Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutri-score: Οι Γάλλοι το… “τερμάτισαν” – Μαύρο F στο κρασί!

ΑρχικήΝέαNutri-score: Οι Γάλλοι το... "τερμάτισαν" - Μαύρο F στο κρασί!
spot_img

Της Ελένης Τσαγκά

Έξαλλοι οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί μετά τις απαράδεκτες όπως είπαν προτάσεις από τους εμπνευστές του Nutriscore για προσθήκη του μαύρου F στα αλκοολούχα ποτά ως προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ ακόμα και σε μέτριες ποσότητες. Να σημειωθεί ότι το σύστημα Nutriscore έχει βαθμολογία από το Α έως το Ε που είναι και το χειρότερο, αλλά οι δημιουργοί του Nustriscore θέλουν να προσθέσουν το γράμμα F και για να υπογραμμίσουν την αρνητική του επίδραση το τοποθετούν σε μαύρο φόντο.

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ, οφείλεται στον καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ο οποίος θεωρείται, ο πατέρας του Nutri-Score Hercberg Serge, που έγραψε στο Twitter « Οι σχεδιαστές του Nutriscore πρότειναν όλα τα αλκοολούχα ποτά να επισημαίνονται με μαύρο F που προορίζεται αποκλειστικά για ποτά που περιέχουν αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες».

«Προσβολή για την επιστήμη και τον κλάδο του κρασιού» «αυθαίρετο, παραπλανητικό, μεροληπτικό, τιμωρητικό» «προσβολή για τη νοημοσύνη των καταναλωτών» είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Pietro Paganini ιδρυτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Competere, ενώ ο Τζιοβάνι Μπούζι πρόεδρος της κοινοπραξίας Chianti χαρακτήρισε την νέα εξέλιξη ως «νέα επίθεση στην οινοβιομηχανία της Ιταλίας της Γαλλίας και της Ισπανίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή οινοποιία έχει να αντιμετωπίσει και την ψηφοφορία, μεθαύριο Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στην ΕΕ για την έγκριση της έκθεσης  της BECA που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη «προειδοποιητικών ετικετών για την υγεία» στα μπουκάλια του κρασιού. Ετικέτες, όπως αυτές στα πακέτα των τσιγάρων πχ «το κρασί σκοτώνει» ή «το ποτό προκαλεί καρκίνο».

Δηλαδή το κρασί και τα αλκοοολούχα θα έχουν και το μαύρο F του Nutriscore και τις προειδοποιητικές για την υγεία ετικέτες όπως, “το κρασί σκοτώνει” ?

Ανασκόπηση προηγούμενων επεισοδίων

Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση για όσους μπορεί να έχουν χάσει κάποια επεισόδια σε αυτό το συναρπαστικό, γεμάτο ανατροπές, σήριαλ.

Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα που μετατρέπει τη θρεπτική αξία των προϊόντων σε έναν κωδικό που αποτελείται από πέντε γράμματα, από το Α έως το Ε, το καθένα με το δικό του χρώμα.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στη Γαλλία, η οποία έχει κατηγορηθεί ανοιχτά ότι κινήθηκε για να υποστηρίξει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τώρα χρησιμοποιείται επίσης σε πέντε άλλες χώρες της ΕΕ – Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία οι οποίες προωθούν το nutriscore να γίνει υποχρεωτικό σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για το εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης των τροφίμων το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αφού γίνει εκτίμηση επιπτώσεων και διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η επιλογή του είδους της διατροφικής ετικέτας που θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε επίπεδο ΕΕ έχει δημιουργήσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα και εκείνων που αντιτίθενται σε αυτό, γνωστό και ως μέτωπο των μεσογειακών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγο καιρό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ζήτησε τη λήψη μέτρων προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του νέου συστήματος.

Οι Ιταλοί, που είναι και πιο μάχιμοι μαζί με την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, υποστηρίζουν ότι το Nutri-score είναι προκατειλημμένο κατά της μεσογειακής διατροφής, καθώς αποδίδει χαμηλή βαθμολογία σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, κορεσμένα λιπαρά και υψηλή ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού όπως το τυρί και το λάδι και τα τοποθετεί στη μαύρη λίστα.

Τους τελευταίους μήνες, η ιταλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα είδος διπλωματίας ενάντια στο Nutri-score, με αρκετές πρωτοβουλίες για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής και τη διάσωσή της από το Nutri-score.

Ο υφυπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Τζιαν Μάρκο Σεντίνιο έγραψε στο Twitter «Θα ήθελα να μάθω τι πιστεύει ο Macron για την τελευταία πρόταση που έκαναν οι σχεδιαστές Nutri-Score, οι οποίοι τώρα προτείνουν να βάλετε ένα μαύρο F σε όλα τα ποτά που περιέχουν έστω και μικρή ποσότητα αλκοόλ. Συμφωνεί ο Γάλλος πρόεδρος;» 

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε και η αντιπροσωπεία του κόμματός του στις Βρυξέλλες, της ακροδεξιάς Λέγκα, ζητώντας της να διευκρινίσει τη θέση της επί του θέματος.

Η Ιταλία προωθεί την αντιπρότασή της στο Nutri-score που ονομάζεται μπαταρία Nutrinform, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα (15/2) με επίσημο διοργανωτή το Ιταλικό υπουργείο εξωτερικών, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η Ιταλική κυβέρνηση. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όχι μόνο οι Luigi Di Maio και Stefano Patuanelli, υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας αντίστοιχα, αλλά και το υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα και ο υπουργός Βιομηχανίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Πάντως μετά τις έντονες αντιδράσεις φαίνεται πως οι Γάλλοι έχουν επιβραδύνει την πορεία προς το Nutri-score καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μακρόν σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην το υποστηρίξει ως το νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε όλη την ΕΕ.

Επιπλέον μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί είπε ότι το θέμα δεν θεωρείται πλέον επείγον ή σχετικό θέμα για την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα απαγορεύσει το κρασί και δεν θα χαρακτηρίσουμε το κρασί ως κάτι που είναι τοξικό» μία δήλωση η οποία απομακρύνει το ενδεχόμενο εφαρμογής του μαύρου F στο αλκοόλ. Και ίσως αυτή η εξέλιξη που ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, να αποτελέσει την αφορμή για να καταλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την γενικότερη παθογένεια του Nutriscore και να δώσει επιτέλους ένα τέλος, στην προσπάθεια για πανευρωπαϊκή υιοθέτηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο