Ποια είναι η συμβολή της πρωτεΐνης στην εντερική λειτουργία
Σίγουρα, όσοι υποφέρετε από δυσκοιλιότητα θα έχετε ακούσει ότι τα αυγά μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα.
Ο επιστήμονας Vincent Ho, αναπληρωτής καθηγητής και κλινικός ακαδημαϊκός γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ, επικεντρώνεται μέσω αναφορών του στο The Conrversation στη «λειτουργική δυσκοιλιότητα», η οποία περιλαμβάνει σπάνιες και συχνά δυσκολοπερατές διεργασίες κινητοποίησης του εντέρου. Αυτή η μορφή δυσκοιλιότητας είναι πολύ συχνή και δεν οφείλεται σε φυσική απόφραξη του εντέρου ή σε ασθένεια. Στον παγκόσμιο πληθυσμό απαντάται σε περίπου έναν στους δέκα ενήλικες (10,1%) και σε ένα στα επτά παιδιά (14,4%).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκρός αρουραίος σε σούπα: Η δημοφιλής αλυσίδα fast food αναγκάζεται να κλείσει σχεδόν 2.000 καταστήματα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι 4 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Να τρώει κανείς αυγά ή να μην τρώει;
Πλείστες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση αυγών με τη δυσκοιλιότητα, αλλά όχι πάντα. Απεναντίας μια μελέτη του 2002 σε 1.699 Ιάπωνες άνω των 40 ετών διαπίστωσε ότι οι Γιαπωνέζες που κατανάλωναν αυγά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα. Από την άλλη, η βασισμένη στα αυγά διατροφή δεν επηρέασε τα ποσοστά δυσκοιλιότητας στους άνδρες.
Σε μια μεταγενέστερη μελέτη που συμμετείχαν 3.770 Γιαπωνέζες φοιτήτριες, αποδείχτηκε ότι η δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αυγά συνδέθηκε με αυτό το πρόβλημα, συγκριτικά με την πιο ωφέλιμη παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή (που περιέχει πολύ ρύζι αλλά όχι πολύ ψωμί ή γλυκά).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μείνετε μακριά από τα ενεργειακά ποτά» – Η συμβουλή 39χρονου που έχασε τα δόντια του πίνοντας 21 κουτάκια την εβδομάδα!
Μια επιπλέον έρευνα, εστίασε το ενδιαφέρον της σε μεσήλικες στη νότια Κίνα που κατανάλωναν αυγά πάπιας ή κοτόπουλου ως μέρος της δυτικής διατροφής. Αυτό το διατροφικό πλάνο συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή διατροφή της νότιας Κίνας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με… φλάντζα από τσόχα (!) σε γνωστή αλυσίδα fast food – Καταγγελία πελάτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανοιξιάτικη κούραση: Γιατί κάθε τέτοια εποχή «τρελαίνονται» οι ορμόνες μας και χασμουριόμαστε περισσότερο;
Σε εργαστηριακά πειράματα, όταν οι ερευνητές τάισαν δυσκοίλιους αρουραίους με πρωτεΐνες από κρόκο αυγού, η δυσκοιλιότητά τους βελτιώθηκε. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια βοηθητική πρωτεΐνη του κρόκου αυγού που ονομάζεται φωσβιτίνη. Στους ανθρώπους, η επιστημονική εμπειρία δείχνει ότι ακόμη και οι μαγειρεμένες πρωτεΐνες των αυγών δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο. Πιο συγκεκριμένα, μια μικρή ποσότητα φτάνει στο παχύ έντερο, όπου συνδέεται με αυξημένο αριθμό καλών βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium και η Prevotella. Συχνά υπάρχει περισσότερη Prevotella, ιδίως σε άτομα με πιο υδαρή κόπρανα, συνεπώς αυτό το εύρημα υποστηρίζει ότι τα αυγά βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Η συμβολή της πρωτεΐνης στην εντερική λειτουργία
Όχι, δεν φταίει η ίδια η πρωτεΐνη για τη δυσκοιλιότητα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, αλλά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες που συνδυάζεται με την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης (το ισοδύναμο δύο επιπλέον μικρών αυγών την ημέρα).
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εάν περιλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών στη διατροφή μας και στη συνέχεια καταναλώνουμε περισσότερες πρωτεΐνες, δεν θα επιδεινωθεί η δυσκοιλιότητα, αντιθέτως μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιωθεί.
Η περίπτωση παιδικών τροφικών αλλεργιών
Υπάρχει επίσης ένας τύπος λειτουργικής δυσκοιλιότητας που σχετίζεται με τις τροφικές αλλεργίες των παιδιών.
Μια ελληνική μελέτη εξέτασε παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα για να διαπιστώσει αν συνέπιπτε με τροφικές αλλεργίες και συμπέρανε ότι όσα παιδιά είχαν αυτές τις ευαισθησίες και απέκλειαν από τη δίαιτά τους πρωτεϊνούχες τροφές (και αυγά) για οκτώ εβδομάδες, ενίσχυσαν την κινητικότητα του εντέρου τους.
Πηγή: Protothema