ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας με λιστέρια

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας με λιστέρια

2 λεπτά ανάγνωσης

Ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας από την αγορά.

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας από την αγορά, λόγω παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes, προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία καπνιστής πέστροφας, με την εμπορική ονομασία «ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI» με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξεως 07/10/2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΟΕ που εδρεύει στην Σινώπη Πρέβεζας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

- Advertisement -

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα άτομα ή ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και τα υγιή άτομα μπορεί να υποφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο, δυσκαμψία, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια, η λοίμωξη από Listeria μπορεί να προκαλέσει αποβολές και θνησιγένεια σε εγκύους.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η άγνωστη επιδημία εντεροϊού στη Λέσβο: Η μεγαλύτερη συρροή άσηπτης μηνιγγίτιδας των τελευταίων ετών

Ο ΕΟΔΥ ταυτοποίησε τον Echovirus 30, όμως η επιδημιολογική διερεύνηση δεν εντόπισε την πηγή μετάδοσης.

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.