Τι ζητούν παράγοντες του κλάδου επαναχρησιμοποίησης σε ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την απαγόρευση των συσκευασιών μίας χρήσης για επιτόπια κατανάλωση, υποχρεωτικές ποσοστώσεις επαναχρησιμοποίησης σε όλες τις βιομηχανίες και μέτρα κατά των κενών επαναχρησιμοποίησης, ζητούν σε ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Vytal, η Interzero, η Bumerang καθώς και άλλοι παράγοντες του κλάδου επαναχρησιμοποίησης. Με τίτλο «PPWR ως σημαντική ευκαιρία για μαζική δημιουργία οικονομικής αξίας και βιώσιμο, παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη», η επιστολή αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα σαφές αίτημα για την κατάσχεση του Κανονισμού Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) ως σημαντικό οικονομικό, οικολογικό και κοινωνική ευκαιρία για την Ευρώπη».
Η επιστολή σημειώνει πως το σερβίρισμα φαγητού σε συσκευασία μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου «δεν είναι πλέον ηθικό», επικαλούμενο μια πρόσφατη δημοσίευση από το Αποθετήριο Δημοσιεύσεων του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διερευνά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις εναλλακτικών προϊόντων συσκευασίας τροφίμων. Οι υπογράφοντες αναφέρουν το παράδειγμα του στόχου 40% για τα τρόφιμα σε πακέτο για το 2040 και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η προσθήκη στόχων για άλλα προϊόντα στο μέλλον. Η επιστολή ακόμη προσθέτει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για τους παράγοντες του κλάδου να αποφύγουν τις ποσοστώσεις επαναχρησιμοποίησης, για παράδειγμα, οι εξαιρέσεις για τις συσκευασίες μιας χρήσης από χαρτόνι και ορισμένα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης αποθαρρύνονται.
Σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, ο ιδρυτής της Vytal Dr. Tim Breker σχολίασε: «Σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα, εμείς, η ευρωπαϊκή βιομηχανία επαναχρησιμοποίησης, καλούμε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπερασπιστούν μια μνημειώδη αλλαγή. «Το μήνυμά μας; Αγκαλιάστε τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) ως μια χρυσή ευκαιρία για την Ευρώπη, όχι μόνο να ηγηθεί της παγκόσμιας επιβάρυνσης στην περιβαλλοντική διαχείριση αλλά και να ξεκλειδώσει σημαντική οικονομική και κοινωνική αξία».
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την πρόταση της Γενικής Προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του περασμένου έτους, για τους νέους στόχους επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης για το 2023 και το 2024, που περιλαμβάνουν μεγάλες οικιακές συσκευές, συσκευασίες τροφίμων και ποτών σε πακέτο, αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά (εκτός κρασιού), συσκευασίες μεταφοράς (εκτός από συσκευασίες για επικίνδυνα εμπορεύματα ή εξοπλισμό μεγάλης κλίμακας και άμεση εύκαμπτη συσκευασία σε επαφή με τρόφιμα) και ομαδοποιημένες συσκευασίες.
Αυτή η στάση υποστηρίχθηκε σύντομα από αρκετές εταιρίες, οι οποίες στη δική τους ανοιχτή επιστολή, ανέφεραν ότι το προηγούμενο προσχέδιο ήταν μια «ανεπαρκής απάντηση» στην κρίση των αποβλήτων και υποστήριξαν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι επαναχρησιμοποίησης θα βοηθούσαν την Ευρώπη να επιτύχει περιβαλλοντική και οικονομική πρόοδο. Ωστόσο, δεν είναι όλοι στη βιομηχανία συσκευασίας τόσο αισιόδοξοι. Οι ζυθοποιοί της Ευρώπης υποστήριξαν προηγουμένως ότι, όπου εξαιρούνται τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά, η Γενική Προσέγγιση κρατά τις συσκευασίες μπύρας για επαναχρησιμοποίηση και κατάθεση των στόχων του συστήματος επιστροφής «χωρίς λόγο», καθιστώντας τους προτεινόμενους κανόνες μεροληπτικούς.