Παραγωγός στην Αυστραλία ισχυρίζεται πως ταΐζει τις αγελάδες με σοκολάτα και γλειφιτζούρια για να βελτιώσει την παραγωγή γάλακτος και να μειώσει τα απόβλητα.
Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γαλακτοκομικών στη νοτιοανατολική Νότια Αυστραλία ταΐζει τις αγελάδες του με σοκολάτα και γλειφιτζούρια για να βελτιώσει την παραγωγή γάλακτος, ενώ παράλληλα μειώνει το food waste.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου ABC, πρόκειται για τον James Mann που διαχειρίζεται περισσότερες από 4.000 αγελάδες και προμηθεύεται τα γλυκίσματα από τα εργοστάσια ζαχαροπλαστικής της Mondelez στη Μελβούρνη.
Ενώ πολλοί γαλακτοπαραγωγοί, ταΐζουν τις αγελάδες τους με ζάχαρη για ενέργεια, αυτή η πρακτική με τις σοκολάτες και τα γλειφιτζούρια δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Αλλά ο Mann ισχυρίζεται πως οι αγελάδες του είναι χαρούμενες και μάλιστα πολύ βολικές, αφού δεν φαίνεται να έχουν προτίμηση ως προς το ποια γλυκίσματα θα μπουν στο στομάχι τους, από κερήθρα μέχρι Cadbury.
Ο Mann που τελεί επίσης πρόεδρος της Dairy Australia, συνήθιζε να ταΐζει τα βοοειδή του με καθαρή ζάχαρη, αλλά οι διακυμάνσεις των τιμών κατέστησαν δύσκολη τη συγκράτηση του κόστους. Επεσήμανε, φυσικά πως το χόρτο δεν λείπει από τη διατροφή τους, ενώ η σοκολάτα και τα γλειφιτζούρια αναμειγνύονται με τις άλλες ζωοτροφές.
Εξίσου ενδιαφέροντας είναι ο ισχυρισμός του Mann ότι αυτή η πρακτική του βοηθά και στη μείωση του food waste, αφού εναλλακτικά αυτά τα τρόφιμα θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Stop Food Waste Australia, Mark Barthel, σχολιάζοντας την κατανάλωση τροφίμων που προορίζονταν για τον άνθρωπο από ζώα, λέει ότι η σπατάλη τροφίμων ιδανικά θα μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς στα εργοστάσια, αλλά το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να πηγαίνουν τα τρόφιμα στα ζώα. Τώρα, αν τα συγκεκριμένα τρόφιμα επιτελούν το σκοπό τους, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά αφού οι αγελάδες είναι υγιείς και χαρούμενες, αυτό είναι που μετράει.