Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πασχαλινά αυγά: Είναι ασφαλή τα έτοιμα βαμμένα και πόσο διαρκούν;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠασχαλινά αυγά: Είναι ασφαλή τα έτοιμα βαμμένα και πόσο διαρκούν;
spot_img

Τι πρέπει να προσέξουμε αν αγοράσουμε βαμμένα πασχαλινά αυγά εμπορίου

Το Πάσχα πλησιάζει και τα χρωματιστά αυγά θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι. Αν λόγω έλλειψης χρόνου αποφασίσετε να τα αγοράσετε έτοιμα και όχι να τα βάψετε μόνοι σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ στη συσκευασία των βαμμένων αβγών θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη “βρασμένα-βαμμένα”, η καθαρή ποσότητα, και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επίσης επισήμανση για τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Πριν αγοράσετε ένα πακέτο αβγά βεβαιωθείτε επίσης πως στη συσκευασία αναγράφεται το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ. 

Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Οι ενδείξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη “φρέσκο”, δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα – βαμμένα αυγά διότι οι ενδείξεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τα αυγά πλην των βρασμένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 1028/2006/ΕΚ. 

Για χρωματιστά αυγά που πωλούνται χύμα σε εβδομαδιαίες αγορές ή σε καταστήματα λιανικής, δεν αναφέρουν ημερομηνία λήξεως. Αρκεί μια πινακίδα να αναφέρει «με βαφή». Γι αυτά τα αυγά, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε πότε βάφτηκαν, ποιες βαφές χρησιμοποιήθηκαν, πόσο παλιά είναι ή πόσο θα διαρκέσουν και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί.

Βαμμένα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από την καταλληλότητα και την τοξικότητα της μπογιάς που χρησιμοποιούμε είναι μεγάλη. Πέρα από την ατάκα «μια ζωή έτσι τα βάφαμε και δεν πάθαμε τίποτα», μπορούμε να προσθέσουμε πως οι ‘’μπογιές’’ που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν χρωστικές κατάλληλες για  τρόφιμα. Πρόκειται για χρωστικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων της ευρωπαϊκής ένωσης και για αυτό έχουν λάβει αριθμό Ε, είναι συνθετικές χρωστικές κατάλληλες για τρόφιμα. Οι χρωστικές αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζαχαρώδη. Η ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί από τα πασχαλινά αυγά είναι ελάχιστη και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αν καταναλώνετε ήδη αυτές τις χρωστικές σε άλλα προϊόντα.

Είναι παράδοξο να δίνουμε στο παιδί μας ζελεδάκια, καραμέλες, γρανίτες, γλειφιτζούρια, cup cakes με χρωματιστές επικαλύψεις,κλπ και να ανησυχούμε για την τυχόν αρνητική επίδραση της χρωστικής που χρησιμοποιούμε για την βαφή των πασχαλινών των αυγών.

Για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται η Αζορουμπίνη (Ε122), για το μπλε η Ινδικοτίνη (Ε132) ή το Λαμπρό Κυανούν (Ε133), για το κίτρινο Ταρταζίνη (Ε102), για το πορτοκαλί Βαθύ Κίτρινο (110) και για το πράσινο συνδυασμός Ταρταζίνης (Ε102) και Ινδικοτίνης (Ε132).

Επιπλέον χρησιμοποιείται συνήθως έκδοχο λακτόζης ως φορέας της χρωστικής για να γίνει κόκκος (σκόνη) και ένας αντισυσσωματικός (Ε551) παράγοντας, για να μην σβολιάσει η σκόνη στο φακελάκι. Το πρώτο προέρχεται από το γάλα και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και στα φάρμακα ως αδρανές συστατικό και το δεύτερο χρησιμοποιείται ακόμη και στο επιτραπέζιο αλάτι. 

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες ενόψει Πάσχα πως είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται τα κλασσικά φακελάκια, αλλά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αν τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα ευρείας κυκλοφορίας και δεν είναι φυτικά, τότε περιέχουν τις ίδιες ακριβώς συνθετικές χρωστικές όπως τα φακελάκια με την ’’μπογιά’’ αυγών.  

Πόσο μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου τα βαμμένα αυγά;

Αν και τα κόκκινα αυγά μέχρι να καταναλωθούν είναι σύνηθες να στολίζονται συμβάλλοντας στην Πασχαλινό διάκοσμο του σπιτιού, εντούτοις υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης εάν παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για πολύ. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στις οδηγίες για ασφαλές Πάσχα με ασφαλή τρόφιμα, τα βρασμένα βαμμένα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες!

Αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα