Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Σημαντικά κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας - Σημαντικά κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία
spot_img

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση της ιογενούς ηπατίτιδας.

Παγκοσμίως, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C προκαλούν 1,1 εκατομμύρια θανάτους και 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις κάθε χρόνο μαζί, ενώ στην ΕΕ/ΕΟΧ υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β και C.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για την ΕΕ/ΕΟΧ σημειώθηκε σταθερή μείωση του αναφερόμενου αριθμού νέων μεταδόσεων ηπατίτιδας Β σε όλες τις χώρες λόγω της αποτελεσματικής εφαρμογής του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β.

Για την ηπατίτιδα C, ορισμένες χώρες ανέφεραν επίσης μείωση στον αριθμό των νέων μετάδοσης λόγω του αντίκτυπου των μέτρων πρωτογενούς πρόληψης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ορισμένους βασικούς πληθυσμούς, όπως τα άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά, που επηρεάζονται δυσανάλογα από την ηπατίτιδα C και που συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια και κενά στις υπηρεσίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος των αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β, έχει οδηγήσει σε μείωση της μετάδοσης ασθενειών που σχετίζονται με την ηπατίτιδα Β και C με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, η επιβάρυνση των χρόνιων λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β και C στην ΕΕ/ΕΟΧ παραμένει σημαντική, καθώς μεγάλο ποσοστό των ατόμων που ζουν με τη νόσο παραμένουν αδιάγνωστα και, ως εκ τούτου, δεν λαμβάνουν τη θεραπεία και τη φροντίδα που χρειάζονται. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να κλιμακώσουμε επειγόντως τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε και να εισαγάγουμε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης που συλλέγει δεδομένα για την αξιολόγηση της προόδου στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ προς τους στόχους εξάλειψης της ηπατίτιδας που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ηπατίτιδα.

Τα δεδομένα του ECDC για το 2021 υποδηλώνουν σημαντικά κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και C, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται πολύ αργά και έχουν ήδη κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα τη στιγμή της διάγνωσής τους.

Το ECDC δημοσίευσε επίσης στα τέλη του 2022 μια έκθεση για την πρόοδο προς τους στόχους εξάλειψης που σχετίζονται με την πρόληψη της ηπατίτιδας, η οποία υπογράμμισε ότι για ορισμένους από τους στόχους οι χώρες απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης του ΠΟΥ για το 2020 για την ηπατίτιδα. Συνολικά, τα δεδομένα έως το 2022 υποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030 και της ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της ηπατίτιδας.

Για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030, πρέπει να ληφθούν βασικά μέτρα:

  • Οι χώρες πρέπει να εντοπίσουν αυτούς που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί εν αγνοία τους από ιογενή ηπατίτιδα μέσω περισσότερων δοκιμών.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι κινδυνεύουν περισσότερο από ηπατίτιδα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις, για παράδειγμα, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ή άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα.
  • Τα προγράμματα θεραπείας σε όλη την Ευρώπη και η κάλυψη των πρακτικών πρόληψης και ελέγχου πρέπει να κλιμακωθούν ώστε να διακοπούν οι υπάρχουσες αλυσίδες μετάδοσης και να μειωθεί η σχετική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
  • Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα συστήματα πληροφοριών τους για να κατανοήσουν το εθνικό βάρος της ιογενούς ηπατίτιδας και να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο προς τον στόχο εξάλειψης. 

Παγκόσμια κατάσταση

Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει παγκόσμιες στρατηγικές στον τομέα της υγείας για τον HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις για την περίοδο 2022-2030 με στόχο τον τερματισμό του AIDS, της ιογενούς ηπατίτιδας Β και C και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων έως το 2030. Αυτές οι στρατηγικές συνιστούν ολοκληρωμένες και ασθένειες ειδικές τοπικές δράσεις που υποστηρίζονται από δράσεις του ΠΟΥ και των οργανώσεων εταίρων. Οι στρατηγικές τονίζουν την ανάγκη για ενέργειες που θα επικεντρώνονται σε άτομα που πλήττονται περισσότερο και διατρέχουν κίνδυνο για κάθε ασθένεια που αντιμετωπίζει τις ανισότητες.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας που εορτάζεται στις 28 Ιουλίου κάθε έτους, είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της ιογενούς ηπατίτιδας και των πέντε γνωστών ιών ηπατίτιδας, που αναφέρονται ως τύποι A, B, C, D και E.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα