Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο ΠΓΕ προϊόν αρτοποιίας από την Κροατία – Zagorski štrukli

ΑρχικήΝέαΝέο ΠΓΕ προϊόν αρτοποιίας από την Κροατία - Zagorski štrukli
spot_img

Με τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/377 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καταχωρίστηκε η ονομασία του προϊόντος «Zagorski štrukli» (ΠΓΕ) από την Κροατία στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ονομασία αυτή αφορά προϊόν της κατηγορίας: Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας.

Τα «Zagorski štrukli» είναι προϊόντα αρτοποιίας που παρασκευάζονται με τα ακόλουθα συστατικά: λεπτοαλεσμένο αλεύρι σίτου τύπου 550, νωπό τυρί αγελαδινού γάλακτος, ξινή κρέμα, αυγά, λάδι, νερό και αλάτι. Αντί για λάδι μπορεί να χρησιμοποιείται βούτυρο ή χοιρινό λίπος.

Με αλεύρι, λάδι, αλάτι και νερό παρασκευάζεται μια λεία ζύμη που ανοίγεται με τον πλάστη χειρωνακτικά για να ληφθεί μια πολύ λεπτή ζύμη. Η ζύμη γεμίζεται με μείγμα νωπού τυριού από αγελαδινό γάλα, ξινής κρέμας, αυγών και αλατιού. Η γεμισμένη ζύμη διπλώνεται σε ρολό και κόβεται σε μικρά ορθογώνια τεμάχια, τα άκρα των οποίων θα πρέπει να κλείνονται όσο το δυνατόν πιο σφιχτά ώστε να μην διαρρέει η γέμιση. Αυτά τα ωμά «Zagorski štrukli» πρέπει να έχουν σχήμα μαξιλαριού και καθορισμένες διαστάσεις. Διατίθενται στην αγορά ως νωπά ή κατεψυγμένα προϊόντα.

Η αιτιώδης σχέση μεταξύ των προϊόντων αυτών και της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής βασίζεται στη φήμη του εν λόγω προϊόντος, η οποία συνδέεται με την περιοχή Hrvatsko Zagorje. Ο δεσμός αυτός βασίζεται επίσης στην ειδική παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής και παραγωγής τους και στην παραδοσιακή συνταγή, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές αυτής της γεωγραφικής περιοχής και έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Τα «Zagorski štrukli» παράγονται σύμφωνα με μια παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή με ειδική μέθοδο με παραδοσιακά συστατικά. Η ιδιαιτερότητα της παρασκευής τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται η ζύμη, απλώνεται με το χέρι και γεμίζεται, καθώς και στο σχήμα του τελικού προϊόντος. Το άπλωμα της ζύμης χειρωνακτικά απαιτεί ειδικές δεξιότητες και πείρα, διότι είναι σημαντικό η ζύμη να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή και ομοιογενής και να μην σκίζεται κατά τη διαδικασία. Πρέπει να είναι πολύ λεπτή και διαφανής. Οι εν λόγω ζύμες τύπου «φύλλο» είναι χαρακτηριστικές της παραδοσιακής κροατικής κουζίνας, και ακόμη περισσότερο της περιοχής Hrvatsko Zagorje, όπου οι δεξιότητες αυτές μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Η φήμη του προϊόντος και ο δεσμός μεταξύ αυτού και της περιοχής Hrvatsko Zagorje επιβεβαιώθηκε επίσης από δημοσκόπηση 1000 ατόμων το 2018 στην Κροατία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 90% των ερωτηθέντων συνδέει τα štrukli με την περιοχή Hrvatsko Zagorje, ενώ το 91% θεωρεί τα «Zagorski štrukli» τρόφιμο που προέρχεται από την περιοχή Hrvatsko Zagorje. Επιπλέον, το 95% εκείνων που απάντησαν πιστεύει ότι τα «Zagorski štrukli» θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαφημιστικό υλικό, σε γαστρονομικές δημοσιεύσεις και σε μονογραφίες σχετικά με την περιοχή Hrvatsko Zagorje.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα