Τα κρασιά παρουσιάζονταν ως διάσημες ποικιλίες από το Μπορντώ της Γαλλίας, αλλά ήταν ισπανικής προέλευσης.
Το Μπορντώ στη νοτιοδυτική Γαλλία θεωρείται το κέντρο του κόσμου για τους λάτρεις και τους γνώστες του κρασιού. Χάρη σε ένα συνδυασμό έξυπνου μάρκετινγκ και προσεγμένης παραγωγής, τα κυρίως κόκκινα ξηρά κρασιά της περιοχής αναδείχθηκαν από τον 19ο αιώνα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού το 1855, στα πρώτα κρασιά ετικέτας, με ονομασία προέλευσης.
Και αυτό τον τίτλο τα κρασιά του Μπορντώ, κατηγοριοποιημένα σε δεκάδες ετικέτες, τον κρατούν παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Τα κρασιά του Μπορντώ είναι συστατικό της εθνικής περηφάνιας των Γάλλων, αλλά ταυτόχρονα πηγή τεράστιων εσόδων. Λογικό λοιπόν να αντιμετωπίζεται ως ιεροσυλία και έγκλημα η απατηλή χρήση της δόξας τους.
Γι’ αυτό λοιπόν τοπικό δικαστήριο του Μπορντώ επέβαλε βαριές ποινές και πρόστιμα σε πέντε άτομα για τη συμμετοχή τους σε μια τεράστιας κλίμακας απάτη με κρασί: Σχεδόν 35.000 εκατόλιτρα ισπανικού κρασιού αναφέρονταν ψευδώς ως γαλλικά, ακόμη και με ονομασίες των διάσημων κρασιών του Μπορντώ.
Τα ισπανικά κρασιά προφανώς μεταφέρθηκαν στη Γαλλία με δεξαμενόπλοια και αντιστοιχούν σε 4,6 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού, σε ορισμένα από τα οποία είχαν κολληθεί ψεύτικες ετικέτες προέλευσης Μπορντώ.
Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ δύο από τους καταδικασθέντες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης: Δύο ετών με αναστολή κατά 50% και ο δεύτερος 20 μηνών ο δεύτερος με αναστολή κατά 50% (δηλαδή έκτιση της μισής ποινής). Και οι δύο ποινές θα εκτιθούν κατ’ οίκον, με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), αναφέρει αντίστοιχο δημοσίευμα του The Drinks Business.
Τα κρασιά που διοχετεύθηκαν ως γαλλικά ή προέλευσης Μπορντώ ήταν φθηνά ισπανικά κρασιά, αλλά πωλήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές είτε ως ποιοτικά γαλλικά επιτραπέζια, είτε ως ακριβά εμφιαλωμένα με ετικέτες διάσημων ποικιλιών του Μπορντώ: Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien και Margaux από το Μπορντό.
Ο Γάλλος δικηγόρος που εκπροσώπησε την Συνομοσπονδία Οινοπαραγωγών της Ζιρόντ (Confédération Paysanne de la Gironde) υποστήριξε ότι η απάτη απειλούσε με κατάρρευση την οινοπαραγωγή και τη φήμη των κρασιών Μπορντώ. Πιστεύεται δε ότι αφορμή για την τεράστια απάτη έδωσε η καταστροφή της συγκομιδής του 2013, στη διάρκεια του οποίου οι παραγωγοί αδυνατούσαν να παραδώσουν τις παραγγελίες.