Οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης που έχουν καταθέσει φάκελο για πιστοποίηση ΠΓΕ για τα τρίγωνα Πανοράματος, καταγγέλλουν το ΥΠΑΑΤ για προνομιακή μεταχείριση του προϊόντος της Αθήνας.
Στον αγροδιατροφικό τομέα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας προϊόντων υψηλής ποιότητας και την προώθησή τους με βάσει τα μοναδικά και παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα με ιδιαίτερο δεσμό στον τόπο που παράγονται μπορούν να διακρίνονται με σήμανση γεωγραφικής ένδειξης όπως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν τις ονομασίες προϊόντων από συγκεκριμένες περιοχές και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιότητες ή φήμη, από αντιγραφή ή απάτη και πιστοποιούν ότι κατασκευάστηκαν με υψηλές προδιαγραφές στην περιοχή προέλευσής τους. Μάλιστα η πιο πρόσφατη μελέτη για τα ΓΕ διαπίστωσε ότι η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από αυτήν για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.
Στον κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ευρώπης περιλαμβάνοντα πολλά ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η φέτα, ελαιόλαδο Βιάννος, κατίκι Δομοκού, Κασέρι, μελεκούνι και κρητικό παξιμάδι, Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, Μήλα Ζαγοράς, το ούζο και πολλά άλλα ενώ, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η προώθηση 13 προϊόντων της Θεσσαλίας για να κατοχυρωθούν με ΠΟΠ και ΠΓΕ σήματα.
Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό λόγω των αναμενόμενων αντιδράσεων, είναι πως το ΥΠΑΑΤ προωθεί με «χίλια» την προστασία του «τοστ ζαμπόν τυρί Αττική» που παράγεται στην Αττική, ως προϊόν προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης. Τελικά όμως κάποιοι μίλησαν και η είδηση έφτασε στη Συντεχνία Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι Συντεχνία έχει καταθέσει τον φάκελο προκειμένου το διάσημο γλυκό “τρίγωνα Πανοράματος” να μπει στη λίστα των Προϊόντων ΠΓΕ της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα απειλούν με μήνυση εναντίον του ΥΠΑΑΤ, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μεροληπτική αντιμετώπιση και για προνομιακή μεταχείριση του «τοστ Αττικής» .
Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος για το «τοστ Αττικής» έχει κατατεθεί ήδη στο αρμόδιο γραφείο της ΕΕ και στα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, πως το τοστ είναι παραδοσιακό σνακ της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το 1970-1980 και έχει τις ρίζες του στα πρώτα τοστάδικα που άνοιξαν εκείνη την εποχή όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής. Μετά την ημερομηνία αυτή, πολυάριθμες ιστορικές πηγές, τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για κλασικό ελληνικό σνακ, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων από την παιδική τους ηλικία με συγκεκριμένα και πολύ ιδιαίτερα υλικά και τρόπο παρασκευής.
Στα υλικά περιλαμβάνεται συσκευασμένο ψωμί για τοστ με συντηρητικά για μεγάλη διάρκεια ζωής, πρόσθετα και βελτιωτικά που διαμορφώνουν την υφή, την ελαστικότητα, τη γεύση και το χρώμα του, από αλεύρι συγκεκριμένων προδιαγραφών, που δίνει όγκο και δημιουργεί την επιθυμητή «κυψέλωση», ζαμπόν ωμοπλάτης, βούτυρο κρέμα ή σκληρό του ελληνικού εμπορίου και τυρί για τοστ τσένταρ, γκούντα ή ένταμ. Η τοστιέρα επίσης πρέπει να έχει ήδη κάψει πριν τοποθετηθεί το σνακ για τουλάχιστον 5 -7΄ ενώ για να μπορεί να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδική τσιμπίδα απομάκρυνσης του προϊόντος από την τοστιέρα, πιστοποιημένη από τον παγκόσμιο φορέα πιστοποίησης, εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, GTIFS- MN. Μία άλλη ιδιαιτερότητα που έχει κατατεθεί στα δικαιολογητικά από το ΥΠΑΑΤ, είναι πως η τοστιέρα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καθαρίζεται από τα υπολείμματα του προηγούμενου τοστ για να βελτιώνεται η γεύση. Προσοχή δεν θα είναι ΠΓΕ το “τοστ Αττικής” που έχει καεί λόγω των ακρυλαμιδίων.
Το ΥΠΑΑΤ κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, αλλά δεν αποκλείεται η τιμή του τοστ να διπλασιαστεί εάν τελικά η Ευρώπη δώσει το πράσινο φως και το «τοστ Αττική» ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Για να διαβάσετε ολόκληρο τον φάκελο του ΥΠΑΑΤ πατήστε ΕΔΩ.