ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦουκουσίμα: Ψάρια γεμάτα ραδιενέργεια - 180 φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο

Φουκουσίμα: Ψάρια γεμάτα ραδιενέργεια – 180 φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου σε ψάρια τη στιγμή που η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς εισαγωγής τροφίμων από την Ιαπωνία.

Λίγο μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, η ΕΕ έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας από πιθανή ραδιενεργό μόλυνση από τρόφιμα και ζωοτροφές που εισάγονται από την Ιαπωνία και επέβαλε διεξοδικές δοκιμές πριν από την εξαγωγή τροφίμων για ραδιενέργεια.

- Advertisement -

Και ενώ πριν από λίγες ημέρες η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στα προϊόντα από τις ιαπωνικές αρχές και τα κράτη μέλη ήταν θετικά, διαπιστώθηκε πως ένα ψάρι που ζούσε κοντά σε σημεία αποστράγγισης στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi τον Μάιο περιείχε επίπεδα ραδιενεργού καισίου που είναι 180 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας της Ιαπωνίας.Το μαύρο βραχόψαρο που αλιεύτηκε στις 18 Μαΐου διαπιστώθηκε από τον χειριστή του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco) ότι είχε 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου-137, σε σύγκριση με το νόμιμο μέγιστο επίπεδο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατομμύρια τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΟΑΕ) . Το Χονγκ Κονγκ απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 νομούς της Ιαπωνίας, εάν η απελευθέρωση νερού προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

- Advertisement -

Συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου πάνω από 100 μπεκερέλ ανά κιλό έχουν βρεθεί στο λιμάνι του εργοστασίου της Φουκουσίμα μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, επιβεβαίωσε η Tepco, με το 90% αυτών να αλιεύονται μέσα ή κοντά στον εσωτερικό κυματοθραύστη.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια στον Guardian πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τρία δημοφιλή είδη μανιταριών στο μικροσκόπιο της ANSES – Παρενέργειες και επικίνδυνοι συνδυασμοί με φάρμακα

Η ANSES προειδοποιεί για αλλεργίες, ηπατικές βλάβες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα από συμπληρώματα που περιέχουν τρία δημοφιλή μανιτάρια.

Γιατί η EFSA ζητά να επανεξεταστεί ο «συντελεστής 100», η βάση των ορίων ασφάλειας εδώ και 70 χρόνια;

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλάζει τα δεδομένα για τα βρέφη και διατηρεί τα 70 κιλά για τον μέσο ενήλικα

Λευκαίνουν τα αποξηραμένα σύκα με καθαριστικό αποχέτευσης – Σε κατάσχεση 3 τόνων προχώρησαν οι Αρχές

Πώς η προσπάθεια απόκρυψης αλλοιώσεων οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων ουσιών – Τα εργαστηριακά ευρήματα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τα σημάδια που απαιτούν προσοχή.