Λίγο πριν την έκδοση των νέων διατροφικών Κατευθυντήριων γραμμών, 14 Γερουσιαστές ενώνουν τις φωνές τους για να παραμείνει η πατάτα στην κατηγορία των λαχανικών.
14 Γερουσιαστές των ΗΠΑ με επιστολή στους επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην πιθανή αναταξινόμηση των πατατών ως δημητριακά στις προσεχείς Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς (DGAs) 2025-2030. Στην επιστολή οι γερουσιαστές υπερασπίζονται σθεναρά την ταξινόμηση της πατάτας ως λαχανικό και προτρέπουν το USDA και το HHS να διατηρήσουν την τρέχουσα ταξινόμηση των πατατών ως λαχανικών.
«Η επιστημονική αιτιολόγηση πίσω από τον ισχυρισμό ότι οι πατάτες δεν είναι λαχανικά δεν είναι ισχυρή», υποστηρίζουν οι γερουσιαστές, τονίζοντας τα «τεκμηριωμένα διατροφικά οφέλη της πατάτας». Αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω δημοσιευμάτων που υπαινίσσονται μια “σεισμική” μετατόπιση στην κατηγοριοποίηση αυτής της βασικής τροφής από τις DGAs.
Οι γερουσιαστές εκφράζουν ανησυχίες ότι η επαναταξινόμηση των πατατών ως δημητριακών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, οδηγώντας σε σύγχυση των καταναλωτών, διακοπές λιανικής και εστιατορίων και επιπτώσεις στους καλλιεργητές και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής, τα οποία βασίζονται στις DGA για καθοδήγηση. Τα σχολεία, που ήδη αντιμετωπίζουν τις συστάσεις για την κατανάλωση λαχανικών σε προσιτές τιμές, θα πληγούν ιδιαίτερα, καθώς οι πατάτες αντιπροσωπεύουν συχνά την πιο οικονομική επιλογή λαχανικών.
Η επιστολή αναφέρεται επίσης σε μια μελέτη του 2013 από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής με τίτλο «Λευκές πατάτες, ανθρώπινη υγεία και διατροφική καθοδήγηση», η οποία συνηγορεί υπέρ της συμπερίληψης των πατατών στην ομάδα λαχανικών λόγω της κρίσιμης συνεισφοράς τους σε θρεπτικά συστατικά.
Ιστορικά, το USDA είχε πάντα ταξινομήσει τις πατάτες ως λαχανικά. Οι γερουσιαστές τονίζουν αυτό το σημείο υπογραμμίζοντας τα κηπευτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις πατάτες από τα δημητριακά. Αναφέροντας τη σημαντική συνεισφορά της πατάτας όσον αφορά το κάλιο, το ασβέστιο, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Β6 και τις φυτικές ίνες, η επιστολή αναφέρει: «Μια μέτρια ψητή πατάτα περιέχει 15 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας διαιτητικών ινών, 27 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας για τη βιταμίνη Β6 και το 28 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής βιταμίνης C». Η επιστολή σημειώνει επίσης ότι οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, ένα φρούτο γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο.
Πηγή: potatonewstoday