Το παραδοσιακό πορτογαλικό ψωμί broa de milho προσδιορίστηκε ως η αιτία πίσω από τη δηλητηρίαση 187 ατόμων, 43 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας (DGS) δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν καταγραφεί 187 ύποπτα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζονται με την κατανάλωση broa de milho, ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι καλαμποκιού.
Τα κρούσματα φαίνεται να κατανάλωσαν το broa de milho μεταξύ 21 Ιουλίου και 9 Αυγούστου στις περιοχές Leiria , Santarém, Coimbra και Aveiro.
Οι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα όπως ξηροστομία, μειωμένη όραση, ζάλη, διανοητική σύγχυση και μυϊκή αδυναμία, 30 λεπτά ως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση του broa de milho. Αν και οι περισσότεροι παρουσίασαν μια ήπια εκδοχή τροφικής δηλητηρίασης, 23 ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Σύμφωνα με το Food Safety News, η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ η DGS συνεργάζεται και με περιφερειακά τμήματα δημόσιας υγείας, την Αρχή Οικονομικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ASAE) και την Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υποθέσεων (DGAV).
Οι αρχές έχουν περιορίσει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του broa de milho που υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται και παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά οι αρχικές υποψίες τους επικεντρώθηκαν στο αλεύρι.
Η DGS συστήνει προληπτικά την αποφυγή του broa de milho στις τέσσερις περιοχές που αναφέρονται έως ότου υπάρξει εγγύηση ότι όλα τα δυνητικά μολυσμένα τρόφιμα έχουν απομακρυνθεί από την αγορά και έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
«Το Broa de milho είναι, και πρέπει να συνεχίσει να είναι, αναπόσπαστο μέρος της πορτογαλικής διατροφής. Ωστόσο, στο πλαίσιο ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης, συνιστάται η διακοπή της κατανάλωσης αυτού του τροφίμου στις γεωγραφικές περιοχές που επλήγησαν, εν αναμονή της έρευνας από τις αρχές», ανέφερε το DGS.