Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανησυχητική η παρουσία χημικών ουσιών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑνησυχητική η παρουσία χημικών ουσιών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Τα FCM μπορεί να περιέχουν 388 ανησυχητικές για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελβετών επιστημόνων

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Food Packaging Forum, ETH Zürich και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδάτινης Επιστήμης και Τεχνολογίας τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) μπορεί να περιέχουν 388 ανησυχητικές για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες (FCCoCs) οι οποίες θα πρέπει σταδιακά να εξαλειφθούν από τα FCM, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της ΕΕ για την αφαίρεση των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών από καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν πάνω από 12.000 γνωστές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Σύμφωνα με την μελέτη ο υψηλότερος αριθμός FCCoC αναφέρθηκε σε μελάνια εκτύπωσης, στα οποία εντοπίστηκαν περίπου 238 ουσίες από τις 388 όπως αναφέρει το packagingeurope. Τα πλαστικά, το χαρτί και το χαρτόνι κατέλαβαν επίσης υψηλή θέση όσον αφορά την περιεκτικότητα σε FCCoC, με τους ερευνητές να λένε ότι και οι δύο τύποι υλικών θα μπορούσαν να περιέχουν πάνω από 160 επικίνδυνες ουσίες.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials,  αναλύθηκαν συστηματικά οι χημικές ουσίες (FCCoC ) που υπάρχουν σε υλικά που έρχονται με επαφή με τρόφιμα (FCM) όπως συσκευασίες και προσδιορίστηκαν οι πιο γνωστές FCCoC.  Η λίστα με τις 388 FCCoC  που εντοπίστηκαν σε συσκευασίες τροφίμων προκαλούν ανησυχία και θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά όπως υποστηρίζει η μελέτη. Από αυτές, οι 352 είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή  (CMRs), και μάλιστα οι 135 έχουν ταξινομηθεί από τον ECHA ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων)  ως καρκινογόνες κατηγορίας 1, δηλαδή είναι γνωστές για καρκινογόνους παράγοντες με βάση εκτενείς και αποδεδειγμένες μελέτες.

Οι τέσσερις είναι υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS τα λεγόμενα “για πάντα χημικά”), και για τις 127 υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία για την παρουσία σε FCM. Ενώ οι ισχυροί χημικοί δεσμοί των PFAS προσφέρουν αντοχή στην αποικοδόμηση και είναι αποτελεσματικοί ως επιφανειοδραστικές ουσίες σε εφαρμογές συσκευασίας, (χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν στο νερό και το πετρέλαιο) μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Είναι σημαντικό ότι 30 FCCoC που ανιχνεύτηκαν είναι μονομερή (χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή πολυμερών, τα οποία χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε πλαστικά, κόλλες και επιστρώσεις) τα οποία όμως δεν έχουν μετατραπεί σε πολυμερή και εξακολουθούν να υπάρχουν ως έχουν, στις συσκευασίες. Αυτό δείχνει ότι η υπόθεση ότι τα τελικά FCA περιέχουν μόνο αμελητέα ίχνη μονομερών και ότι, αυτά τα μονομερή δεν μεταναστεύουν υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης, δεν είναι στην πραγματικότητα σωστή. Ένα μονομερές με στοιχεία για μετανάστευση και ιδιαίτερη ανησυχία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο FCCoC είναι το στυρόλιο. Η μελέτη  δείχνει ξεκάθαρα ότι τα FCM μπορούν να περιέχουν μη πολυμερισμένα υπολείμματα πολλών μονομερών που προκαλούν μεγάλη ανησυχία καθώς μπορεί να μεταφερθούν στα τρόφιμα. Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος είναι το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε προς τα ασφαλέστερα FCM.

 Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι FCCoC που απαριθμεί η μελέτη πρέπει να καταργηθούν αμέσως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την αειφορία και τη στρατηγική «Farm-to-Fork» και ότι απαιτείται αυστηρότερη επιβολή της νομοθεσίας για την αποφυγή βλάβης από επικίνδυνες ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα