Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Προτάσεις για τον νέο κατώτατο μισθό – Η απόφαση θα επηρεάσει 650 χιλιάδες μισθωτούς

ΑρχικήΝέαΕργασίαΟι Προτάσεις για τον νέο κατώτατο μισθό - Η απόφαση θα επηρεάσει 650 χιλιάδες μισθωτούς
spot_img

Της Χριστίνας Κοψίνη

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που δεν θα υπερβαίνουν τα όρια του πληθωρισμού, προκρίνουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι περισσότεροι φορείς στα υπομνήματα τους που κατατίθενται επισήμως στο ΚΕΠΕ μέχρι τις 15/3, την ώρα που μόνο τον Μάρτιο ο πληθωρισμός προβλέπεται να ξεπεράσει το 7% και οι αυξήσεις στις τιμές συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη πορεία. Το πόρισμα της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό θα υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας ο οποίος θα διαμορφώσει και την τελική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβουλιο τέλη Απριλίου.


Τη γκάμα των μισθολογικών προτάσεων που ξεκινούν από 2% και φτάνουν στο 8% αποδίδει χαρακτηριστικά το υπόμνημα του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) παραθέτοντας τρία εναλλακτικά σενάρια από τα οποία φαίνεται να μην αντιτίθεται σε αυτό που προβλέπει μία αύξηση της τάξεως του 5%.
Ως προς το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατώτατου μισθού κατά 8% (2% + 6%) το ΙΝΣΕΤΕ εκτιμά ότι θα οδηγούσε σε χαμηλότερη αύξηση της απασχόλησης (κατά 1,5%, αντί της αύξησής της κατά 1,8%), μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας στο 4,9% (από 5,7%) και μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στο 3,4% (από 3,9%).
Όμως, καθώς το το 47% των εργαζόμενων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού εργάζονται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, καθοριστικότερη λόγω της σοβαρής επίπτωσης στο κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων είναι η θέση που διατυπώνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. Το Ινστιτούτο του φορέα εκτιμά ότι “η αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας”. Παραδέχεται δε ότι η κάλυψη του πληθωρισμού δεν συνιστά πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά δεν μπορεί να αιτιολογήσει μια υψηλότερη αύξηση.
“Περιθώριο για μια λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέσα σε ένα εύρος μεταξύ 2,7% και 3,4% από την 1η Μαΐου 2022” προκρίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προσθέτοντας ότι “σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,8-4,3% το 2022 και κατά 0,9-1,1% το 2023”.


“Αυξήσεις συμβατές με τις εξελίξεις της παραγωγικότητας, προκειμένου το όποιο αρνητικό τους αποτέλεσμα στην απασχόληση να είναι χαμηλής έντασης, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και να αποφεύγονται σε περιόδους ύφεσης” βλέπει το ΚΕΠΕ ενώ το εποπτευόμενο από το υπ. Εργασίας, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) προτείνει αύξηση “κατά 7% ή κατά 46,4ευρώ φθάνοντας στα 709,4ευρώ.”

Η ΕΣΕΕ στο πόρισμά της προκρίνει αύξηση που “θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό ,θα συνοδεύεται, όμως και με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών”.

Σταθερή στη θέση της για – άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα, παραμένει η ΓΣΕΕ και μέσω του υπομνήματος που συνέταξαν οι μελετητές του Ινστιτούτου Εργασίας.
Στη συνέχεια προκρίνει “αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Προσθέτει δε ότι “η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος”

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση της ΓΣΕΒΕΕ στην Ελλάδα, το 8,9% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η χώρα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των 21 κρατών – μελών μετά την Σλοβενία (15,2%), την Βουλγαρία (14,1%), την Ρουμανία (13,3%), την Πολωνία (12,1%) και την Γαλλία (11,6%). Με βάση στοιχεία που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τα οποία αντλήθηκαν από τους ετήσιους πίνακες προσωπικού του 2021 που καταχωρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 646.208 εργαζόμενοι, ή το 28,3% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων αυτών μετά από επεξεργασία των στοιχείων από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ανέρχεται στα 497,2 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/ ή εκ περιτροπής απασχολούμενους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο