Ποια προϊόντα είχαν τα περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2024
Τα συγκεντρωτικά ευρήματα των ελέγχων που έγιναν σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα το 2024 δημοσίευσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το 2024 αναλύθηκαν συνολικά 3.759 δείγματα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Από αυτά, τα 2.652 δείγματα ήταν εγχώρια (70,5%), 153 δείγματα προέρχονταν από χώρες της ΕΕ (4,1%) και 921 δείγματα προέρχονταν από Τρίτες Χώρες (δηλαδή από χώρες εκτός ΕΕ) (24,5%), ενώ η προέλευση 33 δειγμάτων ήταν αδιευκρίνιστη (0,9%).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl GB: “Μην το φάτε” – Άμεση ανάκληση περιζήτητου προϊόντος, λόγω επιμόλυνσης από επικίνδυνο παθογόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση συσκευασμένου σάντουιτς με επικίνδυνο συστατικό – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης
Όσον αφορά την κατανομή των σημείων δειγματοληψίας για το έτος 2024, 1.189 δείγματα λήφθηκαν από supermarket και ακολούθησαν σε φθίνουσα σειρά: λαϊκές αγορές (691 δείγματα), συνοριακοί σταθμοί ελέγχου (558 δείγματα), σημεία διαλογής / μεταποίησης (451 δείγματα), καταστήματα λιανικής διάθεσης (περιλαμβάνονται οπωροπωλεία, minimarket, καταστήματα ξηρών καρπών, κτλ. 344 δείγματα), καταστήματα χονδρικής διάθεσης (259 δείγματα), λαχαναγορές (214 δείγματα), αποθήκες παραγωγών και εμπορικών επιχειρήσεων (46 δείγματα) και 7 δείγματα που λήφθηκαν από τον αγρό/θερμοκήπιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
Από τα δείγματα που αναλύθηκαν, τα 1.765, δηλ. το 46,95%, δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε 1.872 δείγματα (δηλ. το 53,05% των συνολικών δειγμάτων) εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
Υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων εντοπίστηκαν σε 240 δείγματα (δηλ. το 6,4% των συνολικών δειγμάτων). Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της μέτρησης (50%) μόνο 122 δείγματα (δηλ. το 3,24% των συνολικών δειγμάτων) θεωρήθηκαν μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση, τα 36 δείγματα (δηλ. το 0,96% των συνολικών δειγμάτων) μπορούν να χαρακτηριστούν ως δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Τα περισσότερα προϊόντα με υπέρβαση στην παρουσία φυτοφαρμάκων ήταν προερχόμενα από τρίτες χώρες και η δραστική ουσία PHOSMET που είναι μη εγκεκριμένη ανιχνεύτηκε περισσότερο. Επίσης τα σουπερμάρκετ είχαν τα λιγότερο μη συμμορφούμενα φρούτα και λαχανικά ενώ οι αποθήκες είχαν τα περισσότερα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι προτιμότερο να φάτε ένα πακέτο πατατάκια ή να πιείτε δύο ποτήρια κρασί; – Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βάζει το δημοφιλές φθηνό ψάρι σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας; – Τι απαντά η ΕΕ και τι δείχνουν μελέτες του Wageningen
Ποια προϊόντα βρέθηκαν με υπέρβαση των ορίων σε δραστικές ουσίες
Ποσοστιαία, τα κυδώνια ήταν τα προϊόντα στα οποία ανιχνεύτηκε περισσότερο υπέρβαση των ορίων και ακολουθούν τα κελυφωτά φιστίκια. Πιο συγκεκριμένα 5 στα 14 κυδώνια (35,7%) ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο φυτοφαρμάκων, 4 στα 17 δείγματα φιστικιών (κελυφωτά) ξεπέρασαν το όριο -ποσοστό 23,5%- και ακολουθούν ντομάτες 23 στις 233 -ποσοστό 14,1%- και τα ρόδια 4 στα 33 -ποσοστό 12,1%. Όσον αφορά στα εισαγόμενα, τα προϊόντα προέλευσης Τουρκίας ήταν αυτά που παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων με υπερβάσεις φυτοφαρμάκων αλλά και με πιθανή επικινδυνότητα και ακολουθούν προϊόντα από την Αίγυπτο.
