Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ο κλάδος της κυκλικής οικονομίας προτείνει αναθεωρήσεις στους κανονισμούς επαναχρησιμοποίησης

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕΕ: Ο κλάδος της κυκλικής οικονομίας προτείνει αναθεωρήσεις στους κανονισμούς επαναχρησιμοποίησης
spot_img

Ανάγκη για ανάπτυξη συστημάτων επαναχρησιμοποίησης υψηλής απόδοσης σε κλίμακα.

Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού για τα απόβλητα συσκευασίας, για τα συστήματα επαναχρησιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφέστερου ορισμού της επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας και της εφαρμογής συμπληρωματικών επαναγεμιζόμενων διαλυμάτων, ζητούν πολλές Οργανώσεις κυκλικής οικονομιας, συμπεριλαμβανομένων το Reloop, το Ίδρυμα Ellen MacArthur, το Zero Waste Europe, το TOMRA και άλλα, σύμφωνα με το PackagingEurope.

Το 40% της συνολικής κατανάλωσης πλαστικού και το 50% της συνολικής κατανάλωσης χαρτιού στην ΕΕ αποδίδεται στη συσκευασία. Οι υπογράφοντες το έγγραφο, παραθέτουν τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) δηλώνοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο όλων των αστικών απορριμμάτων προέρχονται από συσκευασίες, όπως υποστηρίζεται, με τα σχέδια συσκευασιών μιας χρήσης να οδηγούν στη δημιουργία απορριμμάτων.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα απόβλητα συσκευασίας πηγαίνουν σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια, αλλά το ποσοστό εξακολουθούσε να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20% το 2020. Περίπου το 16% των απορριμμάτων συσκευασίας πιστεύεται ότι είχε αποτεφρωθεί το ίδιο έτος. Περίπου το 17% του συνόλου των συσκευασιών θεωρείται πλέον ότι δεν είναι ανακυκλώσιμα από το σχεδιασμό, με το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ να λέγεται ότι έχει σταματήσει από το 2010.

   Επισημαίνεται πως οι βελτιώσεις στην ανακύκλωση έχουν προσαρμόσει την αύξηση της χρήσης συσκευασιών αλλά απέτυχαν να τη μειώσουν, σύμφωνα με τη δήλωση. Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες ζητούν την ανάπτυξη συστημάτων επαναχρησιμοποίησης υψηλής απόδοσης σε κλίμακα, επιτρέποντας στις συσκευασίες να διατηρήσουν την αξία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαχωρίζοντας την κατανάλωση από την εξόρυξη υλικών και τις υπερβολικές εκπομπές άνθρακα μακροπρόθεσμα.

   Το έγγραφο παραθέτει επίσης την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα δημιουργηθούν 600.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία της ΕΕ μέσω της μετάβασης στην επαναχρησιμοποίηση έως το 2030, αντί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των πράσινων θέσεων εργασίας και υπηρεσιών εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, το έγγραφο εγκρίνει τη συμπερίληψη των στόχων επαναχρησιμοποίησης από το PPWR, αλλά προτείνει ότι μπορούν ακόμα να γίνουν βελτιώσεις για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην επαναχρησιμοποίηση είναι «ομαλή και αποτελεσματική».

    Θα πρέπει να τεθούν υψηλοί και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα συσκευασίας, αναφέρει η δήλωση μεταξύ άλλων. Αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αγορά επαναχρησιμοποίησης φτάνει στο κατάλληλο μέγεθος για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τα συνακόλουθα οφέλη απόδοσης, καθώς και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού. Υποστηρίζεται επίσης ότι η υποδομή μπορεί να μοιράζεται σε διάφορους τομείς και να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου.Η δήλωση ενθαρρύνει επίσης τη διαφανή αναφορά. Προφανώς, αυτό θα διασφαλίσει ότι η επιτυχία ενός συστήματος επαναχρησιμοποίησης αντικατοπτρίζεται και οι φιλοδοξίες του θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πρόσθετες κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει επίσης να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους υπογράφοντες.

   Συνεπώς, το έγγραφο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τη χρήση συσκευασιών και παράλληλα ενθαρρύνει την Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη βιομηχανική επιδίωξη μιας κυκλικής οικονομίας, με άξονα την επαναχρησιμοποίηση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα