Μελέτη κατατάσσει 10 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρακτικές υγιεινής των χεριών κατά την προετοιμασία γευμάτων.
Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέθοδος, για μείωση του κινδύνου μολυσματικών ασθενειών, ενώ σύμφωνα με έρευνες οι καταναλωτές που πλένουν τα χέρια τους πριν ετοιμάσουν φαγητό, αναφέρουν λιγότερες τροφιμογενείς ασθένειες από εκείνους που δεν το κάνουν.
Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health ήταν να χαρτογραφήσει τις πρακτικές υγιεινής τροφίμων σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες ( Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Βρετανία) και να αξιολογήσει ποιες δημογραφικές ομάδες είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε τροφιμογενή παθογόνα. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ήταν 9.966 που απάντησαν σε 165 ερωτήσεις στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Dynata. Η έρευνα κατέληξε στην δημιουργία κατάταξης συμμόρφωσης στις πρακτικές υγιεινής των χεριών, ενώ διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών με σημαντικό παράγοντας την ηλικία και, το μορφωτικό επίπεδο. Η Ελλάδα μαζί με τη Δανία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στα περισσότερα υποερωτήματα στα οποία διαχωρίστηκε η έρευνα όπως πρακτικές πλυσίματος χεριών, καθαριότητα μετά από επαφή με αντικείμενα “υψηλού κινδύνου” και πλύσιμο χεριών μετά από χειρισμό ωμού κοτόπουλου.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στις 10 χώρες, δήλωσαν ότι πλένουν τα χέρια τους πριν την προετοιμασία του φαγητού αλλά δεν τηρούν τη συνιστώμενη διάρκεια των 20 δευτερολέπτων. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 9.966 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι, όπως προτείνεται από επίσημες υπηρεσίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οικογένειες με μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών ακολουθούν σωστές πρακτικές πλυσίματος των χεριών σε σύγκριση με οικογένειες χωρίς ηλικιωμένους. Επίσης οικογένειες με παιδιά κάτω των 6 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πλένουν τα χέρια τους όταν πρέπει, σε σύγκριση με οικογένειες χωρίς παιδιά.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στη σειρά κατάταξης των χωρών για το ποιοι καταναλωτές πλένουν τα χέρια τους μετά από επαφή με αντικείμενα υψηλού κινδύνου πριν μαγειρέψουν (επίσκεψη στην τουαλέτα, άγγιγμα πουλερικών ή αυγών, άγγιγμα ή τάισμα ζώων, άγγιγμα βρώμικου πανιού/σφουγγάρι) και επίσης πρώτη στην κατάταξη σχετικά με το πλύσιμο των χεριών μετά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου. Η κατάταξη για το ποιες χώρες ακολουθούν τις σωστές πρακτικές για το πλύσιμο των χεριών θέτει στην Κορυφή την Δανία με δεύτερη την Ελλάδα και ακολουθούν Νορβηγία, Ρουμανία, Ουγγαρία Γερμανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία.