Η καλύτερη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας και των μέτρων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ενισχύσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η ανακύκλωση, η επισκευή, η επαναχρησιμοποίηση ή η μείωση της κατανάλωσης υλικών μέσω κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων μπορεί να προσφέρει σημαντικές πρόσθετες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρώπης για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η νέα ενημέρωση του ΕΟΠ διαπίστωσε ότι, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν ήδη πολλές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να λάβουν υπόψη αυτές τις δράσεις και τη δυνητική μείωση των εκπομπών τους, όταν υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις πολιτικές και τα μέτρα για το κλίμα. Αυτό θα παράσχει πληρέστερη περιγραφή των προσπαθειών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και θα καταστήσει πιο διαφανείς τις ευκαιρίες μετριασμού που μπορούν να παρασχεθούν με την ενίσχυση των δράσεων κυκλικής οικονομίας.
Η επίτευξη του κλιματικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 θα απαιτήσει μεγαλύτερες δράσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Αυτό περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με τα υλικά και τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, χρησιμοποιούμε, ανακυκλοφορούμε και απορρίπτουμε.
Η μελέτη εξετάζει πώς οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συμπεριλάβουν καλύτερα δράσεις κυκλικής οικονομίας (γενικά) και δράσεις διαχείρισης αποβλήτων (πιο συγκεκριμένα) για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Η διαχείριση αποβλήτων και η κυκλική οικονομία έχουν σημαντικές δυνατότητες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από τη σύνδεση αυτών των δύο τομέων στο πλαίσιο του μείγματος πολιτικής τους για το κλίμα, σύμφωνα με την ενημέρωση, η οποία βασίζεται σε δύο τεχνικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν για τον ΕΟΠ. Οι μελέτες αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνουν δράσεις κυκλικής οικονομίας και αποβλήτων στις επίσημες εκθέσεις της ΕΕ σχετικά με τις πολιτικές και τα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η εισαγωγή τέτοιων μέτρων μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση μελλοντικών μειώσεων των εκπομπών.
Άλλα βασικά πορίσματα
- Οι δράσεις κυκλικής οικονομίας γενικά υποεκπροσωπούνται στις αναφερόμενες εθνικές πολιτικές και μέτρα για το κλίμα, συχνά λόγω της διατομεακής πολυπλοκότητάς τους και της απουσίας ειδικών κατευθυντήριων γραμμών για την εξέτασή τους στην υποβολή εκθέσεων για το κλίμα.
- Ορισμένες μορφές πολιτικών και μέτρων κυκλικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο 6% των πολιτικών για το κλίμα που αναφέρονται από τις ευρωπαϊκές χώρες (με ιδιαίτερη έμφαση στα απόβλητα). Ωστόσο, οι επιπτώσεις των εν λόγω δράσεων στη μείωση των εκπομπών σπανίως ποσοτικοποιούνται.
- Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των αποβλήτων στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειωθεί κατά 42% από το 1990 και προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται, με αναμενόμενη μείωση κατά 68% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
- Ενώ ο τομέας των αποβλήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η καλύτερη χρήση των αποβλήτων ως πόρων και η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών σε άλλους τομείς.