Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ορμόνες της πείνας επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στον εγκέφαλο δείχνει νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΟι ορμόνες της πείνας επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στον εγκέφαλο δείχνει νέα μελέτη
spot_img

Αν η ορμόνη της πείνας, γκρελίνη, «απενεργοποιηθεί» τα πειραματόζωα δεν τρώνε ακόμη και όταν πεινάνε.

 Μια ορμόνη της πείνας που παράγεται στο έντερο μπορεί να επηρεάσει άμεσα ένα μέρος λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, προκειμένου να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά ενός ζώου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του UCL. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neuron και είναι η πρώτη που δείχνει πώς οι ορμόνες της πείνας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου όταν ένα ζώο εξετάζει το ενδεχόμενο τροφής.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν ποντίκια σε μια αρένα που είχε λίγη τροφή και εξέτασαν πώς ενεργούσαν τα ποντίκια όταν πεινούσαν ή ήταν χορτάτα, ενώ απεικόνισαν τον εγκέφαλό τους σε πραγματικό χρόνο για να διερευνήσουν τη νευρική δραστηριότητα. Οι ερευνητές εστίασαν στην εγκεφαλική δραστηριότητα στον κοιλιακό ιππόκαμπο (το κάτω μέρος του ιππόκαμπου), ένα μέρος λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου που θεωρείται ότι μας βοηθά να σχηματίζουμε και να χρησιμοποιούμε αναμνήσεις για να καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας.

Αν το ποντίκι πεινούσε, υπήρχε λιγότερη νευρική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό αντιστοιχεί σε υψηλά επίπεδα της ορμόνης της πείνας γκρελίνη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Μάλιστα οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν πειραματικά τα ποντίκια να συμπεριφέρονται σαν να είχαν χορτάσει, ενεργοποιώντας αυτούς τους κοιλιακούς ιππόκαμπους νευρώνες, οδηγώντας τα ζώα να σταματήσουν να τρώνε ακόμα κι αν πεινούσαν. Οι επιστήμονες πέτυχαν και πάλι αυτό το αποτέλεσμα αφαιρώντας τους υποδοχείς για την ορμόνη της πείνας γκρελίνη από αυτούς τους νευρώνες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Andrew MacAskill (UCL Neuroscience, Physiology & Pharmacology) είπε: «Βρήκαμε ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για τη λήψη αποφάσεων είναι εκπληκτικά ευαίσθητο στα επίπεδα των ορμονών της πείνας που παράγονται στο έντερό μας, κάτι που πιστεύουμε ότι βοηθά τον εγκέφαλό μας να προσαρμόσει τις διατροφικές μας επιλογές».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα για τους μηχανισμούς των διατροφικών διαταραχών, για να δουν εάν οι υποδοχείς γκρελίνης στον ιππόκαμπο μπορεί να εμπλέκονται, καθώς και με άλλους δεσμούς μεταξύ διατροφής και άλλων αποτελεσμάτων υγείας, όπως ο κίνδυνος ψυχικών ασθενειών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα