ΜΚΟ και υποστηρικτές των βιολογικών προϊόντων θεωρούν πως, με αφορμή συζητήσεις για ένα νομοσχέδιο ετικετών καλύτερης διαβίωσης των ζώων, πως αυτή είναι η καλύτερη περίοδος να εφαρμοστούν.
Έχουμε ακούσει τον όρο Big Food που συνιστά την κατοχή της παγκόσμιας διατροφής από συνολικά 6 εταιρείες. Αναφορικά με τον όρο Big Ag, που αφορά στην αγροτική οικονομία, οι μεγάλοι όμιλοι αγροτικής παραγωγής επικρατούν σε βάρος των αγροτικών προϊόντων, ιδίως των βιολογικών που προέρχονται από μικρότερους συνεταιρισμούς.
Τελευταία, υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και της συμφιλίωσης με τη φύση, διεξάγονται πολλές νομοθετικές συζητήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με έναν κανόνα για την καλή διαβίωση των ζώων στα βιολογικά. Ο προτεινόμενος κανόνας για τα πρότυπα βιολογικών ζώων και πουλερικών (OLPS) θα κατοχυρώνει την καλή μεταχείριση των ζώων ως ουσιαστικό μέρος της βιολογικής ετικέτας. Μια παρόμοια ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων έγινε πρόσφατα υποχρεωτική και στη Γερμανία.
Αν και διάφορες ΜΚΟ, υποστηρικτές των βιολογικών προϊόντων, όπως η Cornucopia, αλλά και άλλοι φορείς της βιολογικής παραγωγής έχουν ζητήσει εδώ και καιρό έναν ισχυρότερο κανόνα, ο OLPS προσφέρει ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης.
Ωστόσο σε αυτό τον κανόνα, οι συμβατικές αγροτικές επιχειρήσεις Big Ag εναντιώνονται αρκετά, καθώς βελτιωμένη καλή διαβίωση των ζώων αποτελεί απειλή για τους παραγωγούς βιομηχανικών τροφίμων. Δεδομένου ότι η καλή διαβίωση των ζώων κυριολεκτικά κοστίζει περισσότερο, ο κανονισμός είναι ασύμφορος για το μέχρι τώρα κερδοσκοπικό μοντέλο των μεγάλων εταιρειών, δηλαδή κέρδος σε βάρος της καλής μεταχείρισης των ζώων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επί του παρόντος αποτελεί η Καλιφόρνια, όπου η βιομηχανία χοιρινού κρέατος προσπαθεί να σταματήσει έναν νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων, στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι υποστηρικτές της ετικέτας προτρέπουν τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές να υψώσουν το ανάστημά τους στις μεγάλες βιομηχανίες, προσθέτοντας το επιχείρημα πως οι καταναλωτές ζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ τέτοιες ετικέτες.