Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οινοποιία: Και άλλα περιστατικά θανάτων λόγω των αναθυμιάσεων

ΑρχικήΝέαΟινοποιία: Και άλλα περιστατικά θανάτων λόγω των αναθυμιάσεων
spot_img

Οι κίνδυνοι των αναθυμιάσεων που προκαλούνται από τη ζύμωση του κρασιού.

Εργαζόμενοι στη βιομηχανία κρασιού βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μία σειρά κινδύνων για τη υγεία, όπως μυοσκελετικά προβλήματα ιδιαίτερα στους καρπούς και τα χέρια από το κλάδεμα, αλλεργικά συμπτώματα, έκθεση σε φυτοφάρμακα καθώς και οδοντιατρικά προβλήματα καθώς αναγκάζονται να δοκιμάζουν κρασί πολλές φορές σε μία ημέρα, λόγω της οξύτητας του. Σημαντικότατοι όμως είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από εργασία σε περιορισμένους χώρους  με χαμηλό οξυγόνο και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος θάνατος δύο εργαζομένων σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία, που έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στο οινοποιείο Crespo Zabala όταν ο 60χρονος Gerardo Jubera προσπάθησε να ελέγξει την διαδικασία της ζύμωσης και έπεσε μέσε σε ένα μεγάλο βαρέλι σύμφωνα με το The Dnink Business. Στη συνέχεια ο επίσης 60χρονος συνάδελφός του προσπάθησε να τον βοηθήσει και να τον τραβήξει αλλά και οι δύο εισέπνευσαν τοξικές αναθυμιάσεις που ήταν μοιραίες για τη ζωή τους. Ένας 31χρονος, ο οποίος επίσης επλήγη από τις αναθυμιάσεις, μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από δύο εβδομάδες ένας οινοποιός στο Τρεβίζο πέθανε στην προσπάθειά του να σώσει συνάδελφό του που είχε λιποθυμήσει μέσα σε μία δεξαμενή κρασιού. Η δεξαμενή είχε αδειάσει από κρασί για εμφιάλωση, αλλά οι αναθυμιάσεις από τη διαδικασία της ζύμωσης παρέμειναν, επηρεάζοντας την υγεία των δύο ανδρών, κανένας από τους οποίους δεν φορούσε αναπνευστικό εξοπλισμό ή ιμάντες ασφαλείας, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Υποξικά περιβάλλοντα συχνά εμφανίζονται στην αποθήκευση κρασιού και σε δεξαμενές ζύμωσης ως αποτέλεσμα της βιολογικής δραστηριότητας των κρασιών ζύμωσης. Τα δυστυχήματα έχουν συμβεί μόνο σε περιπτώσεις που αγνοήθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και διαδικασίες ασφαλείας.

Η είσοδος σε αυτούς τους χώρους χωρίς επαρκή αναπνευστική προστασία, συμπεριλαμβανομένου του παρεχόμενου αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία υποξαιμία με αποτέλεσμα μειωμένη κινητική και νοητική ικανότητα, απώλεια συνείδησης, άπνοια και  καρδιακή δυσλειτουργία. Εκτός από τη δημιουργία χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο σε τέτοιο περιβάλλον, η ζύμωση του κρασιού μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι αυξημένο σε συγκεντρώσεις όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι άμεσα τοξικό για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μάλιστα η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 10% μπορεί προκαλεί απώλεια συνείδησης σε λιγότερο από 1 λεπτό με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα