Η πράσινη εναλλακτική για τη γεωργία.
Μια νέα μέθοδος παραγωγής αμμωνίας που αναπτύχθηκε από ερευνητές του RMIT στην Αυστραλία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή του χημικού αυτού, το οποίο είναι βασικό συστατικό για λιπάσματα και την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου για καθαρή ενέργεια.
Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής αμμωνίας μέσω της μεθόδου Haber-Bosch καταναλώνει περισσότερο από το 2% της παγκόσμιας ενέργειας και ευθύνεται για περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Η νέα μέθοδος, όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Karma Zuraiqi, χρησιμοποιεί υγρά μέταλλα, όπως χαλκό και γάλλιο, ως καταλύτες, με αποτέλεσμα να απαιτείται 20% λιγότερη θερμότητα και 98% λιγότερη πίεση από την παραδοσιακή μέθοδο.
Αυτή η τεχνική αποδείχθηκε εξίσου αποδοτική με την υπάρχουσα προσέγγιση, ενώ είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Τα υγρά μέταλλα διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, επιταχύνοντας τη διάσπαση του αζώτου και του υδρογόνου για την παραγωγή αμμωνίας.
Οι καταλύτες υγρών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το γάλλιο, είναι πιο οικονομικοί και διαθέσιμοι σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με το ρουθήνιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις τρέχουσες διαδικασίες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο συνδυασμός των δύο μετάλλων λειτουργεί συνεργατικά, με το γάλλιο να διασπά το άζωτο και τον χαλκό να διασπά το υδρογόνο.
Η νέα αυτή προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή αμμωνίας σε μικρότερη κλίμακα, όπως σε ηλιακά πάρκα, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, η τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στη βιομηχανία υδρογόνου, καθώς η αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας υδρογόνου, κάνοντας τη μεταφορά του ασφαλέστερη.
Η επόμενη πρόκληση για την ομάδα του RMIT είναι η κλιμάκωση της τεχνολογίας και η περαιτέρω μείωση της πίεσης, ώστε να είναι πιο πρακτική για ευρεία βιομηχανική χρήση. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και προσβλέπουν στη συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.