Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέντε λεπτά χάδια την ημέρα βελτιώνουν και επιστημονικά την ψυχολογία των μοσχαριών

ΑρχικήΕπιστήμηΠέντε λεπτά χάδια την ημέρα βελτιώνουν και επιστημονικά την ψυχολογία των μοσχαριών
spot_img

Επιστημονική μελέτη απέδειξε πως μόνο 5 λεπτά στοργής από οικείους ανθρώπους μείωσαν τα σημάδια στρες και αύξησαν την κοινωνικοποίηση των μοσχαριών.

Η ευημερία και η καλή διαβίωση των μοσχαριών γαλακτοπαραγωγής στο αγρόκτημα έχει  αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας επιστημονικά, αλλά μια νέα και καινοτόμος έρευνα καταδεικνύει και τη σημασία που έχει η ανθρώπινη επαφή στα συγκεκριμένα ζώα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες από το Τμήμα Ζωικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προσπάθησε να αποτυπώσει τον αντίκτυπο της ανθρώπινης συντροφιάς στα μοσχάρια και την ευεξία που τα κάνει να αισθάνονται, παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Emily K Miller-Cushon, PhD  εξηγεί πως ο τρόπος για να μάθει κανείς πράγματα για το συναισθηματικό κόσμο των μοσχαριών είναι να παρατηρήσει κανείς τη διάθεσή τους μέσα από μοτίβα συμπεριφορών, όπως το πιπίλισμα ή το μάσημα των στύλων στο αγρόκτημα όταν στρεσάρονται, στους συντρόφους τους ή στους ανθρώπους που τα φροντίζουν.

 Η Miller-Cushon σημειώνει πως όλα τα παραπάνω συμπεριφορικά μοτίβα είναι αρκετά κοινά μετά από το τάισμά τους με γάλα, επομένως μια πράξη στοργής, όπως το βούρτσισμα ή το χάδι μπορεί να τα χαλαρώσουν και να τα ανακουφίσουν από σημάδια στρες, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. 

Η ομάδα τυχαία όρισε 28 μοσχαράκια  δαμαλίδων Holstein είτε σε ατομικές είτε σε ζευγαρωμένες συνθήκες στέγασης από τη γέννηση έως την ηλικία των επτά εβδομάδων. Έπειτα, τυποποίησαν την επαφή τους με τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να συμπεριλάβουν εξετάσεις σίτισης και υγείας. Τα μοσχάρια άρχισαν να απογαλακτίζονται σε ηλικία έξι εβδομάδων και μετά από 4 μήνες οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν την επίδραση της ανθρώπινης επαφής πάνω τους και να καταγράφουν τη συμπεριφορά τους σε βίντεο.

Τα οφέλη ήταν ιδιαίτερα έντονα, ειδικά στα μοσχάρια που στεγάζονταν μόνα τους. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης κάθε μοσχάρι λάμβανε δύο ημέρες κανονική ανθρώπινη επαφή και δύο πειραματικές ημέρες, κατά τις οποίες οι άνθρωποι του χάιδευαν για πέντε λεπτά  το λαιμό. Οι αγελάδες είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν τα χάδια στο λαιμό και το βούρτσισμα του τριχώματος, με την Miller- Cushon να επισημαίνει πως μόλις χαϊδεύονταν τέντωναν το λαιμό τους για περισσότερα.   

Μετά την ανάλυση του βίντεο, η ερευνητική ομάδα ισχυρίστηκε ότι η ανθρώπινη επαφή πράγματι επηρεάζει τη συμπεριφορά των ζώων, καθώς τα επιπλέον πέντε λεπτά χαδιών από τους οικείους ανθρώπους μείωσαν το πιπίλισμα και αύξησαν τον χρόνο που ξεκουράζονταν μετά τα γεύματα. Αν και αυτές οι συμπεριφορές στρες δεν μειώθηκαν τελείως, είναι φανερό πως η ένδειξη στοργής επηρεάζει θετικά τα μοσχάρια όχι μόνο προς τη συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους, αλλά και προς άλλα μοσχάρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα