Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Πόλεμος στο κρασί»: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τις προειδοποιήσεις υγείας – Συνάντηση OIV με τον ΠΟΥ

ΑρχικήΝέα«Πόλεμος στο κρασί»: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τις προειδοποιήσεις υγείας – Συνάντηση OIV με τον ΠΟΥ
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 14 Φεβρουαρίου την έγκριση της έκθεσης  της BECA – Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου – που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη «προειδοποιητικών ετικετών για την υγεία» στα μπουκάλια του κρασιού. Ετικέτες, όπως αυτές στα πακέτα των τσιγάρων πχ «το κρασί σκοτώνει» ή «το ποτό προκαλεί καρκίνο»…

Υπό αυτή την απειλή και φοβούμενη ότι το κρασί μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να φέρει προειδοποιήσεις για την υγεία όπως ο καπνός, ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου – OIV συναντήθηκε στη Γενεύη με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας ΠΟΥ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κρασιού ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μέλη του OIV στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 3 Φεβρουαρίου

Στη συνάντηση, ο OIV  συζήτησε με τον ΠΟΥ τον ρόλο του κρασιού στις πολιτικές για το αλκοόλ και επεδίωξε να το διαφοροποιήσει από άλλα βιομηχανικά ποτά ή προϊόντα καπνού ως προς τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ. Όπως τονίζει ο OIV πάντα ενθάρρυνε την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα πολλών μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στην υγεία.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο OIV, και δεδομένων των κοινών στόχων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η συνεργασία πρέπει να είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών και πρέπει να καλλιεργήσουμε έναν πλήρως διαφανή χώρο συμμετοχής.

Όπως ανέφερε το Cibum την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να υιοθετήσει «μια παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ» τον Μάιο του τρέχοντος έτους και σε λιγότερο από περίπου μία εβδομάδα, στις 14 Φεβρουαρίου, θα γίνει τελική ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν οι συστάσεις της έκθεσης της BECA, θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει πρόταση να προστεθούν προειδοποιήσεις για την υγεία σε όλα τα αλκοολούχα ποτά.

Εάν εγκριθεί πλήρως η έκθεση, η βιομηχανία κρασιού στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μία σειρά περιορισμών, οι οποίοι μπορεί να αφορούν τον τρόπο προώθησης του προϊόντος και την τιμή του, ενώ εν αμφιβόλω θα τεθούν και οι επιδοτήσεις σε ότι περιλαμβάνει και σχετίζεται με την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, κρασιού και αμπελώνων.

Είναι μια εξέλιξη που σοκάρει, αλλά και τρομοκρατήσει τον Ευρωπαϊκό κλάδο κρασιού καθώς εάν αυτά τα μέτρα υιοθετηθούν θα δημιουργήσουν μία εντελώς διαφορετική κατάσταση για την οινοβιομηχανία στην Ευρώπη. Η συμφωνία με την έκθεση της BECA σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μετατροπής των αλκοολούχων ποτών σε ισοδύναμο προϊόντος καπνού – υποδηλώνοντας μπορεί να απαγορευτεί σε έναν οινοποιό να διαφημίζει το προϊόν του, να αναγκαστεί να φέρει προειδοποιήσεις υγείας στις ετικέτες του και να υιοθετήσει απλή συσκευασία, ενώ θα υπάρξει και περιορισμένη παρουσία στα καταστήματα. Ταυτόχρονα ανοιχτό φυσικά είναι, και το ενδεχόμενο να σταματήσουν και οι επιδοτήσεις της ΕΕ σε ότι περιλαμβάνει και σχετίζεται με την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, κρασιού και αμπελώνων.

Πηγή: OIV

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα