Η κορυφαία κλιματολόγος, γεωπόνος και πρώην αγρότισσα Dr. Cynthia Rosenzweig βραβευτηκε με Το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2022 για το πρωτοποριακό της έργο στη μοντελοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως.
Αναγνωρίστηκε ότι ηγήθηκε της παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας που παρήγαγε τη μεθοδολογία και τα δεδομένα που χρησιμοποιούσαν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο.
Το βραβείο των 250.000 δολαρίων από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Βραβείου Τροφίμων, τιμά τα επιτεύγματα της Δρ Rosenzweig ως ιδρυτή του Προγράμματος Διασύνδεσης και Βελτίωσης Γεωργικών Μοντέλων (AgMIP), ενός παγκοσμίως ολοκληρωμένου διεπιστημονικού δικτύου μοντελιστών του συστήματος κλίματος και τροφίμων. Το AgMIP είναι αφιερωμένο στην προώθηση μεθόδων για τη βελτίωση των προβλέψεων για τις μελλοντικές επιδόσεις των γεωργικών συστημάτων και των συστημάτων τροφίμων ενόψει της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας τη βάση στοιχείων για τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Η ηγεσία της AgMIP έχει βοηθήσει άμεσα τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε περισσότερες από 90 χώρες να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή.
Ανακοινώνοντας το βραβείο της Δρ Rosenzweig, η Barbara Stinson, Πρόεδρος του Ιδρύματος Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων, δήλωσε: «Είναι τιμή μου να ανακοινώσω την επιλογή της Δρ Rosenzweig ως βραβευμένης του 2022. Η Δρ Rosenzweig έχει φέρει ισχυρά υπολογιστικά εργαλεία σε πρακτική εφαρμογή στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων. Το έργο της έχει διαμορφώσει την κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ των συστημάτων τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής. Προώθησε τη χρήση πολλαπλών μοντέλων και δημιούργησε δίκτυα επιστημόνων για τη χρήση τους. Οι καινοτομίες αυτές έχουν συμβάλει στην ικανότητα πολλών χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην κρίση που αντιμετωπίζουμε στην κλιματική αλλαγή.»
Η Δρ Rosenzweig πέρασε τέσσερις δεκαετίες καλλιεργώντας την κατανόηση των βιοφυσικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της αλληλεπίδρασης μεταξύ του κλίματος και των συστημάτων τροφίμων μέσω αυστηρών προσεγγίσεων έρευνας παρατήρησης και μοντελοποίησης. Ως πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, ο Δρ Rosenzweig έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής ή συντονιστής κύριος συγγραφέας σε τρεις παγκόσμιες αξιολογήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Το έργο της συνέβαλε στην επιστημονική βάση της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), της διαδικασίας που οδήγησε στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015. Η έρευνά της υποστηρίζει επίσης το έργο σε πολλές χώρες για την ανάπτυξη εθνικών σχεδίων προσαρμογής και εθνικών καθορισμένων συνεισφορών για την UNFCCC.
Η κορυφαία κλιματολόγος, έχει υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σημαντικές, διάχυτες και σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα τροφίμων του πλανήτη. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι επιστήμονες ρωτούσαν, “Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή;” η Δρ Rosenzweig ρωτούσε, “Τι θα σημαίνει αυτό για τα τρόφιμα;” Ολοκλήρωσε τις πρώτες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων στη Βόρεια Αμερική το 1985 και παγκοσμίως το 1994, και ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που κατέγραψαν ότι η κλιματική αλλαγή είχε ήδη επιπτώσεις στην παραγωγή και την καλλιέργεια τροφίμων. Το πρώιμο έργο της ήταν μια σημαντική μεθοδολογική ανακάλυψη στην αρχή της εκτίμησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και έθεσε τα θεμέλια για τις τρέχουσες εργασίες στον τομέα αυτό.
Η Δρ Rosenzweig ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για τη γεωργία αφού αυτή και ο σύζυγός της, Arthur, μετακόμισαν στην Τοσκάνη της Ιταλίας, όπου ξεκίνησαν ένα αγρόκτημα, καλλιεργώντας λαχανικά και φρούτα και εκτρέφοντας κοτόπουλα, κατσίκες και χοίρους. Όταν επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη το 1972, η Rosenzweig πήρε διετές πτυχίο γεωργίας από ένα τεχνικό κολέγιο στο Λονγκ Άιλαντ. Αυτή, ο σύζυγος και οι φίλοι της ξεκίνησαν στη φάρμα Blue Heron στο Thompson Ridge της Νέας Υόρκης, όπου καλλιεργούσαν γλυκό καλαμπόκι, ινδικό καλαμπόκι και αγγούρια για τουρσί. Με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, η Rosenzweig διετέλεσε επίσης συμπρόεδρος του πάνελ της Νέας Υόρκης για την κλιματική αλλαγή, και μετά τον τυφώνα Sandy το 2012, ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε νέες κλιματικές προβλέψεις που ήταν η βάση για το σχέδιο ανοικοδόμησης και ανθεκτικότητας της πόλης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ηγήθηκε επίσης των εργασιών του γεωργικού τομέα στην πρώτη αξιολόγηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1988, δημιουργώντας τις πρώτες εθνικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις γεωργικές περιοχές της χώρας. Επί μακρόν μέλος και μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωπονίας (ASA), ήταν η πρώτη που έφερε την κλιματική αλλαγή στην αντίληψη της ASA και οργάνωσε τις πρώτες συνεδρίες για το θέμα αυτό τη δεκαετία του 1980.