Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πανελλήνιες 2022: Γιατί να επιλέξω το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο;

ΑρχικήΝέαΠανελλήνιες 2022: Γιατί να επιλέξω το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο;
spot_img

Σήμερα, 18 Ιουλίου ακριβώς τα μεσάνυχτα, λήγει η προθεσμία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων. Γιατί ένας υποψήφιος να επιλέξει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο;

Σύντομο ιστορικό του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

              Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1991 εκεί που κάποτε υπήρχε η Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας. Το 1992 ιδρύθηκε το “Τμήμα Διαιτολογίας” και άρχισε να λειτουργεί με την εισαγωγή των πρώτων εισακτέων το 1994. Το 1999 μετονομάστηκε σε “Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής” και το 2013 εντάχθηκε στη “Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής” του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

              Είναι το παλαιότερο πανεπιστημιακό τμήμα στη χώρα, στο χώρο της διαιτολογίας & διατροφής. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών, αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων κατατάσσουν το Τμήμα σε ένα από τα κορυφαία στον Ευρωπαϊκό χώρο. Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2000-2001 το Τμήμα παρέχει και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλήρους και μερικής φοίτησης, που οδηγεί σε μεταπτυχιακό και σε διδακτορικό δίπλωμα.

Σκοπός και Αντικείμενο Σπουδών

              Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής καλύπτει την Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, σε όλο το εύρος του όρου δίαιτα, από τα θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα έως τον τρόπο ζωής, με γνώμονα τον άνθρωπο και την υγεία.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την εκπαίδευση επιστημόνων που θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, με στόχο τη βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών και της κατάστασης θρέψης τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, σε όλο το εύρος των ηλικιών και στις διαστάσεις τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας νόσων.

              Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της Διατροφής, συνδυάζει τη θεωρητική εκπαίδευση με την εργαστηριακή και την πρακτική άσκηση, και συνάδει με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις.

              Στο Τμήμα καλλιεργείται επίσης έρευνα υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Απασχόληση Αποφοίτων

              Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά:

  • στη δημόσια και ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία),
  • στην κοινότητα (παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, κατασκηνώσεις),
  • σε αθλητικές ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια,
  • στη βιομηχανία (βιομηχανίες τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής) και μονάδες μαζικής εστίασης,
  • στη μέση, μεταλυκειακή και ανώτατη εκπαίδευση,
  • σε ερευνητικά κέντρα και ερευνητικά ινστιτούτα
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι (διαιτολογικά γραφεία, διαιτητικά κέντρα, ινστιτούτα).

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

              Το τμήμα συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία. Με αυτό το τρόπο, καλλιεργείται έρευνα υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

              Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών ανανεώθηκε πρόσφατα και από τον Οκτώβριο του 2022 θα τρέχει το νέο πρόγραμμα σπουδών για τους φετινούς εισακτέους.

              Εκτός από το βασικό πρόγραμμα σπουδών παρέχονται ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, κινητικότητα Erasmus, εκπαιδευτικές εκδρομές και πιστοποίηση παιδαγωγικής επάρκειας.

Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

              Στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας–Διατροφής λειτουργούν τα ακόλουθα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ):

  • Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή, λειτουργεί από το 2000και έχει 3 κατευθύνσεις: “Κλινική Διατροφή”, “Διατροφή και Άσκηση”, “Μοριακή Διατροφή”
  • Διατροφή και Υγεία, λειτουργεί από το 2018-19 και έχει 2 κατευθύνσεις: “Διατροφή και Δημόσια Υγεία”, “Διατροφή, Τρόφιμα και Καταναλωτής”
  • Public Health & Nutrition, θα λειτουργήσει από το 2023 και απευθύνεται σε πτυχιούχους από το εξωτερικό αλλά και έλληνες που επιθυμούν ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αγγλική.

Έρευνα στο Τμήμα

              Αποστολή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (ΤΕΔΔ) είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένης, βασικής και κλινικής έρευνας σε σχέση με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τον μεταβολισμό και τον κίνδυνο εκδήλωσης των ασθενειών κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, με στόχο την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων στρατηγικών με εφαρμογή στην κλινική πράξη, την πρόληψη των ασθενειών και τη δημόσια υγεία. Οι ερευνητικοί άξονες που κινείται το ΤΕΔΔ υπαγορεύονται από τον θεσμικό του ρόλο, που είναι η προαγωγή της υγείας, η διατήρηση αυτής, αλλά και η θεραπεία ασθενειών, μέσω της διατροφής. Ειδικότερα, οι στόχοι της έρευνας που διενεργείται εντός των δομών του ΤΕΔΔ είναι:

  • Να κατανοήσει πώς η διατροφή και άλλες παράμετροι του τρόπου ζωής, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό ή μέσω αλληλεπιδράσεων με γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν την αύξηση, την ανάπτυξη, τη γήρανση, καθώς και τον μεταβολισμό σε επίπεδο κυττάρων, ιστών και του συνόλου του σώματος.
  • Να διαλευκάνει τον ρόλο της διατροφής και της άσκησης στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία του ενεργειακού μεταβολισμού και του συστήματος του στρες.
  • Να διερευνήσει την επίδραση των διατροφικών συνηθειών (σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, τροφίμων/ομάδων τροφίμων και διαιτητικών προτύπων) και των συνηθειών σωματική δραστηριότητας στις φλεγμονώδεις διαδικασίες και στο οξειδωτικό στρες.
  • Να διερευνήσει την επίδραση της διατροφής και άλλων παραμέτρων του τρόπου ζωής στη σύσταση σώματος και τη σωματική απόδοση στην υγεία και τη νόσο. Να εξακριβώσει τον ρόλο των προτύπων του τρόπου ζωής, της σύστασης σώματος και των μεταβολικών δυσλειτουργιών στον καθορισμό του κινδύνου της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτή χρόνιων νοσημάτων (π.χ. ΣΔτ2, καρδιαγγειακά, καρκίνος).
  • Να σχεδιάζει και να εφαρμόζει παρεμβάσεις στη διατροφή / τρόπο ζωής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Να βελτιώσει την επιστημονική βάση που απαιτείται για μετάφραση της γνώσης σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πρόληψης νόσων και κλινικής πρακτικής.
  • Να μελετήσει την εντερική μικροχλωρίδα (ως σημαντικό παράγοντα για την κατανομή του λίπους, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό γλυκόζης και λιπιδίων).
  • Να σχεδιάσει καινοτόμα και λειτουργικά τρόφιμα και να διενεργήσει μελέτες αξιολόγησης της ποιότητάς τους, καθώς και μελέτες επί της γενετικής βάσης των τροφικών επιλογών/προτιμήσεων.

              Το ΤΕΔΔ χαρακτηρίζεται από καινοτόμο, υψηλού επιπέδου, ερευνητικό έργο με διεθνή αναγνώριση και το δίκτυο συνεργασίας με περισσότερα από 160 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο ΤΕΔΔ, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού έχουν δημοσιεύσει πάνω από 2000 επιστημονικά άρθρα (> 80 άρθρα ανά μέλος του προσωπικού) τα οποία έχουν αναφερθεί περισσότερες από 50000 φορές (> 2.300 αναφορές ανά μέλος του προσωπικού). Εκτός από το δημοσιευμένο έργο οι ερευνητές του Τμήματος συμμετέχουν σε δεκάδες κατοχυρωμένες πατέντες και πρότυπα πιστοποίησης. Σύμφωνα με αξιολογήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, κατέχουν κορυφαία θέση μεταξύ όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων, όσον αφορά τη διεθνή απήχηση της έρευνας που πραγματοποιείται.

Ερευνητικά Εργαστήρια

  • Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών
  • Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας
  • Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων

              Το τμήμα συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία. Με αυτό το τρόπο, καλλιεργείται έρευνα υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Διεύθυνση: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα, 176 76, Αθήνα

Πληροφορίες: Φοιτητικά θέματα: τηλ. 210 9549 111, Μεταπτυχιακές σπουδές: τηλ. 210 9549 158

Ακαδημαϊκά θέματα: Τηλ. 210 9549 114, ηλ. ταχ. : dsec (at) hua.gr

Διαδικτυακός τόπος  https://www.ddns.hua.gr και από το Σεπτέμβρη στο https://dnd.hua.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα