Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαχαιροπίρουνα: Πως επηρεάζουν τη γευστική εμπειρία

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΜαχαιροπίρουνα: Πως επηρεάζουν τη γευστική εμπειρία
spot_img

Το είδος, η εμφάνιση και το χρώμα των μαχαιροπήρουνων στο τραπέζι μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης ενός φαγητού, αναφέρει το περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Flavour, του BioMed Central. Το φαγητό έχει πιο αλμυρή γεύση όταν τρώγεται με την χρήση μαχαιριού, ενώ ‘’φαίνεται’’ πιο πυκνό και ακριβό όταν τρώγεται με ένα ελαφρύ πλαστικό κουτάλι! Η γεύση επίσης επηρεάζεται και από το χρώμα των μαχαιροπήρουνων.

Τα σερβίτσια που χρησιμοποιούμε έχει αποδειχθεί ότι αλλάζουν την αντίληψή μας για το φαγητό και το ποτό. Τα ποτά σε ποτήρια κρύου χρώματος βαθμολογήθηκαν ως πιο δροσιστικά και το βάρος και το χρώμα ενός πιάτου μπορεί να αλλάξει πόσο πυκνή, αλμυρή ή γλυκιά γεύση φαγητού. Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέδειξαν ότι τα μαχαιροπίρουνα μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το φαγητό.

Διαπίστωσαν ότι όταν το βάρος των μαχαιροπήρουνων επιβεβαιώνει τις προσδοκίες (π.χ. ένα πλαστικό κουτάλι είναι ελαφρύ), το γιαούρτι φαινόταν πιο πυκνό και πιο ακριβό. Η χρωματική αντίθεση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας: το λευκό γιαούρτι όταν τρώγεται από ένα λευκό κουτάλι βαθμολογήθηκε ως πιο γλυκό, άρεσε περισσότερο και χαρακτηρίστηκε ως πιο ακριβό από το ίδιο γιαούρτι ροζ χρώματος. Αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν όταν το γιαούρτι δοκιμάστηκε με ένα μαύρο κουτάλι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρωματική αντίθεση μεταξύ φαγητού και μαχαιροπήρουνων παίζει ρόλο στην αντίληψη της γεύσης. Ομοίως, όταν προσφέρθηκε τυρί σε μαχαίρι, κουτάλι, πιρούνι ή οδοντογλυφίδα, το τυρί από το μαχαίρι είχε την πιο αλμυρή γεύση.

Η Δρ Vanessa Harrar και ο καθηγητής Charles Spence, που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη, εξηγούν: “Το πώς βιώνουμε το φαγητό είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που περιλαμβάνει τη γεύση, την αίσθηση του φαγητού στο στόμα μας, το άρωμα και φυσικά την όψη. Ακόμη και πριν βάλουμε φαγητό στο το στόμα μας ο εγκέφαλός μας έχει κάνει μια κρίση σχετικά με αυτό, κάτι που επηρεάζει τη συνολική μας εμπειρία».

Η Vanessa Harrar συνέχισε, “Η ανεπαίσθητη αλλαγή των διατροφικών εργαλείων και των επιτραπέζιων σκευών μπορεί να επηρεάσει το πόσο ευχάριστο ή χορταστικό φαίνεται το φαγητό. Επομένως, όταν σερβίρετε ένα πιάτο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το χρώμα του φαγητού φαίνεται διαφορετικό ανάλογα με το φόντο στο οποίο βρίσκεται παρουσιάζεται (πιάτο ή μαχαιροπίρουνα) και, ως εκ τούτου, έχει διαφορετική γεύση. Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον έλεγχο των διατροφικών μοτίβων, όπως το μέγεθος της μερίδας ή το πόσο αλάτι προστίθεται στο φαγητό. Εναλλακτικά, οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν καλύτερες επιλογές τροφίμων εάν δεν επηρεάζονται από επίμονη και συνεχή διαφήμιση, αλλά και από την ‘’δημιουργική’’ συσκευασία».

ΑΡΘΡΟ:

The taste of cutlery: how the taste of food is affected by the weight, size, shape, and colour of the cutlery used to eat it Vanessa Harrar and Charles Spence Flavour 2013, 2:21 doi:10.1186/2044-7248-2-21

ΠΗΓΗ: www.eurekalert.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής και οι παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα