Το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποιεί για την επερχόμενη απειλή της La Niña, καλώντας σε άμεση παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει.
Το κλιματικό αυτό φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να εμφανιστεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2024 και να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2025, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η La Niña προκαλεί αλλαγές στα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, κυρίως μέσω της ψύξης των υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές, και ξηρασία σε άλλες.
Οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της La Niña περιλαμβάνουν τη Νότια και Ανατολική Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μείωσης της γεωργικής παραγωγής, κάτι που απειλεί τα αγροτικά μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια.
Σχέδιο δράσης του FAO
Ο FAO έχει εκπονήσει ένα σχέδιο πρόβλεψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της La Niña, το οποίο στοχεύει σε δύο βασικές δράσεις:
- Προληπτικά μέτρα: Ενέργειες που στοχεύουν στην αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων πριν αυτές εμφανιστούν. Αυτά περιλαμβάνουν τη διανομή σπόρων ανθεκτικών στην ξηρασία σε μικροκαλλιεργητές, την προστασία των αλιευτικών σκαφών πριν από καταιγίδες, την ενίσχυση αναχωμάτων ποταμών για την πρόληψη πλημμυρών, και την προστασία των ζώων μέσω κτηνιατρικών φαρμάκων.
- Άμεση παρέμβαση: Σε περιοχές όπου οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες, ο FAO σχεδιάζει να παράσχει άμεση βοήθεια, όπως κτηνιατρικά φάρμακα, σπόρους, πόσιμο νερό και οικονομική υποστήριξη στις οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το σχέδιο του FAO βασίζεται σε ένα προληπτικό μοντέλο, όπου η δράση πριν από την καταστροφή θεωρείται κρίσιμη. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε προληπτικά μέτρα, αποφεύγονται απώλειες και κερδίζονται 7 δολάρια σε πρόσθετα οφέλη.
Περίπου 282 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ήδη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Οι συνέπειες της La Niña αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τις αγροτικές κοινότητες.
Ο FAO επισημαίνει ότι απαιτείται επείγουσα χρηματοδότηση ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει περίπου 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 39 χώρες υψηλού κινδύνου, ιδίως στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Επείγουσα ανάγκη για διεθνή δράση
Ο FAO απευθύνει έκκληση στους δωρητές και τη διεθνή κοινότητα για άμεση οικονομική υποστήριξη, καθώς οι προκλήσεις που έρχονται είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, η προηγούμενη περίοδος του El Nino (2023-2024) επηρέασε πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες.
Οι πιο ευάλωτες περιοχές, όπως η Νότια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, ήδη υποφέρουν από έντονη επισιτιστική κρίση, και οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της La Niña αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.
Ο FAO, συνεργαζόμενος με κυβερνήσεις και εταίρους, επιδιώκει να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της La Niña μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στη διασφάλιση των μέσων διαβίωσης και της επισιτιστικής ασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο.