Το Ηνωμένο Βασίλειο δρομολογεί επανεκτίμηση του κανονιστικού του πλαισίου, αναζητώντας ισορροπία μεταξύ ασφάλειας, υγείας και βιώσιμης χρήσης.
Η παρουσία των PFAS, των λεγόμενων “για πάντα χημικών” στην καθημερινότητα των πολιτών έχει θέσει σε εγρήγορση την Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου (EAC) του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς οι ουσίες αυτές είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και παρούσες σε πλήθος προϊόντων, από αντικολλητικά σκεύη και καλλυντικά μέχρι συσκευασίες τροφίμων, η βρετανική κυβέρνηση καλείται πλέον να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα της υπάρχουσας ρύθμισης.

Η νέα έρευνα της EAC έχει ως στόχο να εντοπίσει ενδεχόμενα ρυθμιστικά κενά, να αξιολογήσει τους διαθέσιμους μηχανισμούς ανίχνευσης και παρακολούθησης των PFAS και να εκτιμήσει κατά πόσον οι εμπλεκόμενοι θεσμοί, όπως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, διαθέτουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να ανταποκριθούν στις νέες επιστημονικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Κεντρικό σημείο αναφοράς της έρευνας είναι το σύστημα REACH, το κανονιστικό πλαίσιο για τα χημικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και το κατά πόσον μπορεί να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση και πολυπλοκότητα των χρήσεων των PFAS. Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της επιτροπής, Toby Perkins, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την κανονιστική επάρκεια, αλλά και τη διαφάνεια, τη συγκρισιμότητα με άλλες χώρες και την ανάγκη για πρόληψη αντί για παθητική αντίδραση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα, αναγνωρίζοντας την ευρεία διάδοση και την επίμονη φύση των PFAS. Η ΕΕ, συγκεκριμένα, εξετάζει τη συνολική απαγόρευση χιλιάδων ενώσεων PFAS, ενώ έχει ήδη επιβάλει αυστηρά όρια για την παρουσία τους σε τρόφιμα και νερό, στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Με νέες παραμέτρους για την εβδομαδιαία ανεκτή πρόσληψη και ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα για βασικές κατηγορίες τροφίμων, καθώς και αυστηρούς κανόνες για το πόσιμο νερό, η ευρωπαϊκή στρατηγική εμφανίζεται πιο προληπτική και ολιστική σε σχέση με τη βρετανική προσέγγιση.
Η νέα έρευνα θα διερευνήσει αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει την αναγκαία υποδομή για την παρακολούθηση των PFAS και αν μπορεί να αναπτύξει τις επιστημονικές και τεχνολογικές βάσεις για την κατανόηση των επιπτώσεων αυτών των ουσιών μακροπρόθεσμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσκληση υποβολής στοιχείων που απευθύνει η Επιτροπή προς τη βιομηχανία, τους επιστήμονες, τους ρυθμιστικούς φορείς και το ευρύ κοινό. Η συμμετοχή αυτή στοχεύει στο να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της χρήσης των PFAS, οι τομείς με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, καθώς και η γεωγραφική και κοινωνικοοικονομική διάσταση της έκθεσης του πληθυσμού.
Η διορία για την υποβολή παρατηρήσεων είναι η Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, στις 5.00 μ.μ., και οι προτάσεις μπορούν να εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στα οφέλη των PFAS, στις ικανότητες των βρετανικών φορέων παρακολούθησης, στην κατανόηση των κινδύνων για την υγεία, καθώς και στην αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής των χημικών αυτών.