Ένας νόμος που απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για μεγάλο αριθμό φρούτων και λαχανικών τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία την Πρωτοχρονιά, για να τερματιστεί αυτό που η κυβέρνηση έχει αποκαλέσει “εκτροπή” των υπερβολικά τυλιγμένων καρότων, μήλων και μπανανών, καθώς περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και εξοργισμένοι αγοραστές προτρέπουν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την απαγόρευση της πλαστικής συσκευασίας φρέσκων προϊόντων «πραγματική επανάσταση» και δήλωσε ότι η Γαλλία πρωτοστατεί παγκοσμίως με τη νομοθεσία της για τη σταδιακή κατάργηση όλων των πλαστικών μίας χρήσης έως το 2040.
Η Ισπανία θα θεσπίσει απαγόρευση της πλαστικής συσκευασίας φρούτων και λαχανικών από το 2023. Για χρόνια, διεθνείς ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι περιττές πλαστικές συσκευασίες προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές και ρύπανση στη θάλασσα.
Από την Πρωτοχρονιά, η Γαλλία θα απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα να πωλούν αγγούρια τυλιγμένα σε πλαστικό και πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πράσα σε πλαστικές συσκευασίες. Συνολικά, θα απαγορευθεί σε 30 είδη φρούτων και λαχανικών να έχουν πλαστικό περιτύλιγμα, συμπεριλαμβανομένων μπανανών, αχλαδιών, λεμονιών, πορτοκαλιών και ακτινιδίων.
Οι συσκευασίες άνω του 1,5 κιλού θα εξαιρούνται, όπως και τα ψιλοκομμένα ή επεξεργασμένα φρούτα. Ορισμένες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των τοματών cherry ή των μαλακών φρούτων, όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα, θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους παραγωγούς να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, αλλά οι πλαστικές συσκευασίες θα καταργηθούν σταδιακά για όλα τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά έως το 2026.
Με περίπου το 37% των φρούτων και λαχανικών που πωλούνται τυλιγμένα σε πλαστικές συσκευασίες στη Γαλλία το 2021, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η απαγόρευση θα μειώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο είδη πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης ετησίως. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην “εξωφρενική ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή”.
Τα φρούτα και τα λαχανικά τυλιγμένα σε στρώματα πλαστικού έχουν εξοργίσει τους καταναλωτές όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στις γειτονικές χώρες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών έχουν βιώσει «άγχος, απογοήτευση ή απελπισία» για την ποσότητα πλαστικού που συνοδεύει τα ψώνια τους και το 59% πιστεύουν ότι τα σούπερ μάρκετ και οι μάρκες δεν κάνουν αρκετά για να προσφέρουν συσκευασίες επαναγεμιζόμενες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή ακόμα και χωρίς συσκευασίες προϊόντα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανατέθηκε από τους Friends of the Earth και City to Sea τον Ιούνιο.
Μια δημοσκόπηση του Ifop για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF) της Γαλλίας το 2019 διαπίστωσε ότι το 85% των ανθρώπων ήταν υπέρ της απαγόρευσης των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών μίας χρήσης. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση του WWF καλώντας τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να σταματήσουν την κρίση ρύπανσης από πλαστικά. Σε οργισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αγοραστές έχουν παραπονεθεί για αυτό που θεωρούσαν παράλογο περιτύλιγμα, όπως καρύδες σε διάφορα στρώματα πλαστικών ή μεμονωμένων μπανανών σε μεμονωμένες πλαστικές σακούλες.
Η Moïra Tourneur, διευθύντρια υπεράσπισης της ΜΚΟ Zero Waste France, δήλωσε ότι ο γαλλικός νόμος ήταν μια “καλή και κατάλληλη” κίνηση, αν και αμφισβήτησε αυτό που αποκάλεσε “εκπληκτική” λίστα απαλλασσόμενων φρούτων και λαχανικών, δεδομένης της μεγαλύτερης μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον ενός έτους πριν γίνει χωρίς πλαστικά. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανάκια Βρυξελλών, φρέσκα κρεμμύδια, πράσινα φασόλια, μπρόκολο, μανιτάρια, ροδάκινα και βερίκοκα, μερικά από τα οποία πωλούνται ήδη χύδην σε πολλά καταστήματα. Ο Τουρνέρ δήλωσε σύμφωνα με την Guardian: “Η απαγόρευση είναι δίκαιη και κατάλληλη … Το να δώσουμε περισσότερο χρόνο για ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι λίγο κρίμα. Υπάρχει μια κλιματική έκτακτη ανάγκη. Οι άνθρωποι έχουν επίγνωση της ανάγκης να δράσουν επειγόντως σε αυτό το ζήτημα”.
Το WWF Γαλλίας, το οποίο έχει αγωνιστεί για τις επιπτώσεις των πλαστικών στη βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο και σε όλους τους ωκεανούς, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να επικροτηθεί ο νόμος ως “θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, υπενθυμίζοντας παράλληλα στις κυβερνήσεις ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών.
Ο Πιέρ Κανέτ, διευθυντής υπεράσπισης και εκστρατειών, ανέφερε ότι ο νόμος έστειλε θετικό μήνυμα και “θέτει τα πλαστικά στο επίκεντρο της εθνικής συζήτησης”. Πρόσθεσε: «Πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και σε εγρήγορση λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια οικονομία χωρίς πλαστικό και από όλα τα βήματα που απαιτούνται για την εξάλειψη της ρύπανσης από τα πλαστικά.»
Η Camilla Zerr, αγωνιστής πλαστικών στους Φίλους της Γης για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή προσέγγιση και θα ήθελα πάρα πολύ να παροτρύνω το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει το ίδιο και να μην μείνει πίσω».
Είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φρούτα όπως μπανάνες ή μήλα τυλιγμένα σε πλαστικές συσκευασίες ήταν μερικές φορές φθηνότερα από αυτά που πωλούνται χύμα, κάτι που ήταν “πολύ προβληματικό”.