Τι δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων, καθώς σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τα απόβλητα τροφίμων, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην κορυφή παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας έως και το 50% των απορριμμάτων. Η σεφ Laila Fathalla, υπέρμαχος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αποκάλυψε ότι η σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στοιχεία του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των μεγαλύτερων σε σπατάλη τροφίμων στον κόσμο είναι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), όπου η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις υψηλότερες χώρες σε σπατάλη. Ως εκ τούτου, ο Σαουδάραβας υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας, Abdulrahman AlFadley, από το 2022 ζήτησε από κοινού προσπάθειες για τον τερματισμό της σπατάλης τροφίμων, καθώς τα στοιχεία τότε έδειχναν πως περίπου το 33% των τροφίμων σπαταλάται στο Βασίλειο σύμφωνα με μια μελέτη από τον Οργανισμό Σιτηρών της Σαουδικής Αραβίας (Sago) που διεξήχθη το 2019, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 17%.
Σύμφωνα με το Όραμα του Βασιλείου για το 2030 και τις προσπάθειες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, το εργαστήριο επιτάχυνσης της Σαουδικής Αραβίας ήθελε να εμβαθύνει σε αυτό το φαινόμενο για να κατανοήσει καλύτερα ποιοι είναι οι παίκτες σε αυτό το οικοσύστημα και πού είναι οι τομείς που θα μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω για την εύρεση καινοτόμων τρόπων για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.
Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο, το πρόβλημα αντί να υποχωρεί, φαίνεται να εξαπλώνεται. Μελέτη από τον (Sago) πέρυσι ανέδειξε τον οικονομικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων στο Βασίλειο, που ανέρχεται σε 40,4 δισεκατομμύρια SR ετησίως με βάση τις καταναλωτικές δαπάνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 4,06 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, σπαταλούνται κάθε χρόνο, με μέση ατομική συνεισφορά περίπου 184 κιλών απορριμμάτων τροφίμων. Η έρευνα, που κάλυπτε όλες τις περιοχές της χώρας, έδειξε ότι μόνο τα φυτικά απόβλητα ξεπερνούν τους 335.000 τόνους το χρόνο. Συγκεκριμένα, τα απορρίμματα περιλαμβάνουν 38.000 τόνους κολοκυθάκια, 201.000 τόνους πατάτες, 82.000 τόνους αγγούρια, 110.000 τόνους κρεμμύδια και 234.000 τόνους ντομάτες. Το δείγμα της μελέτης των 30.800 αποκάλυψε σημαντικές απώλειες σε βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 917.000 τόνων αλεύρου και ψωμιού, 557.000 τόνων ρυζιού και 22.000 τόνων πρόβειου κρέατος που σπαταλώνται κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε κρέας καμήλας (13.000 τόνοι), άλλα κρέατα (41.000 τόνοι) και πουλερικά (444.000 τόνοι), με τα απόβλητα ψαριών να αναφέρονται σε 69.000 τόνους ετησίως. Συγκεκριμένα, ο όγκος των απορριμμάτων χουρμά ανέρχεται σε 137.000 τόνους, με γενικές απώλειες φρούτων σε περίπου 608.000 τόνους, συμπεριλαμβανομένων 69.000 τόνων πορτοκαλιών, 12.000 τόνων μάνγκο και 153.000 τόνων καρπουζιών.
Σύμφωνα με ανασκόπηση , η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πολυδιάστατο και σύνθετο ζήτημα και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση που θα μπορούσε να καταπολεμήσει το ζήτημα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς έχει περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σπάνιο νερό και επομένως βασίζεται σε εισαγωγές και επιδοτήσεις τροφίμων για να καλύψει τη ζήτηση τροφίμων. Κατά συνέπεια, η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων αποτελούν σημαντική ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια.