Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα ψυχικών διαταραχών – Νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα ψυχικών διαταραχών - Νέα μελέτη
spot_img

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Complexity Science Hub και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ποια η σχέση της παχυσαρκίας και των ψυχικών διαταραχών;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Complexity Science Hub και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, η σχέση των δύο είναι άμεση, κακώς η παχυσαρκία φέρεται να αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στις γυναίκες.

 Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Translational Psychiatry».

Για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα μητρώο νοσηλειών σε νοσοκομεία στην Αυστρία από το 1997 έως το 2014, προκειμένου να προσδιορίσουν τους σχετικούς κινδύνους που συσχετίζουν την παχυσαρκία με τις ψυχικές ασθένειες και να εντοπίσουν αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα.

Ως εκ τούτου, έγινε προφανές ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα ενός ευρέος φάσματος ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του εθισμού στη νικοτίνη, της ψύχωσης, του άγχους, της διατροφής και των διαταραχών προσωπικότητας.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό εάν η παχυσαρκία εμφανιζόταν πριν τις ψυχικές ασθένειες, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, η οποία βοήθησε στο να προσδιοριστεί αν υπήρχαν τάσεις και τυπικά μοτίβα στο πότε αυτές εκδηλώνονταν.

Στην περίπτωση όλων των ψυχικών ασθενειών, με εξαίρεση το φάσμα της ψύχωσης, η παχυσαρκία ήταν συνήθως η πρώτη διάγνωση πριν από την εκδήλωση μιας ψυχιατρικής ασθένειας.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες

Αρκετά ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων για τις περισσότερες διαταραχές ήταν σημαντικές- με τις γυναίκες να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για όλες, εκτός από τη σχιζοφρένεια και τον εθισμό στη νικοτίνη. Ως εκ τούτου, ενώ το 16,66% των παχύσαρκων ανδρών έχει διαταραχή κατάχρησης νικοτίνης, μόνο το 8,58% των παχύσαρκων γυναικών εμφανίζουν κάτι αντίστοιχο.

 Αντίθετα, αναφορικά με την κατάθλιψη, το ποσοστό των διαγνωσμένων καταθλιπτικών επεισοδίων ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο στις παχύσαρκες γυναίκες (13,3% παχύσαρκες, 4,8% μη παχύσαρκες), ενώ σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες από παχυσαρκία άνδρες, οι παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη (πάνω από 6%).

Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερους από 670 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οι επιδράσεις της στην υγεία σε άλλους παράγοντες, όπως είναι οι μεταβολικές διαταραχές και σοβαρές καρδιομεταβολικές επιπλοκές (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία) έχουν εκτενώς διερευνηθεί.

Αλλά το γεγονός ότι η παχυσαρκία συχνά προηγείται των σοβαρών ψυχικών διαταραχών καθιστά μεγάλη τη σημασία του να διερευνηθεί εξίσου εξονυχιστικά και η επίδρασή της στις ψυχικές ασθένειες, ειδικά σε νεαρές ηλικίες όπου ο κίνδυνος είναι πιο έντονος. 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα