Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές σε ποτήρια μιας χρήσης: Το θέμα δεν είναι απλό όσο φαίνεται…

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΚαφές σε ποτήρια μιας χρήσης: Το θέμα δεν είναι απλό όσο φαίνεται...
spot_img

Ο εντυπωσιακός περιβαλλοντικός αντίκτυπος ενός καφέ.

   Αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συσκευασιών μιας χρήσης, μας “χτύπησαν την πόρτα”, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που στρέφονται σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καθημερινό τους καφέ. Τα κύπελα μιας χρήσης είναι μια ευκολία, αφού δεν χρειάζονται πλύσιμο και ξέβγαλμα, ωστόσο δημιουργούν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο συγκριτικά με τη διάρκεια ζωής τους. «Ολόκληρος ο κύκλος ζωής των ποτηριών μιας χρήσης, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως την παραγωγή και τη μεταφορά, απαιτεί σημαντική ενέργεια, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος», είπαν στο TheGuardian οι Preetam Basu και Thanos Papadopoulos, καθηγητές στο Kent School of Business και συν-συγγραφείς μιας έκθεσης για τον καφέ του 2022 “απορρίμματα φλιτζανιών”.

«Η αργή αποσύνθεση των ποτηριών μίας χρήσης, ειδικά εκείνων με πλαστική επένδυση, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση μικροπλαστικών στο περιβάλλον» και στην περίπτωση που το ποτήρι μιας χρήσης σας περιέλθει σε απόβλητα που προορίζονται για καύση, αυτή η διαδικασία «μπορεί να απελευθερώσει ρύπους στο ο αέρας”.

    Το πρώτο κύπελλο μιας χρήσης κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από χαρτί. Το Dixie Cup, που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ισπανικής γρίπης του 1918, επινοήθηκε ως ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πίνουν οι άνθρωποι από κοινόχρηστες βρύσες. Όμως, τα καφενεία τα μετέτρεψαν σε αφρό πολυστυρενίου (αφρολέξ) αφού εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1960, επειδή βοηθούσε τα ποτά να διατηρούν τη θερμότητά τους περισσότερο.

   Τα στοιχεία δείχνουν πως από τα 3 εκατομμύρια τόνους πολυστυρολίου που παράγονται ετησίως στις ΗΠΑ, το 80% καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό μεταφράζεται στο υλικό που καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του χώρου υγειονομικής ταφής. Ως απόρριμμα, το πολυστυρένιο χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ η κατασκευή ενός μόνο φλιτζανιού από φελιζόλ οδηγεί σε περίπου 33 g εκπομπών CO2. Καθώς διασπάται, ο αφρός πολυστυρενίου μπορεί επίσης να διοχετεύσει χημικές ουσίες στο περιβάλλον, το πολυστυρένιο παράγεται από τις καρκινογόνες ουσίες βενζόλιο και στυρόλιο.

    Όσον αφορά τα πλαστικά κύπελλα, που είναι και τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, κατασκευάζονται συνήθως από έναν από τους δύο τύπους πλαστικού: πολυπροπυλένιο (PP) ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Όπως ο αφρός πολυστυρενίου, και τα παραδοσιακά πλαστικά διασπώνται απίστευτα αργά, πρώτα μετατρέπονται σε εξαιρετικά μικρά μικροπλαστικά και νανοπλαστικά, τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και το σώμα μας. Επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να διασπαστεί, οι περισσότεροι από τους 8,3 δισ. μετρικούς τόνους πλαστικού που δημιουργήθηκε ποτέ εξακολουθεί να υπάρχει. Ανάλογα με τον τύπο πλαστικού από τον οποίο κατασκευάζεται και τον τρόπο απόρριψής του, οι εκπομπές από ένα πλαστικό κύπελλο μιας χρήσης κυμαίνεται μεταξύ 10g και 30g CO2. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ και η Αγγλία έχουν απαγορεύσει τα πλαστικά πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αν και η απαγόρευση δεν έχει επεκταθεί ακόμη για να συμπεριλάβει τα κύπελλα.

Στη δεκαετία του 1980, η βιομηχανία του καφέ έκανε στροφή από το αφρολέξ στο χαρτί. Αν και τα χάρτινα ποτήρια φαίνονται καλύτερα για το περιβάλλον, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι εξίσου τοξικά με το πλαστικό όταν απορρίπτονται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα χάρτινα ποτήρια δεν είναι απλώς χάρτινα, αντιθέτως διαθέτουν μια λεπτή πλαστική επίστρωση στο εσωτερικό. Ούτε η διαδικασία κατασκευής χάρτινων ποτηριών δεν είναι καλή για το περιβάλλον, αφού 6,5 εκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για να παραχθούν τα 16 δισεκατομμύρια χάρτινα κύπελλα που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα μόνο χάρτινο κύπελλο (σερβιρισμένο με χάρτινο μανίκι), εκπέμπει περίπου 110 g CO2.

Η Rachel A Meidl, συνεργάτης στον τομέα της ενέργειας και της βιωσιμότητας στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice, προειδοποιεί ότι μια απλή απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύστημα κατανάλωσης και απορριμμάτων. Αντίθετα, ενθαρρύνει τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν τον πλήρη κύκλο ζωής ενός προϊόντος, από την αρχή ως το τέλος και όχι μόνο μια μέτρηση, όπως οι εκπομπές, για παράδειγμα. «Οι καλύτερες πολιτικές είναι αυτές που ενθαρρύνουν τη διατήρηση της αξίας παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των προϊόντων», είπε.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα