Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA
spot_img

Η JECFA ολοκληρώνει την αξιολόγηση για την ασφάλεια 15 αρωματικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης.

Tα ευρήματά του για την ασπαρτάμη και 15 άλλες αρωματικές ύλες δημοσίευσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο ΠΟΥ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), ως μέρος μιας σύνοψης των όσων συζητήθηκαν στην 96η συνεδρίαση της JECFA στη Γενεύη στις (23-27) Ιουνίου.

Η JECFA πραγματοποίησε μια αξιολόγηση κινδύνου τεσσάρων βημάτων που περιλαμβάνει αναγνώριση κινδύνου, χαρακτηρισμό κινδύνου, αξιολόγηση διατροφικής έκθεσης και χαρακτηρισμό κινδύνου.

Βάσει αυτών εξέτασε σχετικούς κινδύνους που μπορεί να αποδοθούν στην ασπαρτάμη και άλλα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ως αρώματα.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία από πειραματόζωα ή ανθρώπους που να δείχνουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατάποση. Όπως αναφέρει το Food Safety Magazine, κατέληξε στο συμπέρασμα λαμβάνοντάς υπόψιν ότι η ασπαρτάμη υδρολύεται πλήρως στη γαστρεντερική οδό σε μεταβολίτες που είναι πανομοιότυποι με αυτούς που απορροφώνται μετά την κατανάλωση  τροφίμων και ότι καμία ασπαρτάμη δεν εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία.

Ως εκ τούτου, η JECFA κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η προηγουμένως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους (0–40 mg/kg σωματικού βάρους) για την ασπαρτάμη.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ  κατέταξε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» .

 Όσον αφορά τις άλλες 15 αρωματικές ύλες που αξιολογήθηκαν, η JECFA συμπέρανε  ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και καθόρισε τις προδιαγραφές τους .

Συγκεκριμένα, οι αρωματικές ύλες που διαπιστώθηκε ότι δεν προκαλούν ανησυχίες είναι οι εξής, όπως παρατίθενται στο Food Safety Magazine:

4-μεθυλπεντυλ 4-μεθυλβαλερικός εστέρας

5-Οξεικός μεθυλεξυλεστέρας

Ισοβαλερικός 4-μεθυλπεντυλεστέρας

4-μεθυλοπεντανοϊκός αιθυλεστέρας

2-αιθυλβουτυρικός αιθυλεστέρας

2-αιθυλεξανοϊκός αιθυλεστέρας

2-Αιθοξυ-4-(υδροξυμεθυλ)φαινόλη

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 2-φαινοξυαιθυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 3-φαινυλπροπυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός αιθυλεστέρας

σαλικυλικό cis -3-Εξενυλεστέρα

2-υδροξυπροπανοϊκός 4-φορμυλ-2-μεθοξυφαινυλεστέρας

2-Υδροξυ-4-μεθοξυβενζαλδεΰδη

3,4-Διυδροξυβενζοϊκό οξύ

3-Υδροξυβενζοϊκό οξύ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα