσε ότι οι χειμερινοί μήνες μπορεί να αποδειχθούν και πάλι προκλητικοί. Αναφερόμενος και στο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, κάλεσε τις χώρες να μην εφησυχάζουν.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής μίλησε επίσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από 8 μήνες πολέμου που έχουν διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας – συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο Δρ Kluge επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη σταθερή, μακροπρόθεσμη υποστήριξή της στις δραστηριότητες ανταπόκρισης του ΠΟΥ για την Ουκρανία.
Στους προβληματισμούς του σχετικά με την ενίσχυση της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής παρείχε 3 παραδείγματα δράσεων προτεραιότητας που αναλαμβάνουν οι χώρες:
- οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας που βασίζονται στην καθολική υγειονομική κάλυψη και ικανά να αντιμετωπίσουν την ταχεία αύξηση της ζήτησης μέσω μιας διπλής προσέγγισης·
- ανάπτυξη και διατήρηση ολοκληρωμένων συστημάτων επιτήρησης για την ανίχνευση, τον προσδιορισμό της αλληλουχίας και την παρακολούθηση των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, του COVID-19 και άλλων παθογόνων παραγόντων, και την κοινή χρήση δεδομένων και δειγμάτων με τον ΠΟΥ· και
- δέσμευση των κοινοτήτων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω διαφανών, έγκαιρων ανακοινώσεων για την ενθάρρυνση της τήρησης των μέτρων δημόσιας υγείας και της κοινωνίας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι ενέργειες πρέπει να υλοποιηθούν τώρα, ενώ υπάρχει δυναμική και πολιτική δέσμευση για βιώσιμες επενδύσεις.
Τους προβληματισμούς του συμπλήρωσε η κα Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, η οποία μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας εντός και με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του COVID-19 και την πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση άλλων κρίσεων υγείας. Περιέγραψε τα στοιχεία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας «για να χαράξει μια νέα πορεία για συνεργασία στον τομέα της υγείας».