Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουζίνα: Οι 5 “ύπουλες” επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια σύμφωνα με έρευνα

ΑρχικήPicksNews LineΚουζίνα: Οι 5 "ύπουλες" επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια σύμφωνα με έρευνα
spot_img

Επιφάνειες και σκεύη “πέραν πάσης υποψίας” εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Της Δέσποινας Χάρου

Εκτός από την τουαλέτα που είναι πιο προβλέψιμος χώρος για να ευδοκιμήσουν τα μικρόβια, υπάρχουν κάποια σημεία στην κουζίνα που είναι από τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού, κι όμως δύσκολα θα σκεφτούμε να τα καθαρίσουμε. Όσο και καθαρή και λαμπερή είμαι μία κουζίνα τα μικρόβια ξέρουν να κρύβονται καλά και απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό και κυρίως επαγρύπνηση.

Μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας που
προβάλει η Daily Mail, αποκάλυψε τις πέντε πιο βρώμικες περιοχές στο σπίτι. Σημεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ακόμα και τα ίδια τα προϊόντα καθαρισμού, αποτελούν τις πιο επικίνδυνες εστίες μικροβίων. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες περιοχές της κουζίνας και κατέληξαν στις πέντε πιο βρόμικες.

Μπαχαρικά

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν να ετοιμάσουν μπιφτέκια γαλοπούλας. Καθώς μαγείρευαν, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις επιφάνειες που μολύνουν την κουζίνα. Τα βάζα μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν βρέθηκαν να φιλοξενούν μικρόβια από τη γαλοπούλα σε ποσοστό 48%. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Food Protection, εξήγησε ότι ενώ οι σεφ σκουπίζουν συχνά τις λαβές ή άλλες περιοχές που αγγίζουν συχνά, ξεχνούν τα βάζα με τα μπαχαρικά τους. “Οι καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό δεν σκέφτονται να απολυμάνουν τα μπαχαρικά μετά το μαγείρεμα, επειδή συνήθως δεν τα θεωρούν εστίες υψηλού κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης”, σημείωσε η μελέτη.

Νεροχύτης

Η δεύτερη πιο μολυσμένη περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη αποδείχθηκε ο νεροχύτης της κουζίνας. Είναι συχνό το φαινόμενο να πλένουμε τα πιάτα και να μην απολυμαίνουμε μετά τον νεροχύτη, νομίζοντας πως πλύθηκε αρκετά από το τρεχούμενο νερό.
Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως και το μπουκάλι με το υγρό πιάτων περιείχε ακόμα περισσότερα μικρόβια. Συχνά μετά το μαγείρεμα πλένουμε τα χέρια μας, δεν σκεφτόμαστε ωστόσο, να απολυμάνουμε μετά και το συγκεκριμένο μπουκάλι. Επίσης θα πρέπει να σκουπίζονται καλά οι βρύσες καθώς και ολόκληρος ο νεροχύτης κάθε βράδυ καθώς έχουν εντοπιστεί 45.000 είδη μικροβίων στο νεροχύτη πριν πλυθεί.

Σφουγγάρια

Άλλο ένα σοκαριστικό εύρημα της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων της Βρετανίας, ήταν πως το σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζουμε τα πιάτα, φιλοξενεί “τόνους” μικροβίων. Δεν είναι και παράλογο καθώς το συγκεκριμένο προϊόν παραμένει υγρό σε μόνιμη βάση, κατάσταση που λατρεύουν τα μικρόβια, και σπάνια μπαίνουμε στην διαδικασία να το καθαρίσουμε ή να το μουλιάσουμε σε καυτό νερό.

Το USDA υποστηρίζει, ότι μπορεί ακόμη και να ψηθεί το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα έως δύο λεπτά, προκειμένου να εξουδετερωθούν τα μικρόβια. Επίσης μπορεί να πλυθεί κανονικά και στο πλυντήριο, αρκεί να γίνει καλό στέγνωμα. Οι πετσέτες χεριών φιλοξενούν και αυτές μικρόβια γι ́αυτό θα
πρέπει να υπάρχει μια για κάθε χρήση. Πχ άλλη για να στεγνώνουμε τα πιάτα και άλλη για τα χέρια.

Επιφάνειες κοπής

Το λάθος που συχνά συμβαίνει με τις επιφάνειες κοπής είναι πως παρά τις ενδείξεις των ειδικών, χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον μία για όλα τα είδη τροφής. Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί προτείνουν διαφορετικό χρώμα επιφάνειας για κάθε είδος τροφίμου. Δηλαδή άλλο για τα πουλερικά, άλλο για το κρέας, άλλο για τα θαλασσινά και άλλο για τα λαχανικά. Όπως και να έχει θα πρέπει να καθαρίζονται λεπτομερώς.

Αν υπάρχει πλαστική επιφάνεια ή ξύλο κοπής, όταν χρησιμοποιείται «οι αυλακώσεις που δημιουργεί το μαχαίρι γίνονται τόπος αναπαραγωγής βακτηρίων». Η σύσταση είναι να πλένεται μία φορά με σαπούνι και νερό και μετά να πλυθεί ξανά στο πλυντήριο πιάτων. Το καλό στέγνωμα απαιτείται και σε αυτήν τη περίπτωση.

Τα συρτάρια του ψυγείου

Το τελευταίο βρόμικο σημείο στον χώρο μαγειρέματος αποκαλύφθηκε ότι ήταν τα συρτάρια του ψυγείου. Και σε αυτήν τη περίπτωση αποθηκεύουμε διάφορα είδη τροφίμων σε αυτά, καθώς απελευθερώνουν κατά καιρούς υγρά και μολύνεται το ένα από το άλλο, καθώς και τα συρτάρια. Οι ειδικοί καθαρισμού τονίζουν ότι πρέπει να καθαρίζεται το ψυγείο εξονυχιστικά σχετικά συχνά. Καλό θα είναι οι καταναλωτές να στρώνουν στα συρτάρια του ψυγείου χαρτί κουζίνας, ώστε μετά από οποιαδήποτε διαρροή, να αλλάζεται εύκολα.

Συμπερασματικά οι συχνές καθημερινές και “αθώες” σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση παραλείψεις, μπορεί να γίνουν οι αιτία μολύνσεων ή ακόμα και δηλητηριάσεων. Συνεπώς πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια και στις επιφάνειες “πέραν πάσης υποψίας”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα