Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί "ένοχοι" για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες
spot_img

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν τα βαζάκια με μπαχαρικά όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση – Μεταφέρουν περισσότερα παθογόνα και μικροοργανισμούς από οποιοδήποτε άλλο οικιακό εξοπλισμό!

Mελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, που ανατέθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), είχε στόχο να προσδιορίσει τον επιπολασμό και τον βαθμό διασταυρούμενης μόλυνσης σε μια ποικιλία επιφανειών κουζίνας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας γευμάτων καταναλωτών. Η μελέτη σχετικά με την μόλυνση από παθογόνα κατά την προετοιμασία του φαγητού, εντόπισε έναν “απίθανο ένοχο για τη διάδοση της ασθένειας: τα δοχεία με μπαχαρικά.

Αναφέροντας λεπτομερώς  τα ευρήματα στο Journal of Food Protection, ο Donald Schaffner, διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Rutgers, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεύματα που προετοιμάζονται στις οικιακές κουζίνες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τα δοχεία μπαχαρικών μέσω της διασταυρούμενης μόλυνσης. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η διαδικασία με την οποία τα μικρόβια μεταφέρονται από μια ουσία ή αντικείμενο σε μια άλλη, συχνά με επιβλαβείς επιπτώσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 371 ενηλίκων που μαγείρεψαν μια πανομοιότυπη συνταγή για μπιφτέκι γαλοπούλας σε πολλές κουζίνες διαφόρων μεγεθών, από μικρές οικιακές κουζίνες έως μεγαλύτερες κουζίνες διδασκαλίας και τράπεζες τροφίμων. Οι συμμετέχοντες ετοίμασαν το γεύμα αποτελούμενο από ωμό κιμά γαλοπούλας με συνταγή καρυκευμάτων, μαζί με μια προσυσκευασμένη σαλάτα. Για να προσομοιώσουν την κίνηση ενός παθογόνου σε μια κουζίνα, οι ερευνητές εμβολίασαν το κρέας εκ των προτέρων με έναν βακτηριοφάγο γνωστό ως «MS2» για να χρησιμεύσει ως ασφαλής «ιχνηλάτης». Οι βακτηριοφάγοι είναι ιοί που μολύνουν βακτήρια και δεν έχουν καμία επίδραση στον άνθρωπο.

Οι συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκαν ότι οι ερευνητές θα εξέταζαν τις συμπεριφορές τους για την ασφάλεια των τροφίμων παρά μόνο αφού είχαν ετοιμάσει το γεύμα. Μετά την προετοιμασία του γεύματος, οι ερευνητές έλεγξαν μαγειρικά σκεύη, χώρους καθαρισμού και επιφάνειες κουζίνας για να ανιχνεύσουν την παρουσία του MS2. Με βάση τις παρατηρήσεις της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων κατά το μαγείρεμα, οι ερευνητές αποφάσισαν να πάρουν δείγματα και από ορισμένες νέες κατηγορίες επιφανειών, όπως δοχεία μπαχαρικών και λαβές βρύσης νεροχύτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα δοχεία με μπαχαρικά, με περίπου το 48% των δειγμάτων να δείχνουν ενδείξεις μόλυνσης από MS2. Αυτός ο επιπολασμός μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος από πολλές άλλες επιφάνειες που ελέγχθηκαν. Οι σανίδες κοπής και τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων ήταν το δεύτερο και το τρίτο πιο μολυσμένο. Οι λαβές της βρύσης ήταν οι λιγότερο μολυσμένες.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες όπως η μη τυφοειδής σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο ευθύνονται για εκατομμύρια λοιμώξεις ετησίως. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ασθενειών προέρχεται από προϊόντα διατροφής, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, βόειο κρέας και, χοιρινό. Οι επιστήμονες είπαν ότι πιστεύουν ότι ο σωστός χειρισμός των τροφίμων – συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς μαγειρέματος, του συνεπούς πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης των επιφανειών και των σκευών της κουζίνας – μπορεί να καταπολεμήσει τη διασταυρούμενη μόλυνση.

«Είμαστε έκπληκτοι γιατί δεν είχαμε δει ενδείξεις μόλυνσης των δοχείων μπαχαρικών στο παρελθόν», είπε ο Schaffner. «Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών έχουν επικεντρωθεί σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδου απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη.»

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα