Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οριστική απαγόρευση: Τέλος το βρωμιούχο φυτικό έλαιο και στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΟριστική απαγόρευση: Τέλος το βρωμιούχο φυτικό έλαιο και στις ΗΠΑ
spot_img

Ο FDA υποστηρίζει πως τα βρωμιούχα φυτικά έλαια δεν είναι πλέον ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι ανακαλεί οριστικά τον κανόνα που επέτρεπε τη χρήση βρωμιούχων φυτικών ελαίων (BVO), στα τρόφιμα, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις επιπλοκές του χημικού στην υγεία.

Η ενέργεια του οργανισμού αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, δεδομένων των μελετών που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του BVO στο νευρικό σύστημα.

«Η απόφαση του FDA να απαγορεύσει τα βρωμιούχα φυτικά έλαια στα τρόφιμα είναι μια νίκη για τη δημόσια υγεία. Αλλά είναι ντροπή το γεγονός ότι χρειάστηκαν δεκαετίες ρυθμιστικής αδράνειας για να προστατευθούν οι καταναλωτές από αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία», δήλωσε ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της Environmental Working Group.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι για χρόνια οι Αμερικανοί κατανάλωναν μια χημική ουσία που είχε απαγορευτεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η αργοπορημένη δράση του FDA για το BVO υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αυστηρότερη και έγκαιρη εποπτεία των πρόσθετων τροφίμων», δήλωσε ο Faber.

Ορισμένες πολιτείες έχουν αναλάβει δράση νωρίτερα. Τον Οκτώβριο του 2023, η Καλιφόρνια θέσπισε τον νόμο για την ασφάλεια των τροφίμων, τον πρώτο στις ΗΠΑ που συμπεριλάμβανε την απαγόρευση του BVO και τριών άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται, διανέμονται ή πωλούνται στην πολιτεία. Ο νόμος αυτός εισήχθη αρχικά στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια από τον βουλευτή Jesse Gabriel (D-Encino).

Βήμα προς τα εμπρός

«Ως συντάκτης του νόμου για την απαγόρευση των βρωμιούχων φυτικών ελαίων από τα τρόφιμα που πωλούνται στην Καλιφόρνια, χαίρομαι που βλέπω τον FDA να αναλαμβάνει επιτέλους δράση για αυτή την επιβλαβή χημική ουσία», δήλωσε ο Gabriel. «Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Καλιφόρνια για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών και θέτει ένα εθνικό πρότυπο που θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς».

«Ενώ η ανακοίνωση του FDA είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, επιτρέποντας την παραμονή του BVO στα τρόφιμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τις σαφείς αποδείξεις για τη βλάβη, αναδεικνύει μια κραυγαλέα αποτυχία στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων μας. Ο FDA πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να επισπεύσει τις αναθεωρήσεις του και να κάνει περισσότερα για να απομακρύνει τις επιβλαβείς και τοξικές χημικές ουσίες από την προμήθεια τροφίμων», πρόσθεσε ο Gabriel.

Ανησυχίες για την υγεία

Εκτός από τη βλάβη στο νευρικό σύστημα, το BVO έχει συνδεθεί και με άλλους κινδύνους για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ μεγάλων ποσοτήτων σόδας που περιέχει BVO και προσλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προβλημάτων όπως πονοκέφαλοι, ερεθισμός του δέρματος και των βλεννογόνων, κόπωση και απώλεια του μυϊκού συντονισμού και της μνήμης.

Το BVO θεωρούνταν αρχικά “γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές” από τον FDA, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός αφαιρέθηκε το 1970. Λίγο αργότερα, κατόπιν αιτήματος των εταιρειών, ο οργανισμός υποστήριξε και πάλι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί “σε προσωρινή βάση” σε περιορισμένες ποσότητες.

Υπό την πίεση της αγοράς, η PepsiCo και η Coca-Cola αναδιαμόρφωσαν τα προϊόντα τους χωρίς BVO ταχύτερα από ό,τι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενήργησε για την απαγόρευσή του στα τρόφιμα και τα ποτά. Η PepsiCo δεσμεύτηκε να αφαιρέσει το BVO από το Gatorade και επιβεβαίωσε στις αρχές του 2020 ότι κανένα από τα προϊόντα της δεν περιέχει τη χημική ουσία. Η Coca-Cola αφαίρεσε το BVO από όλα τα ποτά της μέχρι το τέλος του 2014 και πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στα ποτά της.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών για να αποφύγουν το BVO και άλλα δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα. Τα προϊόντα που περιέχουν BVO ενδέχεται να παραμείνουν προς πώληση στα ράφια των καταστημάτων. Η επιλογή φρέσκων ολόκληρων τροφίμων και η κατανάλωση νερού αντί για σόδα ή χυμό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε BVO και άλλες χημικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο