Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Oι Ευρωπαίοι “απαιτούν” κοινή οικολογική ετικέτα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαOι Ευρωπαίοι "απαιτούν" κοινή οικολογική ετικέτα στα τρόφιμα
spot_img

Δημοσκόπηση της IPSOS σε 10.000 καταναλωτές από 18 χώρες.

Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα, για την επισήμανση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και καμία συμφωνία για τον τρόπο μέτρησης της βιώσιμης παραγωγής, οι αρχές συζητούν την ανάπτυξη ενός κοινού οικολογικού σήματος που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τον αντίκτυπο που έχουν τα προϊόντα διατροφής στο κλίμα και την κοινωνία. Κατά πόσο οι καταναλωτές θα δεχθούν μια τέτοια ετικέτα; Και θα επιλέγουν τα προϊόντα που φέρουν οικολογική επισήμανση περισσότερο από άλλα;

Σύμφωνα με μελέτη σε 10.000 καταναλωτές από 18 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Καταναλωτών Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), περισσότερα από τα δύο τρίτα θα καλωσόριζαν μια καθολική ετικέτα που θα πληροφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα δύο τρίτα (63%) πιστεύουν ότι οι μάρκες τροφίμων  παρουσιάζουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα από ό,τι στην πραγματικότητα. Επίσης μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων, (33%), πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους είναι διαφανής ως προς τη ρύθμιση των ετικετών βιωσιμότητας στα τρόφιμα!

Η έρευνα, διαπίστωσε ότι το 67% δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε την οικολογική ετικέτα, ενώ μόλις το 13% θεώρησε ότι είναι απίθανο να το κάνει.

Μεταξύ των 18 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία ήταν εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης για μια τέτοια ετικέτα, με 81%, 79% και 78% των καταναλωτών αντίστοιχα να δηλώνουν ότι θα τη χρησιμοποιούσαν, ενώ οι Τσέχοι καταναλωτές είναι οι λιγότερο υποστηρικτικοί ( 45%). Στην Τουρκία, το 40% των καταναλωτών δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να το χρησιμοποιήσει.

Η δυνατότητα ανακύκλωσης των συσκευασιών, η καλή διαβίωση των ζώων και η ρύπανση και η χρήση χημικών ουσιών και λιπασμάτων ήταν οι τομείς που οι καταναλωτές ήθελαν περισσότερο να καλύπτονται από ένα οικολογικό σήμα, με το 90%, το 89% και το 88% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να γνωρίζουν αυτά τα αντίστοιχα στοιχεία.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι:

  • Οι καταναλωτές στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι προς τις κυβερνήσεις τους, με μόλις 21%, 24% και 27% αντίστοιχα να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι είναι διαφανείς ως προς τη ρύθμιση των οικολογικών σημάτων στα τρόφιμα.
  • Οι γυναίκες είναι πιο δύσπιστες για την κυβέρνηση από τους άνδρες: μόλις το 31% θεώρησε ότι ήταν διαφανείς όταν ρυθμίζουν τα οικολογικά σήματα σε σύγκριση με το 36% των ανδρών ερωτηθέντων.
  • Η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία είναι οι χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν τη λιγότερη εμπιστοσύνη στους οικολογικούς ισχυρισμούς των εμπορικών σημάτων τροφίμων, με το 73%, το 69% και το 69% των καταναλωτών αντίστοιχα να δηλώνουν ότι προσποιούνται ότι τα προϊόντα τους είναι πιο βιώσιμα από ό,τι είναι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε τους τελευταίους μήνες μια ποικιλία προτάσεων για την εξάλειψη των παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεθόδου για να υποχρεωθούν οι εταιρείες να επικυρώσουν τους ισχυρισμούς τους μέσω ενός «Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Προϊόντος» – μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ζωής του – και απαγόρευση της εισαγωγής νέων συστημάτων δημόσιας σήμανσης, εκτός εάν αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ, και ιδιωτικών συστημάτων που δεν επιδεικνύουν υψηλότερη περιβαλλοντική φιλοδοξία από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο Klaus Grunert, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Καταναλωτών Τροφίμων του EIT δήλωσε: «Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πάνω από 450 λογότυπα βιωσιμότητας σε λειτουργία, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πράσινους ισχυρισμούς και οικολογικά σήματα για να βοηθήσουν στην εμπορία των προϊόντων τους. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν υπάρχει καθολικό πρότυπο για αυτές τις ετικέτες, αφήνοντας πολλούς καταναλωτές σε σύγχυση από όλα τα διαφορετικά σύμβολα και λογότυπα στην αγορά. Είναι σαφές από την έρευνά μας ότι οι καταναλωτές θέλουν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων τους και ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια καθολική, ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ετικέτα για βιώσιμα τρόφιμα. Η εισαγωγή μιας τέτοιας ετικέτας – και η διασφάλιση ότι όλα τα οικολογικά σήματα περιλαμβάνουν σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες – θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το πώς αυτό που τρώνε επηρεάζει τον πλανήτη».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο