Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 5 τάσεις στη συσκευασία τροφίμων το 2021

ΑρχικήΝέαΟι 5 τάσεις στη συσκευασία τροφίμων το 2021
spot_img

Το 2021, η βιομηχανία συσκευασίας όχι μόνο χτυπήθηκε από την πανδημία αλλά αντιμετώπισε πρόσθετες πιέσεις. Σε αυτήν την ανασκόπηση, αναφέρονται μερικά από τα μεγάλα ζητήματα του περασμένου έτους που έφεραν αλλαγές στο θέμα της συσκευασίας οι οποίες όμως απαιτούν ταυτόχρονα και την εκπαίδευση του καταναλωτή για τη σημασία τους.

Θέματα προμήθειας

Τους τελευταίους 12 μήνες, η έλλειψη υλικών και τα προβλήματα προμήθειας έχουν αυξήσει το κόστος. Αυτό έχει επιδεινωθεί από τις λειτουργικές προκλήσεις των μέτρων ασφαλείας για τον Covid, όπως η κοινωνική απόσταση και η αυτοαπομόνωση. Τα προβλήματα εφοδιασμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Η έλλειψη χειριστών και οδηγών λόγω πανδημίας, η οποία διατάραξε το παγκόσμιο εμπόριο και μείωσε την παραγωγή, λόγω μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα ελλείψεις π.χ. χαρτοπολτού.
Αύξηση των αγορών στο σπίτι (και της συσκευασίας) που οδήγησε σε έλλειψη χαρτονιού και στη χρήση πλαστικού ως εναλλακτικού υλικού συσκευασίας.
Αγορά πανικού ως απάντηση στις ελλείψεις που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών.
Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, αυτές οι ελλείψεις εξακολουθούν να είναι ένα διαρκές ζήτημα για τον κλάδο.

Έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα

Η πιο σημαντική έλλειψη είναι η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα κατά το δεύτερο μέρος του 2021, η οποία επηρέασε, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων, η οποία σταμάτησε όταν το φυσικό αέριο σημείωσε αύξηση της τιμής. Αυτό είχε τεράστιες επιπτώσεις στη σφαγή των ζώων, στη συντήρηση των τροφίμων και στη διατήρηση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής των τροφίμων. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό, με την πρώτη έλλειψη να σημειώνεται το 2018, λόγω διακοπής λειτουργίας συντήρησης εργοστασίου και βλαβών.

Πλαστικό μιας χρήσης

Η περιβαλλοντική εκστρατεία επανήλθε στο προσκήνιο με τη Σύνοδο Κορυφής COP26 που πραγματοποιήθηκε φέτος. Μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης είναι τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, αναδευτήρες, μαχαιροπίρουνα και πιάτα, καθώς και προϊόντα από πολυστυρένιο και οξυδιασπώμενο πλαστικό. Τον Ιούλιο του 2021 τέθηκε σε ισχύ η Οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης με στόχο τη μείωση της χρήσης αυτών των ειδών.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και καινοτόμα υλικά

Αντί του COP26, οι έμποροι λιανικής έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση της χρήσης υλικών, επιλογές επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης, αλλαγές σε ανακυκλώσιμα υλικά και ανάπτυξη νέων ανακυκλώσιμων υλικών. Φυσικά, αυτό απαιτεί χρόνο, χρήμα και έρευνα για την αλλαγή των υλικών συσκευασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το περιεχόμενο είναι υψηλού επιπέδου και ασφαλές για κατανάλωση.

Φόρος πλαστικών

Ποτήρια, περιέκτες (μπολ) και τα αντίστοιχα καπάκια μιας χρήσης που είναι εξ ολοκλήρου ή περιέχουν πλαστικό, θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή από 1.1.2022 με τέλος 0,04 λεπτά του ευρώ ανά τεμάχιο. Ο φόρος θα εφαρμόζεται σε όλα τα πλαστικά που παράγονται ή εισάγονται και περιέχουν λιγότερο από 30% ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς το ανακυκλωμένο περιεχόμενο πρέπει να είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα.

Οι κύριες προκλήσεις λοιπόν περιλαμβάνουν:

επάρκεια σε ανακυκλωμένο υλικό
ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών
παρακολούθηση της συχνότητας ανακύκλωσης ενός υλικού και διασφάλιση της λειτουργικότητάς του.

Πηγή:Campden BRI

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα