Έκθεση επισημαίνει την ανάγκη επιστημονικών στόχων καθαρού μηδέν.
Εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP28, εστιασμένη στα τρόφιμα, νέα ανάλυση από το δίκτυο επενδυτών FAIRR Initiative αποκαλύπτει πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους 20 μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 3,28% τον τελευταίο χρόνο, παρά τις δεσμεύσεις και την αυξημένη διαφάνεια σχετικά με την αποκάλυψη των εκπομπών Πεδίου 3.
Οι εκπομπές του πεδίου 3 αναφέρονται σε εκπομπές από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού: για τους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε επίσης εκπομπές από εργασίες διατροφής ζώων. Η ανάλυση της FAIRR δείχνει ότι οκτώ (40%) από τις 20 κορυφαίες εταιρείες αναφέρουν τώρα δημόσια τις εκπομπές τους στο Πεδίο 3. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Danone, Almarai, Saputo, JBS, Charoen Pokphand Foods, Emmi, Tyson Foods και WH Group (ιδιοκτήτης της Smithfield Foods), με τους δύο τελευταίους να το κάνουν για πρώτη φορά.
Η ανάλυση κάλυψε 60 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες ζωικών πρωτεϊνών συνολικής αξίας 364 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αξιολογώντας τις με βάση 10 περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικούς παράγοντες διακυβέρνησης (ESG). Συνολικά 29 εταιρείες από αυτή τη συνολική λίστα αποκαλύπτουν τις εκπομπές τους Scope 3, από 23 πέρυσι, κάτι που η ανώτερη υπεύθυνη έρευνας και αρμοδιοτήτων της FAIRR Θάλεια Βουνάκη αποκαλεί «σημαντική βελτίωση».
Ενώ οι συνολικές εκπομπές των 20 κορυφαίων αυξήθηκαν, ορισμένοι από αυτούς τους παραγωγούς έχουν μειώσει τις ατομικές τους εκπομπές. Η Danone και η Tyson Foods, για παράδειγμα, είδαν τις εκπομπές τους να μειώνονται, αλλά η πρόοδός τους ακυρώθηκε από τις αυξήσεις από άλλους γίγαντες του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτές περιλαμβάνουν τις Hormel Foods (ΗΠΑ) και New Hope Liuhe (Κίνα), οι οποίες προμηθεύουν τους άλλους γίγαντες τροφίμων Walmart και McDonald’s.«Η αποτυχία κορυφαίων εταιρειών κρέατος και γαλακτοκομικών να μειώσουν τις εκπομπές υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για περισσότερη εστίαση της πολιτικής στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας», λέει ο πρόεδρος και ιδρυτής της FAIRR, Jeremy Coller.
Η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν ανακοινώσει ότι τα δύο τρίτα όλων των τροφίμων που θα σερβίρονται στη σύνοδο κορυφής θα είναι χορτοφαγικά ή vegan. Η φετινή διάσκεψη αναμένεται τελικά να επικεντρωθεί στο σύστημα τροφίμων, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών να περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C, αν και το σώμα έχει τεθεί υπό έλεγχο τον τελευταίο καιρό μετά από έρευνα που αποκάλυψε ότι λογοκρίθηκαν οι πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας μετά από έντονη πίεση από το λόμπι των εταιρειών κρέατος.
Η ανάλυση της FAIRR διαπίστωσε επίσης ότι μόνο τέσσερις από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους που έχουν εγκριθεί από την πρωτοβουλία Science-Based Targets (SBTi). Αυτές είναι οι Emmi, Danone, Tyson και JBS (που έχει τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στη λίστα). Τρεις άλλοι – Marfrig, CPF και Inner Mongolia Yili – έχουν δεσμευτεί σε τέτοιους στόχους, αλλά δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί.
Η Danone, η οποία μείωσε τις εκπομπές της κατά 2,05% και είναι η μητρική εταιρεία των φυτικών εμπορικών σημάτων γαλακτοκομικών προϊόντων Alpro και Silk, επισημάνθηκε από την FAIRR ως παράδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα. Λέει ότι η εταιρεία είναι μεταξύ των πρώτων που έθεσε στόχους ευθυγραμμισμένους με το SBTi για τα δάση, τη γη και τη γεωργία (FLAG) και έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου από το φρέσκο γάλα έως το 2030, σύμφωνα με τις προσπάθειές της για την Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η τρίτη έκδοση της έκθεσης Asia Food Challenge σκιαγράφησε τη σημασία των εκπομπών του Πεδίου 3 επίσης. Η έλλειψη αναφορών και δεδομένων σχετικά με αυτές τις εκπομπές αποτελεί συχνά σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των επιχειρήσεων και το έγγραφο καλούσε τους ηγέτες των αγροδιατροφών να επενδύσουν σε καλύτερη και πιο ακριβή χαρτογράφηση και μέτρηση εκπομπών.
Μια άλλη έκθεση την περασμένη εβδομάδα από την Πρωτοβουλία Πολιτικής για το Κλίμα αποκάλυψε ότι ενώ η χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό του $1T, πρέπει να πενταπλασιάζεται ετησίως έως το 2030 για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, μια μελέτη νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι μόνο το 4,3% της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα πηγαίνει σε συστήματα αγροδιατροφής, παρόλο που αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών.